ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

M kräver förhandlingar för att stanna i energiuppgörelsen

  • Foto: ADAM IHSE / TT, ADAM IHSE

Moderaterna upprepade vid energisamtalen sina krav på förändringar och en stärkt roll för kärnkraften för att inte lämna energiöverenskommelsen. Energiminister Anders Ygeman uppger att överenskommelsen fortsatt ligger fast, men att det nu väntar diskussioner mellan partierna.

”Jag kan inte avslöja exakt vad som hände på mötet, men våra utgångspunkter är ju kända genom medierna sedan tidigare. Jag uppfattar detta som en konstruktiv diskussion där vi förde fram våra synpunkter och önskemål kring energiöverenskommelsen”, säger Carl-Oskar Bohlin, energipolitisk talesperson för moderaterna och ordförande i Riksdagens näringsutskott. 

Det var på Di Debatt som moderaterna den 2 april gjorde ett utspel som slog ned som en bomb i energibranschen och skapat strid i den svenska energipolitiken. Moderaterna har sedan upprepat och inskärpt att det inte är ett hot utan ett löfte att partiet är berett att lämna den blocköverskridande överenskommelsen om den långsiktiga energipolitiken som slöts i juni 2016. Bland annat anser moderaterna att målet om 100 procent förnybar el till 2040 måste bytas mot ett 100 procent fossilfritt elsystem. Moderaterna vill också se tydligare roll för kärnkraften även efter 2040. 

Kraven har fått kraftig kritik från bland annat Centern och Miljöpartiet och väckt stor oro i energibranschen där en rad ledande företrädare vädjat till partierna att hålla fast vid energiöverenskommelsen. När företrädarna för de fem partierna som står bakom energiuppgörelsen träffades på onsdagen så höll alltså moderaterna fast vid sina krav.   

”Huruvida vi blir kvar eller inte blir en fråga vad energiöverenskommelsen kommer att innehålla. Vi kommer att vara konstruktiva men anser att det behövs förändringar och räknar med att detta kommer att avgöras genom förhandlingar med de övriga partierna framöver”, säger Carl-Oskar Bohlin.

Energiminister Anders Ygeman bekräftade att moderaterna fört fram sina krav men ville varken kommentera innehållet eller vad han tycker om moderaternas krav och agerande.

”Vi håller arbetet internt och nu ska alla partier ha en diskussion om det som förts fram. Överenskommelsen om energipolitiken ligger fortsatt fast och har ett mycket brett stöd i riksdagen. Och jag hoppas att alla partier, inklusive moderaterna, nu ska kunna jobba tillsammans för att hitta bra lösningar på de stora utmaningar som energisystemet står inför.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer