1515

Moderaterna kräver slopad karensdag

Moderaterna vill tillfälligt slopa karensdagen och föreslår samtidigt att staten tar över sjuklöneansvaret från arbetsgivarna. Kraven kommer att föras fram på onsdagens möte med statsminister Stefan Löfven och de andra partiledarna.

Moderaternas partiledaren Ulf Kristersson.
Moderaternas partiledaren Ulf Kristersson.Foto:Petronelle Halvorsen

På tisdagen gick Moderaterna fram med ett nytt krispaket, för att stötta den svenska ekonomin efter coronavirusets framfart.

Paketet innehåller både ett antal snabba, mer akuta insatser och ett större stimulanspaket på 30 miljarder kronor om krisen fördjupas.

Inför onsdagens möte med statsminister Stefan Löfven och de övriga partiledarna går nu partiet fram med ytterligare ett antal förslag.

Det handlar om att dels om att slopa karensdagen, dels om att flytta över sjuklöneansvaret från arbetsgivarna till staten under de första veckorna.

”Det handlar om att aktivera alla de sorters politiska beslut som gör att människor som bör vara hemma för att skydda andra också är hemma från jobbet”, säger partiledaren Ulf Kristersson.

Det mest akuta just nu, anser han, är att säkra upp att det finns tillräckligt med sjukvårdsmateriel och skyddsutrustning.

”Här måste regeringen fatta beslut om att se till att det finns över allt”, säger Ulf Kristersson.

Mötet mellan Stefan Löfven och de övriga partiledarna inleds klockan 11 på onsdagen och Ulf Kristersson förväntar sig då att regeringen då går fram med ett antal skarpa åtgärder.

”Jag förutsätter att regeringen har förberett de regeringsbeslut som måste fattas”, säger han.

”Sedan i går har vi hört att Folkhälsomyndigheten vill att regeringen fattar ett beslut mot stora folksamlingar, till exempel”, fortsätter han.

Ulf Kristersson meddelar också att partiet är redo att ställa in sitt kommande Sverigemöte, som enligt planerna ska hållas i Örebro i slutet av nästa vecka, som ett resultat av den ökade spridningen av coronaviruset i Sverige.

”Vi är fullt beredda att vilken minut som helst fatta beslutet att ställa in vårt Sverigemöte som är tänkt att äga rum nästa helg”, säger han.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?