Hoppa till innehållet

Annons

Möbeluppstickaren slår säljrekord: ”Fanns ett glapp i branschen”

Pandemin har ökat hemmasittandet och många lägger pengar på inredning. Möbelföretaget Sweef sätter försäljningsrekord nu när efterfrågan på soffor och andra möbler är större än någonsin. 

Emma Ungewitter och Ludvig Ungewitter.
Emma Ungewitter och Ludvig Ungewitter.Foto:Amanda Lindgren
Foto:Amanda Lindgren
Foto:Amanda Lindgren
Foto:Amanda Lindgren
Foto:Amanda Lindgren
Foto:Amanda Lindgren

Sweef började med två bäddsoffor i sortimentet. Ludvig Ungewitter arbetade tidigare som it-chef på Byggmax, där hans gamla skolkompis Jacob Notlöv var marknadschef. Tillsammans startade de Sweef 2011.

”Vi kände att det fanns ett glapp i möbelbranschen. Det var dyrt eller oengagerat, det fanns inget bra mellansegment. Det segmentet var alldeles för högt prissatt. Mycket var upphängt på reor och kampanjer, och branschen var långt efter och gammaldags”, säger Ludvig Ungewitter.

Idén var att tillverka och sälja möbler helt genom e-handel utan att ha några mellan­händer, externa återförsäljare eller egna butiker. När Ludvig Ungewitter satt hemma och byggde hemsida var hustrun Emma Ungewitter mammaledig. För att marknadsföra sina soffor ställde de ut dem på kaféer.

”Vi trodde att det skulle fungera bättre än vad det gjorde. De blev ganska skitiga och inte så representativa. Det var också svårt när någon kom till kaféet för att testa soffan och någon annan redan satt i den. Men man måste testa sig fram och det var ett sätt att komma i gång”, säger Ludvig Ungewitter.

Sedan dess har bolaget vuxit utan riskkapital och satt försäljningsrekord de senaste månaderna. I dag består sortimentet av all typ av inredning till hemmet, men ett femtontal soffor utgör fortfarande grunden i verksamheten. Sofforna tillverkas i Polen och majoriteten av tygerna vävs utanför Milano i Italien.

”Vår största konkurrent är andra saker folk lägger pengar på, till exempel resor. De kunder som köper möbler när de flyttar påverkas inte så mycket. Det är snarare de som har en soffa de skulle vilja byta ut eller fixa till som har lagt pengarna hos oss när de ställt in semesterresan. Vi har många kunder med bra ekonomi som inte påverkats så mycket av pandemin”, säger Emma Ungewitter, som är delägare och personal­ansvarig på Sweef. 

För två år sedan öppnade Sweef Showroom i Boconcepts tidigare lokaler i centrala Stockholm. Till skillnad från traditionella möbelbutiker har de ingen vanlig butik, även om det finns möjlighet att komma in och kika.

”Vi har valt att ha ett showroom och kontor på samma plats eftersom det är viktigt att vara nära möblerna. Sitter du och jobbar på annan plats än där sofforna är, då kan du inte produktutveckla eller svara på frågor när något dyker upp”, säger Ludvig Ungewitter och fortsätter:

”Om det ringer en kund som har ett problem eller en fråga om något tyg till exempel kan vi gå ut i vårt showroom och titta på det. Det är därför vi har valt att alla anställda sitter här tillsammans, för att vara otroligt nära allting. Vårt showroom är hjärtat i hela verksamheten och kunskapen hos alla anställda utgör hela kärnan.”

En del av strategin är att inte ha några rabatter eller reor.

”Det blir inte lika genomtänkta köp, folk kanske köper något förhastat som de egentligen inte behöver eller som blir fel. En för stor soffa är det vanligaste, eller fel färg. Det kommer kosta för båda parter om det blir fel. Att väva tyget, bygga stommar, stoppa plymåer, klä möbler är många timmars jobb för alla inblandade. För att inte tala om alla onödiga transporter. Det innebär stora miljöutsläpp också”, säger Emma Ungewitter.

Hur får man kunden att köpa något så stort som en soffa utan att ha sett den i verkligheten först?

”Vi har jobbat mycket med att kunden måste få känna på materialet. Det är svårt att lägga pengar på en så stor produkt utan att ha sett den, så vi arbetar mycket med bild­materialet, känslan i bilderna och skickar även stora mängder tygprover. Vi kan också se på till exempel postnummer i våra order att många har testat en soffa hos grannen, helt plötsligt kan vi ha fem order på samma gata”, säger Emma Ungewitter.

”Det är andra tider än förr, då hade man en soffa i 25 år, men satt inte så mycket i den. Nu hänger man i sofforna på ett annat sätt, vi har många kunder som älskar sina soffor och nästan bor i dem”, säger Ludvig Ungewitter.

Hur tror ni att möbelbranschen kommer förändras inom de närmsta tio åren?

”Det kommer bli bättre kvalitet över lag. Kunden kommer att bli mer medveten om allt miljö- och hållbarhetstänkande som finns och vurma för de företag som visar att de väljer den linjen. Vi jobbar redan nu med att man ska kunna förnya den soffa man har genom att till exempel byta klädsel. Det är bara ett av alla exempel på hur vi gör för att jobba så hållbart som vi bara kan”, säger Emma Ungewitter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera