Annons

Moderaterna kräver satsning på 100 miljarder i månaden

Moderaterna går fram med nya mångmiljardförslag för att rädda svenska företag i coronakrisen. Partiet vill nu slopa arbetsgivaravgifterna, ge generösare permitteringar och få till direkta stöd för utgifter i krisande företag.

”Vi tycker att regeringen ska gå ett och två steg till”, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson. 

Foto:Petronelle Halvorsen

Moderaterna presenterade på tisdagen vad partiet kallar en ”ny ekonomisk strategi” för att rädda jobben.

Partiet vill nu att staten satsar 100 miljarder kronor i månaden för att företag ska kunna övervintra under coronavirusets hårda skare.

”Det skulle vara en injektion i ekonomin. Vi tycker att regeringen ska gå ett och två steg till”, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson. 

I Moderaternas krispaket finns slopade arbetsgivaravgifter – ett gammalt förslag som presenterades redan i mars, mer generösa möjligheter, och ersättningar för, permitteringar samt att staten ska täcka kostnader för företag i kris på grund av coronaviruset.

Insatserna ska finnas på plats i två månader, april och maj, inledningsvis. Moderaterna är öppna för att förlänga perioden, men tycks ändå se en ljusning i situationen efter det.

”Vi ser att det här kvartalet kommer vara tufft. Sedan får man ta en diskussion i maj, men i två månader har staten definitivt råd med detta”, säger Elisabeth Svantesson.

Är två månader en försiktig beräkning av er om när Sverige kan vara på fötter igen?
”Ingen vet, men även experterna räknar med att någon gång i maj kan detta vända. Vi är beredda att gå in och stötta företag längre, om det krävs.”

De 100 miljarderna utgörs av partiets beräkningar om att den privata sektorns bidrag till svensk BNP kommer att sjunka med så mycket som 50 procent under coronakrisen. 

Det är en rejäl blodtillförsel till svensk ekonomi som partiet nu anser måste säkras när krisen blåst förbi.

”Det här bygger på den grundläggande tanken om att vi tror att krisen är övergående. Vi vet inte exakt när men vi kan säga att de kommande två månaderna är den inte övergående. Börja med två månader, ge företag ett slags andningspaus. De ska vara säkra på att vi satsar massivt de kommande månaderna och inte fatta förhastade beslut”, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Helt slopade arbetsgivaravgifter har kritiserats, främst av LO, för att vara ett trubbigt verktyg när de ändliga resurserna ska fördelas på insatser som ska rädda företagen. 

Det finns fortfarande företag som går bra i Sverige, vilket gör att de inte skulle ha samma nytta av borttagna arbetsgivaravgifter som företag i direkt kris.

Men det är en negativ konsekvens som Moderaterna alltså är villiga att betala för.

”Det kommer också träffa företag som det går bra för, men vi väljer ändå att göra det här brett eftersom företag som går dåligt just nu och kommer göra det i april och maj, finns i alla branscher”, säger Elisabeth Svantesson.

En teknikalitet är att M inte kommer att gå fram med förslagen i riksdagens utskott. Det innebär att man än så länge vilar på hanen när det kommer till att konkret föreslå, genom parlamentarisk väg, en omröstning om förslagen.

I stället handlar det om att signalera till regeringen, och för den delen till väljare, hur man vill att den ekonomiska politiken nu förs i Sverige.

”Jag har inte fått några indikationer från regeringen annat än att de säger att de är beredda att göra mer. Det är bra, men då tycker jag att de ska göra detta. Här finns konkreta förslag på en mycket mer omfattande satsning”, säger Ulf Kristersson.

Innehåll från Atlant FonderAnnons

Räntor bättre än börsen 2023?

Räntor på företagsobligationer är på rekordhöga nivåer med en avkastningspotential på 8-10 procent. Samtidigt är osäkerheten kring konjunkturen stor och frågan är vilken avkastning aktiemarknaden kommer ge 2023?

Svaret på den frågan har vi inte men vi kan konstatera att ränteplaceringar idag är ett mycket intressant alternativ med sin rekordhöga avkastningspotential. 

Atlant Fonder har flera fonder i riskklass 3 (av 7) med fokus på att skapa en stabil avkastning och en hög andel positiva avkastningsmånader. Atlant Opportunity är vårt flaggskepp och på ett års sikt ser vi en avkastningspotential på en bra bit över tio procent. En viktig del i förvaltningen är att kunna agera köpare när andra är säljare. 

-Vi har under året företrädesvis köpt obligationer med kortlöptid. De senaste månaderna har obligationer med längre löptid kommit ner på riktigt attraktiva nivåer så nu investerar vi i även i dessa, och skapar ännu bättre förutsättningar för en riktigt hög avkastning. Atlant Opportunity är den fond i riskklass 3 (dagligt handlad, SEK-nominerad) som gett högst avkastning de senaste tre respektive fem åren, säger Taner Pikdöken, fondförvaltare på Atlant Fonder.

Lär mer här 

Gröna metaller är framtidens energi

En spännande aktiefond är Atlant Green Tech Metals som är en aktivt förvaltad fond som investerar i den gröna energiomställningen genom investeringar i underleverantörer mot den europeiska och nordamerikanska marknaden för cleantech; från material och förädling till recycling. Fonden strävar efter att enbart placera i bolag som bedriver sin verksamhet i linje med EU-taxonomins hållbarhetskrav och följer FN:s Global Compact kriterier. 

-Inom 30 år ska vi ha gått från 80 procent fossilt till minst 80 procent grön energi. En gigantisk förändring som bara tagit sin början. Efterfrågan på nytt hållbart framställt material och ny teknologi växer kontinuerligt. Ett exempel med hög tillväxt är elbilsförsäljningen som väntas öka med 18 gånger fram till 2030. Vi har valt ett brett fokus i fonden med företag som investerar i materialcykeln för omställningen inom energi- och transportsektorn, berättar fondförvaltaren Mattias Gromark.  

Sedan starten 1 oktober 2021 har fonden gått ca 15 procentenheter bättre än Stockholmsbörsen.

Lär mer här  

Om Atlant Fonder 

Atlant Fonder är ett fristående, entreprenörsdrivet fondbolag grundat 2006. De erbjuder ett brett fondutbud med fokus på kapitalbevarande strategier och förvaltar fem alternativa fonder, två företagsobligationsfonder och två aktiefonder. 

Deras motto är att alltid vara köpare när ”alla” andra är stressade säljare.  Fondförmögenheten växte med 2,5 miljarder 2021 och uppgår nu till drygt 7 miljarder.  

Lär mer här och kontakta Atlant Fonder på info@atlantfonder.se eller 046-39 39 69.

Riskinformation: Att spara i fonder innebär alltid en risk. Fonder kan såväl minska som öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

Dela på LinkedIn 

Dela på Twitter 

Dela på Facebook 

Dela via mail 

 

Mer från Atlant Fonder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Atlant Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera