Annons

Moderaterna kräver satsning på 100 miljarder i månaden

Moderaterna går fram med nya mångmiljardförslag för att rädda svenska företag i coronakrisen. Partiet vill nu slopa arbetsgivaravgifterna, ge generösare permitteringar och få till direkta stöd för utgifter i krisande företag.

”Vi tycker att regeringen ska gå ett och två steg till”, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson. 

Foto:Petronelle Halvorsen

Moderaterna presenterade på tisdagen vad partiet kallar en ”ny ekonomisk strategi” för att rädda jobben.

Partiet vill nu att staten satsar 100 miljarder kronor i månaden för att företag ska kunna övervintra under coronavirusets hårda skare.

”Det skulle vara en injektion i ekonomin. Vi tycker att regeringen ska gå ett och två steg till”, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson. 

I Moderaternas krispaket finns slopade arbetsgivaravgifter – ett gammalt förslag som presenterades redan i mars, mer generösa möjligheter, och ersättningar för, permitteringar samt att staten ska täcka kostnader för företag i kris på grund av coronaviruset.

Insatserna ska finnas på plats i två månader, april och maj, inledningsvis. Moderaterna är öppna för att förlänga perioden, men tycks ändå se en ljusning i situationen efter det.

”Vi ser att det här kvartalet kommer vara tufft. Sedan får man ta en diskussion i maj, men i två månader har staten definitivt råd med detta”, säger Elisabeth Svantesson.

Är två månader en försiktig beräkning av er om när Sverige kan vara på fötter igen?
”Ingen vet, men även experterna räknar med att någon gång i maj kan detta vända. Vi är beredda att gå in och stötta företag längre, om det krävs.”

De 100 miljarderna utgörs av partiets beräkningar om att den privata sektorns bidrag till svensk BNP kommer att sjunka med så mycket som 50 procent under coronakrisen. 

Det är en rejäl blodtillförsel till svensk ekonomi som partiet nu anser måste säkras när krisen blåst förbi.

”Det här bygger på den grundläggande tanken om att vi tror att krisen är övergående. Vi vet inte exakt när men vi kan säga att de kommande två månaderna är den inte övergående. Börja med två månader, ge företag ett slags andningspaus. De ska vara säkra på att vi satsar massivt de kommande månaderna och inte fatta förhastade beslut”, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Helt slopade arbetsgivaravgifter har kritiserats, främst av LO, för att vara ett trubbigt verktyg när de ändliga resurserna ska fördelas på insatser som ska rädda företagen. 

Det finns fortfarande företag som går bra i Sverige, vilket gör att de inte skulle ha samma nytta av borttagna arbetsgivaravgifter som företag i direkt kris.

Men det är en negativ konsekvens som Moderaterna alltså är villiga att betala för.

”Det kommer också träffa företag som det går bra för, men vi väljer ändå att göra det här brett eftersom företag som går dåligt just nu och kommer göra det i april och maj, finns i alla branscher”, säger Elisabeth Svantesson.

En teknikalitet är att M inte kommer att gå fram med förslagen i riksdagens utskott. Det innebär att man än så länge vilar på hanen när det kommer till att konkret föreslå, genom parlamentarisk väg, en omröstning om förslagen.

I stället handlar det om att signalera till regeringen, och för den delen till väljare, hur man vill att den ekonomiska politiken nu förs i Sverige.

”Jag har inte fått några indikationer från regeringen annat än att de säger att de är beredda att göra mer. Det är bra, men då tycker jag att de ska göra detta. Här finns konkreta förslag på en mycket mer omfattande satsning”, säger Ulf Kristersson.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Visiba CareAnnons

Digitala vårdmöten är här för att stanna

Med hjälp av AI-teknik guidar Visiba Cares tjänst Red Robin patienter och vårdpersonal. 
Med hjälp av AI-teknik guidar Visiba Cares tjänst Red Robin patienter och vårdpersonal. 

Behovet och användandet av digitala lösningar inom vården har ökat drastiskt under coronapandemin. Dessa lösningar kommer fortsätta att nyttjas även efter krisen, menar Peter Tyreholt, produktchef på Visiba Care, och pekar på mer patienttid för vårdgivaren som en av många fördelar. 

Efter coronavirusets utbrott har vården tagit stor plats i debatter och på nyhetssidor. Vårdpersonal är hårt belastad och vård som inte är kopplad till pandemin har skjutits upp. 

- Det kommer inte bli en tydlig avslutning på covid-19 i Sverige inom förutsebar tid, utan vi kommer förmodligen behöva leva med pandemin länge. Samtidigt finns det ett stort behov att börja beta av den vård som blivit uppskjuten. Då är digitala lösningar ett viktigt stöd för att kunna hantera en längre period av en pandemi och samtidigt få den övriga verksamheten att fungera, säger Peter Tyreholt, produktchef på Visiba Care.

Dramatisk ökning av digitala vårdmöten under coronakrisen

Visiba Care grundades 2014 och har sedan dess gett vården möjlighet att möta patienter digitalt, antingen via videosamtal eller chatt beroende på ärende. Behovet av digitala vårdmöten har skjutit i höjden under rådande kris – sedan 11 mars har volymen av digitala möten per dag ökat med 660 procent. 

- Vi har haft en del att göra, milt uttryck. Många av våra befintliga kunder har varit oerhört flexibla i sina arbetssätt och flera av dem ställde om på dagen, säger Peter Tyreholt. 

EXTERN LÄNK: Så funkar Visiba Cares lösning  

Lätt för vårdorganisationer att anpassa sitt vårdutbud med plattformen

Bolaget riktar sig främst till stora vårdorganisationer – som regioner, kommuner eller större privata vårdgivare – till vilka de levererar en skalbar digital plattform under organisationens eget varumärke där de kan öppna en eller flera digitala mottagningar och anpassa sina erbjudanden. Detta har många också gjort under våren. Peter Tyreholt berättar:

- Ett exempel är vårdcentralerna Bra Liv, som är Jönköpings primärvård. De har flera gånger konfigurerat sina vårderbjudanden för att anpassa sig efter händelseutvecklingen av viruset, till exempel att patienter med luftvägssymtom först tas emot digitalt och nu senast för att hantera det utökade uppdraget runt provtagning.

EXTERN LÄNK: Läs hur Visiba Care med hjälp av AI-teknik guidar patienter till rätt plats i vårdkedjan

Peter Tyreholt tror inte att svensk sjukvård kommer att återgå till det normala när väl pandemin har lagt sig. Undersökningar visar exempelvis att både patienter och vårdutövare ställer sig positiva till digitala möten efter att ha provat dem.

- Det har också pratats länge om att flytta point of care, alltså var du behandlas, så nära hemmet som möjligt. Detta kommer nu att öka kraftigt eftersom det blivit tydligare än kanske någonsin att centrala samlingsplatser är sårbara när något är smittosamt, säger han och avslutar:

- Digitalisering erbjuder helt nya sätt att organisera vården och den möjliggör att man kan automatisera många processer, vilket frigör livsviktig tid som vårdgivarna kan lägga på sina patienter istället. 

Fakta Visiba Care
Visiba Care lanserades 2014 och är idag Nordens ledande plattform för digitala vårdbesök. Plattformen används av över hälften av Sveriges regioner, på över 1 500 mottagningar och inom en stor bredd av vårdverksamheter, både inom hemsjukvård, primärvård och specialistvård. Visiba Care har stor erfarenhet av att hjälpa vårdgivare att komma igång och framgångsrikt införa digitala vårdmöten.
Läs mer på www.visibacare.com 

Mer från Visiba Care

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visiba Care och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?