1515
Annons

Mobileye på väg mot börsen – kan värderas till 500 miljarder kronor

Processorjätten Intels satsning på självkörande bilar Mobileye har enligt flera källor lämnat in en ansökan om börsnotering i USA. Värderingen kan bli över 50 miljarder dollar, motsvarande nästan 500 miljarder kronor.

Mobileye utvecklar teknik för självkörande fordon.
Mobileye utvecklar teknik för självkörande fordon.Foto:Intel Corporation

Det var i slutet av förra året som de första uppgifterna kring Intels planerade avknoppning och notering av Mobileye dök upp. Sedan dess har flera företag valt att skjuta på sina noteringar på grund av turbulensen på börsmarknaden. Men Intels planer verkar stå fast. Planen är att notera Mobileye i mitten av detta år.

Enligt Reuters och Bloomberg
News så meddelade den amerikanska processorjätten i veckan att Mobileye nu lämnat in en ansökan om att gå till börsen som eget bolag. Det är inte fastställt hur många aktier som ska erbjudas och till vilket pris. Men enligt uppgifter kan bolaget värderas till runt 50 miljarder dollar, alltså nästan 500 miljarder kronor.

Det israeliska bolaget Mobileye förvärvades 2017 av Intel för 15 miljarder dollar, motsvarande nästan 150 miljarder kronor.

Intel kommer även efter börsnoteringen att ha ett majoritetsägande i Mobileye. 

Mobileye använder ett kamerabaserat system med adaptiv farthållare och filbytesassistans i förarlösa bilar. Planen är att så småningom bygga sin egen lidarsensor för att ta fram tredimensionella bilder av vägarna. Den använder för närvarande lidar-enheter från Luminar Technologies.

Bland bolagets kunder märks bland annat biljättar som BMW, Audi, Volkswagen, Nissan, Honda och General Motors.

Tidigare i år meddelade Mobileye att det planerar att lansera förarlösa så kallade on-demand-bussar med plats för 12 till 14 passagerare. Satsningen görs tillsammans med Benteler EV Systems och Beep. 


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Bakom kulisserna i det uppkopplade samhället

Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.
Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Framtidens standardisering stavas elbilar och smarta kläder. Den fossilfria omställningen väntar runt hörnet – och det är standarder som gör den möjlig.

 – Vi kommer prata betydligt mer om standarder i framtiden. Det blir ännu viktigare när vi ska ställa om till solceller, vindkraft och batterier, säger Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Alla kommer i kontakt med standarder – men få vet om det. Idag tar vi knappar, larmsystem, automatiska belysningssystem och självkörande vattenspridare för givet. Enligt Thomas Korssell är det tack vare standarder vi kan göra det.

– Det finns en anledning till att du kan starta din elvisp hemma när du sitter i bilen och ha sockerkakan färdig när du kommer hem, skrattar han.

Ett ännu mer uppkopplat samhälle

Enligt Thomas Korssell behöver inte alla förstå de bakomliggande orsakerna till varför saker fungerar som de gör, eftersom han tror att standarder i framtiden allt mer kommer paketeras som färdiga lösningar.

– Snart kommer fler vara sina egna elproducenter, utan att man för den sakens skull måste vara en expert i frågan. Produkterna och tjänsterna räknar exempelvis ut energianvändning, energislag och vädertecken – för att man enklare ska kunna optimera sin egen energiförbrukning, säger han.

Vidare menar Thomas Korssell att bilpooler och laddstationer i förlängningen är standarder. Likaså smarta klockor och andra ”wearables”. Det finns många faktorer som spelar in för att olika smarta system ska kunna kommunicera med varandra – allt från cybersäkerhet till funktion och design.

– Man kan säga att standarder egentligen är tekniska regler för samverkan – både mellan varandra och i olika system. Men det är nog lite enklare att förklara det som anledningen till att man kan fjärrstyra sitt sockerkaksbak, säger Thomas Korssell.

Läs det senaste från SEK Svensk Elstandard här.  

Högaktuellt engagemang

Även om inte alla behöver förstå de bakomliggande principerna, är det desto viktigare att engagera sig tidigt i standardiseringsarbetet om man arbetar i branschen. För att Sverige ska kunna fortsätta vara ett framgångsrikt innovationsland krävs det att man har koll på omvärlden så att man kan attrahera rätt sorts kompetens.

– Dessutom skapar det förutsättningar för ett stort nätverk, som i sin tur leder till en bättre förståelse för energisituationen i världen.

Nyfiken på att påverka elstandarder? Anmäl dig här.  

Fakta:
SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation, utsedd av regeringen att ansvara för all elektroteknisk standardisering i Sverige. SEK är svensk nationalkommitté i IEC och alla svenska företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet kan delta i standardiseringsarbetet.

Besök SEK Svensk Elstandards hemsida.  

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?