Annons

Mode och lyx i fritt fall: ”Slår hårt mot hela industrin”

Marknaden för mode och lyxartiklar kan tappa upp till 600 miljarder dollar, enligt en ny studie från Boston Consulting Group. Men konsultjätten ser en ljusning framåt sommaren. 

”Vi tror på en två månaders stängning ungefär i Europa och USA, sen att vi kommer tillbaka någon gång till början av sommaren”, säger Christina Synnergren, partner på BCG och expert på mode- och lyxsegmentet.

Christina Synnergren, partner på BCG och expert på mode- och lyxsegmentet.
Christina Synnergren, partner på BCG och expert på mode- och lyxsegmentet.

https://www.di.se/ditv/ekonomistudion/partnern-pa-bcg-lyxartiklarna-har-en-annu-svarare-utmaning/

Mode och lyxartiklar riskerar att tappa 25 procent av intäkterna i spåren av covid-19, enligt en ny studie från BCG. 

”En nedstängning av stora delar av Europa och USA efter en tuff tid i Kina slår hårt mot hela industrin. Konsumenterna, förutom att de är instängda i sina hem, ser ju en oro och osäkerhet i ekonomin och då drabbar det de här segmenten snabbt”, säger Christina Synnergren, partner på BCG och expert på mode- och lyxsegmentet till DI Tv:s Ekonomistudion. 

Du har sett en snabb förändring bara de senaste veckorna? 

”Vi hade en svag inledning av året och det trodde vi skulle fortsätta, men allt eftersom läget förvärrats har vi tvingats justera förväntningarna på fredagen justerade vi prognosen att vi landar på minus 25-35 procent i minskad försäljning relativt 2019.”

För företagen inom mode- och lyxsegmentet innebär det mellan 250-600 miljarder dollar i minskad försäljning.

Vilken typ av varor är det som drabbas hårdast? 

”Lyxartiklarna har en ännu svårare utmaning, där slår både turismen som är helt i stand-still, men även den största utmaningen den ekonomiska osäkerheten.”

Vilken typ av åtgärder är det ni ger som rekommendation till de här branscherna? 

”Vår första rekommendation är att ta hand om sin personal och kunder, deras hälsa och säkerhet. Sen måste man se till att man har ett säkert kassaflöde. Det kommer en omfattande period utan en stor del av intäkter.”

När gör ni bedömningen att marknaderna kan återhämta sig?

”Vi tror inte att vi slutar året på samma nivåer som 2019, men vi hoppas ligga omkring 10-15 procent lägre i december. Vi tror på en två månaders stängning ungefär i Europa och USA, sen att vi kommer tillbaka någon gång till början av sommaren.”

Ekonomistudion är Dagens industris program om stora pengar. Nyheter, analys och debatt om dagens viktigaste nyheter. Du ser det varje vardag klockan 14.30 på Di.se. Poddversionen släpps på eftermiddagen vid klockan 15.30 i din poddspelare. 

Lyssna här: ACAST, APPLE PODCASTER, SPOTIFY 


Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?