1515
Annons

Mobillådan är årets julklapp

En låda för att lägga ifrån sig mobiltelefonen i har utsetts till årets julklapp av HUI.

En mobillåda.
En mobillåda.Foto:Anders Wiklund/TT

”Vi var väldigt överens om att det här var det självklara valet”, säger Saga Bowallius, analytiker vid HUI, vid en pressträff där lådan presenterades.

Det är 32:a året i rad som Handelns utredningsinstitut, HUI, utsett årets julklapp. Kriterierna som måste uppfyllas är att produkten ska vara en nyhet eller ha väckt nytt intresse under året.

Den ska också svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i stort antal. Slutligen ska den representera den tid vi lever i.

Men vilken julklapp vill svenskarna helst ha? Prisjämförelsesajten Pricerunner har i samarbete med Kantar Sifo frågat 1 000 svenskar och frågat vad de helst vill ha. I topp hamnar boken.

”Då talar vi om en fysisk bok. Mest intressant är att det är unga människor i åldern 18–29 år som allra helst vill ha böcker. På julen verkar vi vilja ha en paus från alla digitala och sociala medier”, skriver Nicklas Storåkers, vd, i ett pressmeddelande.


Grafnestorn följer 400 aktier – pekar ut tydliga favoriten

Det har aldrig varit mer flockbeteende på börsen än vad det är just nu. Det säger börsveteranen Carl-Gustav ”C-G” Gyllenram som studerat marknaden i över 40 år.

Nu spår han ett kortsiktigt midsommarrally men varnar för nya börsfall i höst.

Dessutom pekar grafnestorn ut de viktigaste nivåerna att hålla koll på för en vändning och lyfter fram en pressad småspararfavorit som han tror gör sig redo att skjuta i höjden.

”Jag följer 400 aktier varje dag och det här är min långsiktiga favorit. Det är ett sådant rörelsemönster man ska leta efter som placerare.”

C-G Gyllenram.
C-G Gyllenram.Foto:Press/Colourbox

Att påstå att det var C-G Gyllenram som tog den tekniska analysen till Sverige vore kanske att ta i. Men redan 1985 var han med och grundade Staf, Skandinaviens tekniska analytikers förening, där han var ordförande i nästan tio år och representerade Sverige i IFTA, International Federation of Technical Analysts.

”På den tiden ansågs teknisk analys vara som att spå i kaffesump och lite av den skepsisen hänger kvar än i dag. Men om du jämför med när vi grundade föreningen och hur synen är på TA (teknisk analys, Di:s anm.) i dag, så är det dramatisk skillnad”, säger han.

I mer än 40 år har börsveteranen studerat grafer och följt de globala marknaderna. Han har också skrivit två böcker om börspsykologi och flockbeteende, varav den ena med vapendragaren Tony Ugrina.

”Jag kallar teknisk analys för tillämpad börspsykologi och det har aldrig någonsin i historien funnits mer flockbeteende på börsen som det är just nu”, säger han.

”Marknaden är mer global än vad den någonsin har varit och i och med den tekniska utvecklingen är det oerhört lätt för småsparare att agera på börsen. Det har aldrig varit så lätt för människor att ge efter sina emotionella impulser som nu. När jag skrev en bok om det här 1998 var det nästan som att spotta på prästen i kyrkan.”

Även om C-G Gyllenram brinner starkt för den tekniska analysen väger han också in de fundamentala faktorerna.

”Man får inte tro att teknisk analys är en kristallkula – det är mer som ett komplement till fundamenta. Jag skulle aldrig göra en affär om jag inte hade grepp om det fundamentala och jag skulle aldrig köpa en aktie om jag inte visste hur grafen såg ut.”

Tillsammans med Tony Ugrina driver han kapitalförvaltningsbolaget Ability Asset Management där C-G Gyllenram är vd och förvaltare. Varje vecka skriver veteranen också ett marknadsbrev där han ger sin syn på börsläget.

Stockholmsbörsen har rasat över 20 procent från toppnoteringen vid årsskiftet och befinner sig nu per definition i en ”björnmarknad”. Men det är den amerikanska marknaden som styr vart börserna tar vägen, menar C-G Gyllenram. Av den enkla anledningen tittar han alltid på USA och S&P 500 när han ska försöka lista ut vart marknaden är på väg.

”Under ett års tid har S&P 500 pendlat mellan 4.200 och 4.800 punkter i en så kallad distributionsfas. Det innebär att de erfarna placerarna, som tjänat pengar på uppgången, börjar sälja aktier till sparare som är nya på marknaden och då bildas en toppformation”, säger C-G Gyllenram.

Att S&P 500 redan fallit 18 procent i år ger inget skäl att blåsa faran över, menar C-G Gyllenram.

”Studerar vi S&P 500 under en tidshorisont på mer är 100 år brukar en 'björnmarknad' i genomsnitt vara ett och ett halvt år med ett genomsnittligt fall på runt 35 procent.”

Det amerikanska indexet har brutit ned under viktiga stödnivån på 4.200 punkter och C-G Gyllenram spår nu ett fall ner mot i alla fall 3.600 punkter, vilket motsvarar en nedsida på ytterligare 7 procent från dagens nivåer.

”En gammal klassisk tumregel säger att en vanlig nedgång varar ungefär lika långt som rörelsen i intervallet under distributionsfasen, vilket var på cirka 600 punkter. Det betyder i så fall att S&P 500 i första hand ska ned till 3.600 punkter.”

I onsdagens kraftiga fall, där S&P 500 backade runt 4 procent, hörde stabila pjäser som Coca-Cola, Pepsi och Proctor & Gamble till de största förlorarna. Att även de amerikanska värdebolagen nu börjat vända ned från höga nivåer är en oroande signal, menar C-G Gyllenmar. 

”Om man ser det krasst borde 3.600 punkter vara det minsta S&P 500 ska falla ned till. Men man ska också komma ihåg att marknaden är den plats där det mest osannolika har störst sannolikhet att inträffa. Nästa tydliga nivå är pandemitoppen strax under 3.400 punkter och därefter väntar 3.200 punkter.”

I ett ”värsta scenario” spår alltså C-G Gyllenram ett ras på ytterligare 20 procent från dagens nivåer.

”Den amerikanska börsen har fram till för några veckor sedan varit en 'safe heaven', men i och med senaste tidens fall har jag intagit en generellt sett klart mer försiktig hållning till marknaden. I ett sånt här klimat är det svårt att tjäna pengar på börsen. Köpsignaler i teknisk analys i nedåtgående trend har en dramatiskt sämre träffsäkerhet än i en positiv trend”, säger han.

”I USA brukar man tala om en 'easy dollar market' eller en 'hard penny market'. I Sverige och i USA är vi nu inne i en 'hard penny market’ där det är svårt att tjäna pengar och då handlar det om att försöka bevara så mycket av kapitalet som möjligt för att kunna agera med kraft när de riktigt bra lägena kommer så småningom.”

För att C-G Gyllenram ska bli mer positiv till börsen vill han först och främst se att den amerikanska centralbanken Federal Reserve ger upp åtstramningarna och räntehöjningarna, och samtidigt flaggar för nya stöd och lättnader.

”Först då tror jag att den långsiktigt positiva vändningen kommer och då kan nedpressade tillväxtaktier bli extremt intressanta att plocka upp. Men så länge Fed har den här aggressiva räntebanan och inflationen fortsätter att stiga, då har vi inget gynnsamt aktieklimat utan vi tror fortsatt på besvärliga och stökiga tider på börsen.”

Trots en avvaktande och försiktig inställning till marknaden finns det möjlighet till en kortsiktig börsuppgång, enligt C-G Gyllenram. 

”Från sista veckan i maj och en bit in i juni brukar Stockholmsbörsen bjuda på ett midsommarrally och det börjar dyka upp flera intressanta köplägen.”

En strategi för att hitta framtida kursvinnarna är att leta efter aktier som är fundamentalt starka men som fallit kraftigt och rör sig i sidled i en bottenformation långt innan börsen bottnar som helhet, menar C-G Gyllenram. Ett utmärkt exempel på en sådan aktie är livekasinobolaget Evolution, säger han.

”Jag följer 400 aktier varje dag och Evolution är min långsiktiga favorit både fundamentalt men också tekniskt där det verkligen kan bli bra framöver. Aktien har ett sådant rörelsemönster som man ska leta efter som placerare. När marknaden väl vänder upp tenderar en sådan aktie att gå riktigt bra.”

Evolution toppade runt 1.700 kronor redan i april förra året. Efter att ha rasat över 45 procent har nu aktien gått i sidled i fem månader.

”Förutom att aktien ska vara fundamentalt stark ska den också ha en bottenfas som varar i minst sex månader. Nu vill jag se att Evolution biter sig envist fast vid 1.100-nivån som testats åtta till nio gånger senaste tiden, och så fort marknaden i stort vänder upp kommer jag trycka på köpknappen. Då kan den här aktien skjuta i höjden.”

Enligt C-G Gyllenram börjar flera klassiska verkstadsbolag som Autoliv, SKF och AB Volvo visa liknande mönster. En annan aktie som fallit kraftigt trots en stark kvartalsrapport och som kan ge en krydda i portföljen är Mekonomen, säger han.

”Jag bevakar de här bolagen kontinuerligt och de finns på min bevakningslista. Evolution är det allra bästa exemplet.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?