Annons

Mix gloria på sned efter kollapsen

Altors rykte som bolagssäljare fick sig en rejäl törn efter OW Bunker-haveriet 2014. Kvalitetsstämpeln på Harald Mix riskkapitalbolag har återuppbyggts sedan dess men den fiaskoartade utvecklingen i portföljbolaget Revolution Race och utförsäljningen i Ctek skapar nya frågetecken.

Altors grundare Harald Mix och Revolution Race avhoppade vd Pernilla Nyrensten.
Altors grundare Harald Mix och Revolution Race avhoppade vd Pernilla Nyrensten.Foto:Joey Abrait/Magnus Gotander

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Ta del av villkoren

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Vänligen notera att fr.o m 1 februari 2023 är det vårt koncernbolag Bonnier News AB som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter, vi uppdaterar då personuppgiftspolicyn och användarvillkoren.

Innehåll från ProofpointAnnons

Expert: Ökning av cyberhot via mejl – och så skyddar du dig

Skadliga länkar via e-post och medarbetare som läcker känslig data tillhör de största cybersäkerhetshoten mot svenska organisationer.

En ny undersökning från säkerhetsföretaget Proofpoint visar att närmare hälften av de tillfrågade organisationerna drabbats av intrång det senaste året.

– Vi har lösningar för att minimera dessa risker, säger Carl Leonard, Cybersecurity Strategist EMEA på Proofpoint.

Säkerhetsföretaget Proofpoint lanserade nyligen sin rapport Interna Säkerhetshot – Utmaningar och Prioriteringar bland Svenska Organisationer, som bygger på intervjuer med chefer på 75 svenska företag, inom både offentlig och privat sektor.

Här framkommer att närmare hälften av företagen drabbats av dataintrång eller förlust av känslig information under de senaste 12 månaderna.

Stöld av inloggningsuppgifter anges som den främsta orsaken till dataintrång följt av borttappade eller stulna enheter.

Över hälften av de tillfrågade anser att interna hot kommer att bli en allt viktigare cybersäkerhetsfråga under de kommande två åren.

Proofpoint: E-post vanlig attackvektor 

Det har också skett en betydande ökning av skadlig e-post som skickas till individer inom organisationer. 

– Dessa innehåller numera fler skadliga webbadresser än skadliga bilagor. De cyberkriminella försöker få mottagarna att interagera med skadliga webbplatser snarare än att ladda ner skadlig programvara, säger Carl Leonard.

Emotet har kallats för världens farligaste botnet, och används bland annat för att skicka skadlig e-post. Efter att ha varit inaktivt i fyra månader har det nyligen vaknat till liv och arbetar med stora volymer.

– Nu använder den nya tekniker för att leverera skadlig kod. Mottagaren luras att kopiera filer in i Templates-mappen. Gör man det uppstår en infektion som installerar ytterligare skadlig kod, förklarar Carl Leonard.

En sofistikerad typ av brott som cyberkriminella nu också utför är kapning av mejlkonversationer. Genom att sedan utge sig för att vara en kollega försöker de få andra medarbetare att trycka på skadliga länkar.

Proofpoint varnar för risker vid hybridarbete

Medarbetare som medvetet eller omedvetet läcker känslig data är ett annat problem som belyses i rapporten. 

– Att många numera arbetar hemifrån har lett till att medarbetare som läcker data utanför organisationens säkra IT-infrastruktur utgör den största risken när det gäller interna hot. Den näst största risken är att man inte längre har samma nivå av insyn i vad medarbetare gör, därefter följt av risker som rör onboarding av nya anställda på distans, förklarar Carl Leonard.

Proofpoint har en rad säkerhetslösningar som möter dessa utmaningar och som lätt kan integreras med varandra. 

– Vi har lösningar som skapar kontroll över organisationens data och insikter i hur medarbetarna använder denna data, säger Carl Leonard och avslutar:

– Vi har lång erfarenhet av att förstå data, skydda data och upptäcka insiderhot.

Ladda ner rapporten från Proofpoint här 

Mer från Proofpoint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Proofpoint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera