ANNONS:
Till Di.se

Moderat KU-anmäler Magdalena Andersson

  • Magdalena Andersson. Foto: Janerik Henriksson/TT

Moderaternas skattepolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard KU-anmäler regeringen och finansminister Magdalena Andersson (S).

Orsaken är att Finansdepartementet inte lämnat ut analysen om vad de nya internationella skattereglerna, det så kallade Beps-projektet, innebär för Sverige.

Som Di skrev i veckan har Magdalena Andersson sagt att Beps kommer att öka de svenska skatteintäkterna. Maria Malmer Stenergard däremot tror att Sverige kommer att gå miste om skattepengar.

Hon har begärt att få ut underlaget två gånger. Den första gången bedömdes det vara internt arbetsmaterial. Efter att ett direktiv som kopplas till Beps hade antagits begärde Maria Malmer Stenergard ut analysen på nytt, men fick inget svar

”Regeringen borde inte ha någon anledning att mörka, utan de borde stå för sitt underlag”, säger Maria Malmer Stenergard.

Hon anser att Sverige haft en tradition att komma överens i internationella skattefrågor för konkurrenskraftens skull och upplever att regeringen nu frångår den traditionen.

Beps är en överenskommelse mellan OECD och G20-länderna som syftar till att minska skattebrott och skatteplanering.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies