1515
Annons

Moderaterna KU-anmäler regeringen

Regeringen har tagit för lång tid på sig att presentera ett förslag om ny strafflagstiftning rörande bostadsinbrott, anser moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell. 

Nu anmäler han justitieminister Morgan Johansson (S) till konstitutionsutskottet (KU), rapporterar SVT Nyheter.

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell.
Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell.Foto:Claudio Bresciani/TT

Redan 2015 uppmanade dåvarande allianspartierna och Sverigedemokraterna regeringen att föreslå skärpa straff för bostadsinbrott och att införa en ny brottsrubricering, inbrottsstöld.

Besked om att regeringen skulle föreslå den nya brottsrubriceringen kom 2017 från justitieminister Morgan Johansson, då hade det begärts av riksdagen tre gånger.

I januari 2018 tillsattes en särskild utredare för att se över frågan och resultatet presenterades i januari året efter – men fortfarande har inget förslag kommit från regeringen.

Nu anmäls justitieministern för dröjsmålet.

”Det har nu gått fem år sen en majoritet av riksdagspartierna ställde sig bakom det här. Fortfarande finns ingen lagstiftning på plats och det är inte tillräckligt bra, tycker jag”, säger Johan Forssell till SVT.

Socialdemokraterna har meddelat SVT att Morgan Johansson ska kommentera frågan under fredagen. Enligt justitieministerns presskommunikatör har förslaget dröjt på grund av att det är kopplat till en annan juridisk utredning som blev klar först denna vår.


Innehåll från MikrofondenAnnons

Så kan investeringar ge vinst för hela samhället

Civilsamhället spelar en stor roll i att lösa många av dagens samhällsutmaningar. Samtidigt saknas ofta möjligheter till finansiering för de företag och föreningar som gör störst skillnad. Där kommer Mikrofonden in i bilden.

– Det vi gör är en enormt god affär för samhället, säger vd:n för landets största sociala investerare.

Mikrofonden brukar kalla sig för kooperationens och civilsamhällets egna riskkapitalister. I portföljen har de investeringar för nästan 18 miljoner kronor i 125 företag, föreningar och kooperativ som skapar samhällsnytta.

– Vi är Sveriges största sociala investerare – och samtidigt den minsta eftersom vi arbetar med mikroinvesteringar, säger Mikrofondens vd Ylva Lundkvist Fridh.

Mikrofonden erbjuder garantier och investeringar till verksamheter och projekt inom social ekonomi och lokal utveckling. Många av dem har ofta svårt att få finansiering, även om det oftast handlar om mindre summor och deras återbetalningsförmåga är god. Där fyller Mikrofonden en viktig funktion och det är samhället som är den stora vinnaren när pengar satsas i den sociala ekonomin. Därför borde det offentliga avsätta mer medel till sociala investeringar, menar Ylva Lundkvist Fridh.

– De företag som vi stöttar gör det till exempel möjligt för långtidsarbetslösa att få arbete. Det skapar minskade kostnader för offentlig sektor och minskat lidande för människor i utanförskap, säger hon.

Även föreningar och företag som vill förvalta sitt kapital på ett socialt ansvarsfullt sätt kan vända sig till Mikrofonden som en del i CSR-arbetet. Då kan pengarna göra nytta och företaget maximera sin positiva påverkan på samhället.

– Det behövs verkligen riskvilliga investeringar i civilsamhället för att lösa de samhällsutmaningar vi står inför idag, säger Ylva Lundkvist Fridh.

En av föreningarna som blivit finansierade av Mikrofonden är Egnahemsfabriken på Tjörn, som arbetar för att fler människor ska kunna ha möjlighet att bygga och äga sin egen bostad.

– Som litet kooperativ är det svårt att få lån. Tack vare Mikrofonden kan vi ha flera självbyggare som bygger sina egna hus hos oss samtidigt, säger Egnahemsfabrikens projektledare Tinna Harling.

88 procent av de sociala företagen i Sverige vill växa, visar en rapport från Mötesplats Social Innovation. Det största hindret är just finansiering. Det saknas finansiella erbjudanden som är anpassade till föreningar som inte har vinstutdelning. I många fall handlar det också om att verksamheterna saknar säkerheter och då har svårt att få banklån.

– Där har vi en jätteviktig roll i att hjälpa de sociala företagen att bli bankmässiga. Det är trots allt så att sociala företag har högre överlevnadsgrad än andra och där kan pengarna verkligen göra nytta. Det tjänar alla på, säger Ylva Lundkvist Fridh. 

Vill din verksamhet investera i Mikrofonden? Eller söker ni finansiering? 

Läs mer och kontakta oss på: www.mikrofonden.se/  

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mikrofonden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?