Annons

Moderaterna kräver förlängt coronastöd till företagen

Moderaterna vill ge Sveriges företag ytterligare stöd för att rida ut effekterna av pandemin, meddelade partiet i dag.
”I grund och botten handlar det här om vilken arbetslöshet vi ska ha de kommande åren”, säger Elisabeth Svantesson, som är ekonomisk-politisk talesperson i Moderaterna. 

Foto:Henrik Montgomery/TT

Centerpartiet och Liberalerna driver på för en förlängning av företagsstöden, och från regeringen kommer allmänna besked att man arbetar med frågan. Men, Moderaterna anser att företagen inte kan vänta längre. Nu börjar riksdagens arbete med att behandla höstbudgeten, som partiet på torsdagen kallar för ”överspelad”. 

”Det är en budget för att återstarta Sverige samtidigt som vi har en kraftig smittspridning och ökade restriktioner”, säger Elisabeth Svantesson. 

Totalt är det fem stödformer som Moderaterna vill se över med syftet att hjälpa fler företag när smittspridning nu ökar snabbt. Dessa är korttidsarbetet, omställningsstödet, företagsakuten, och uppskoven för skatteinbetalningar.

Korttidsarbete, som har varit den mest efterfrågade stödformen under krisen, löper ut i slutet av november. Enligt Moderaterna bör stödet förlängas fram till sommaren, men samtidigt paras med skarpa utbildningskrav för den permitterade arbetskraften. 

”Det här kan inte vara ett förlorat år”, säger Elisabeth Svantesson. 

Dessutom vill partiet se en förlängning av omställningsstödet till företag som tappar affärer på grund av restriktionerna. Samtidigt vill partiet att ett omsättningstapp på 30 procent ska räcka för att få stöd, jämfört med dagens 50 procent. Partiet vill även ta bort revisorskravet för alla utom de största företagen. 

Elisabeth Svantesson utesluter inte att det på marginalen ökar risken för fusk. 

”Det finns alltid en risk för det. Därför är det viktigt med kontroller. Men min bild är att de flesta företag som har kämpat under våren är hederliga”, säger hon. 

Samtidigt är Elisabeth Svantesson djupt kritisk till att fortfarande inga pengar har betalats ut i omställningsstöd till enskilda företag. 

”Man tog en lång semester i den här frågan”, säger hon och kräver tempo. 

Företagsakuten, de lån som garanteras av Riksgälden, bör garanteras i högre utsträckning för att få fart på utlåningen, enligt partiet. Idag har 2,3 av totalt 100 miljarder gått åt. 

Dessutom kräver partiet förlängda möjligheter till skatteuppskov, som just nu löper ut i mars. 

”Får man inte besked om detta riskerar många företag konkurser”, säger hon. 

Batteriet med förlängda och förstärkta stöd ryms inom partiets krisbuffert på 20 miljarder kronor, enligt Elisabeth Svantessons bedömning. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera