1515

Moderaterna kräver förlängt coronastöd till företagen

Moderaterna vill ge Sveriges företag ytterligare stöd för att rida ut effekterna av pandemin, meddelade partiet i dag.
”I grund och botten handlar det här om vilken arbetslöshet vi ska ha de kommande åren”, säger Elisabeth Svantesson, som är ekonomisk-politisk talesperson i Moderaterna. 

Foto:Henrik Montgomery/TT

Centerpartiet och Liberalerna driver på för en förlängning av företagsstöden, och från regeringen kommer allmänna besked att man arbetar med frågan. Men, Moderaterna anser att företagen inte kan vänta längre. Nu börjar riksdagens arbete med att behandla höstbudgeten, som partiet på torsdagen kallar för ”överspelad”. 

”Det är en budget för att återstarta Sverige samtidigt som vi har en kraftig smittspridning och ökade restriktioner”, säger Elisabeth Svantesson. 

Totalt är det fem stödformer som Moderaterna vill se över med syftet att hjälpa fler företag när smittspridning nu ökar snabbt. Dessa är korttidsarbetet, omställningsstödet, företagsakuten, och uppskoven för skatteinbetalningar.

Korttidsarbete, som har varit den mest efterfrågade stödformen under krisen, löper ut i slutet av november. Enligt Moderaterna bör stödet förlängas fram till sommaren, men samtidigt paras med skarpa utbildningskrav för den permitterade arbetskraften. 

”Det här kan inte vara ett förlorat år”, säger Elisabeth Svantesson. 

Dessutom vill partiet se en förlängning av omställningsstödet till företag som tappar affärer på grund av restriktionerna. Samtidigt vill partiet att ett omsättningstapp på 30 procent ska räcka för att få stöd, jämfört med dagens 50 procent. Partiet vill även ta bort revisorskravet för alla utom de största företagen. 

Elisabeth Svantesson utesluter inte att det på marginalen ökar risken för fusk. 

”Det finns alltid en risk för det. Därför är det viktigt med kontroller. Men min bild är att de flesta företag som har kämpat under våren är hederliga”, säger hon. 

Samtidigt är Elisabeth Svantesson djupt kritisk till att fortfarande inga pengar har betalats ut i omställningsstöd till enskilda företag. 

”Man tog en lång semester i den här frågan”, säger hon och kräver tempo. 

Företagsakuten, de lån som garanteras av Riksgälden, bör garanteras i högre utsträckning för att få fart på utlåningen, enligt partiet. Idag har 2,3 av totalt 100 miljarder gått åt. 

Dessutom kräver partiet förlängda möjligheter till skatteuppskov, som just nu löper ut i mars. 

”Får man inte besked om detta riskerar många företag konkurser”, säger hon. 

Batteriet med förlängda och förstärkta stöd ryms inom partiets krisbuffert på 20 miljarder kronor, enligt Elisabeth Svantessons bedömning. 

 


Innehåll från HemocueAnnons

Snabbare svar ger bättre patientsäkerhet vid infektionsdiagnostik

Tid är en viktig faktor inom vården, både för läkare och patient, samtidigt som det finns stora krav på kvalitet och effektivitet. Med HemoCue WBC DIFF är det enklare för läkare att mäta antalet vita blodkroppar och en fempartsdiff – och på mindre än fem minuter bättre avgöra ett hälsotillstånd.

HemoCue AB i Ängelholm har utvecklat den medicintekniska produkten HemoCue WBC DIFF, som mäter det totala antalet vita blodkroppar i blodet och en fempartsdiff. Med kapillära eller venösa helblodsprover ger det ett patientnära provsvar med laboratoriekvalitet – inom bara några minuter. Det har flera fördelar, inte bara för läkarna utan även för patienten.

Många primärvårdsläkare får dra ett stort lass och för att kunna sköta sitt arbete är det viktigt med rätt hjälpmedel. Med HemoCue WBC DIFF som medicinskt och administrativt stöd kan läkaren snabbare ta mer välgrundade beslut. Att kunna utesluta allvarligare tillstånd är även det viktigt och ökar i sin tur patientflödet och gör läkaren tryggare i sina vårdbeslut.

– Vi har cirka tio mil till närmsta sjukhus, vi vill absolut inte missa en allvarlig infektion. Därför använder vi ”diffen” för att se hur pass allvarlig infektionen är. Vid en allvarlig infektion stiger LPK, de vita blodkropparna snabbt – det kan ske inom bara några timmar – medan CRP, ett protein i kroppens immunförsvar, kan ta något dygn på sig, säger Martin Annsberg, läkare och medicinskt ansvarig på Sälens vårdcentral.

Video: Så fungerar WBC DIFF i vardagen. 

Användare

HemoCue WBC DIFF lanserades 2010. I dag används produkten på vårdcentraler, akutmottagningar och barnakutmottagningar runtom i Sverige. En av dessa är Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus som ingår i Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Hanna Sjöstedt, akutläkare och medicinskt ansvarig på Drottning Silvias barnsjukhus, menar att det bland annat har ökat patientsäkerheten.

– Vi har nästan 50 000 patienter varje år, när vi använder HemoCue WBC DIFF och får snabbare svar kan vi spara tid, öka patientflödet och påverka patientsäkerheten på ett positivt sätt, säger hon.

Läs mer: Så enkelt fungerar HemoCue WBC DIFF i vården. 

”Kan minska antibiotikaresistens”

Studier som gjorts visar även att en tillgång till svar på LPK med diff kan reducera antibiotikaförskrivningen. Trots att Sverige ligger i framkant vad gäller en hälsosam förskrivning, så krävs det ytterligare åtgärder för nå det långsiktiga målet på 250 recept per tusen invånare. HemoCue är övertygade om att HemoCue WBC DIFF kan bidra i jakten på det målet. 

– Vi använder ”diffen” framför allt för att skilja mellan virusinfektion och bakteriell infektion. Om du tagit ett CRP som kanske är lätt förhöjt, strax över 50, så kan du få ytterligare information för diagnos genom att ta prov på vita diff, säger Camilla Richardsson, läkare på HMC i Lomma. 

Martin Annsberg, medicinskt ansvarig på Sälens vårdcentral, håller med. 

– För att förhindra att antibiotika skrivs ut i onödan använder vi flitigt möjligheten till ett snabbsvar på diff för att på sikt undvika resistensutveckling, säger han.

Differentialräkning av vita blodkroppar kan ge beslutsunderlag för många olika tillstånd. Just nu pågår en studie i Uppsala där professor Kjell Alving studerar samband mellan nivå av eosinofila granulocyter och astma hos små barn. 

– Vi saknar markörer för att screena och bedöma behandlingseffekter vid astma i dag, framförallt på mindre barn. Det är också av stort värde att få svar direkt, så läkare har beslutsunderlag för behandling i samband med besök. Vår förhoppning är att WBC DIFF instrumentet ger oss denna möjlighet.

Passa på: Testa ett WBC DIFF instrument kostnadsfritt i en månad.

FAKTA: HemoCue

HemoCue AB, som ligger i Ängelholm, arbetar med vårdpersonal inom olika kliniska områden över hela världen och har utvecklat en stor förståelse för sina kunders behov. I dag utförs 140 miljoner tester från HemoCue varje år vilket motsvarar 4 tester per sekund, året om i cirka 140 länder. 

2010 utvecklade HemoCue den tekniska produkten HemoCue WBC DIFF som mäter antalet vita blodkroppar och en 5-partsdiff.

Kontakt:

Tel: +46 77 570 02 11

Fax: +46 77 570 02 12

kundservice@hemocue.se 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Hemocue och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?