1515
Annons

#mittbolagbidrar – svenska företag stöttar i krisen

Svenska företag tar en rad initiativ för att stötta Ukraina, bland annat genom gåvor till Unicef och UNHCR. Donationerna till dessa organisationer dubblas sedan av Akelius Foundation.
Här är ett axplock av alla bolag som bidrar.

Använd gärna hashtaggen #mittbolagbidrar eller mejla Di på mittbolagbidrar@di.se för att berätta om ditt företags initiativ för att hjälpa till i krisen. 

Foto:Bernat Armangue

Castellum skänker 1 miljon kronor

Fastighetsbolaget Castellum skänker 1 miljon kronor till UNHCR, ett bidrag som därmed fördubblas av Akelius Foundation.

”Vi har redan belyst flera av våra fastigheter i Ukrainas blått och gult och jobbar i dag vidare med att undersöka möjligheten för fler liknande installationer”, skriver Anders Westgårdh, pressansvarig.

Internet Vikings stöttar anställda

Internet Vikings, verksamt inom spelsektorn, har över 50 medarbetare i Ukrainas större städer. Bolaget stödjer sina anställda med pengar och hjälper dem som vill fly.

”Vi fick första personen till Sverige i söndags via Moldavien, och en familj via Krakow i måndags. Vi räknar med att ha stort behov av lägenheter, men jag har fått bra kontakt med K2A som kan hjälpa till med det”, skriver Rickard Vikström, marknadschef och styrelseledamot.

Skogstjänst ger till Röda Korset

Linköpings Skogstjänst AB har skänkt pengar till Röda Korset samt beställt en ukrainsk flagga som ska vaja bredvid den svenska vid kontoret.

”Vi vill bidra med resurser till att hjälpa flyktingar via Röda Korset och inte minst visa vår solidaritet med det ukrainska folket som kämpar för sin överlevnad som demokratisk stat”, hälsar vd Gabriel Danielsson.

Newsfactory skänker och utmanar

Medieföretaget Newsfactory, som har 15 anställda och gör tematidningar och äger lokala villamagasin, skänker 2 000 kronor per anställd och utmanar sociala mediebranschen att följa efter.

”Vi vill få fler företag att göra desamma för att visa vårt stöd till Ukraina och deras kamp för frihet”, hälsar Mikael Kollberg, partner på Newsfactory.

Electrolux bidrar och matchar

Vitvaruföretaget Electrolux bidrar med 500 000 euro, motsvarande 5,3 miljoner kronor till Röda Korsets arbete i Ukraina. Dessutom matchar företaget sina anställdas bidrag.

Addpro vill hjälpa it-kolleger på flykt

It-bolaget Addpro matchar de 450 anställdas egna donationer till en hjälporganisation med lika mycket, upp till 500 kronor per person. 

”Vi sträcker också ut en hand till alla applikationsutvecklare, cybersäkerhets- eller infrastrukturexperter som har tvingats fly”, skriver vd:n Nicklas Persson i ett brev till sina anställda. Genom företagets kontaktnät kan man hjälpa till med arbete, boende och samhällskontakter så att de snabbt kan etablera sig i ett nytt land.

Nent matchar bidrag och samlar in kläder

Medieföretaget Nent har satt upp en insamling till Rädda Barnen och Röda Korset för sina medarbetare. Företaget kommer att matcha varje donerad krona. Dessutom sätter företaget upp insamlingar på sina kontor för kläder. Nent har också startat Lyssnarhjälpen på radio, donerar osålda inventarier (reklamspottar) för budskap om att bidra och hjälpa. 

Storbank donerar 1 miljon kronor

SEB donerar 1 miljon kronor till Röda Korsets hjälpinsatser i Ukraina och för varje krona som samlas in bland medarbetare bidrar SEB med lika mycket upp till 1 miljon kronor.

Mantum kör gratis

Transport- och logistikföretaget Mantum har cirka 150 fordon som man kör gratis med dubbelt bemannad hytt. 

”Vi har kontaktat de flesta organisationer och väntar på körorder”, hälsar Greger Strömqvist, vd Mantum Holding.  

 


Miljardstödet till Ukraina från svenska företag stärker banden

Vid krigsutbrottet lovade Roger Akelius i Dagens industri att dubbla de gåvor som skänktes till Unicef och UNHCR under mars månad. Nu summerar vi insamlingen till 1,7 miljarder kronor tack vare en stor givmildhet från svenska företag och privatpersoner – ett miljardstöd som ska hjälpa till att bygga upp Ukraina till ett blomstrande och fritt land igen.

Foto:ADAM IHSE / TT

”Vi är absolut övertygade om att vi kommer segra. Därför har parkförvaltningen också börjat plantera blommor – mer än 180.000 växter ska sättas fram till 15 april”, säger Gennadij Trukhanov. 

Han är staden Odessas inte alldeles okontroversiella borgmästare sedan 2014 och Dagens industris Emanuel Sidea och Joey Abrait träffade honom på plats i staden i veckan.

Kriget som bröt ut den 24 februari har påverkat oss alla. Den ryska invasionen i Ukraina och ett storskaligt krig Europa var för ett par månader sedan något fullständig främmande. I dag präglar det vardagen för oss alla samtidigt som det har förändrat verkligheten för näringsliv och samhällen i stora delar av världen.

Krigsutbrottet förbyttes dock snabbt i en stor beslutsamhet från omvärlden att agera kraftfullt och unisont för att försvara friheten i Europa. 

Redan dagen efter krigsutbrottet inledde Dagens industri, fastighetsinvesteraren Roger Akelius och hans stiftelse Akelius Foundation en dialog om en insamlingskampanj för Ukraina. 

Upplägget har vi prövat tillsammans förut, och den här gången är upplägget att stiftelsen dubblar allt finansiellt stöd till Ukraina i mars som Sverige för UNHCR och Unicef får in. Dagens industri har i egenskap av Nordens största affärstidning tagit del i kampanjen för att lyfta fram och uppmärksamma alla initiativ som nu tas i Företagarsverige för att hjälpa Ukraina.

Vi har gjort liknande stödinsatser tidigare, och 2020 gav en julkampanj i samband med flyktingvågen från Syrien 600 Mkr, då ett nytt svenskt rekord.

Vid starten för uppropet för Ukraina, som vi på Dagens industri kallat ”Mitt bolag bidrar” uppmanade vi läsarna att berätta om sina gåvor. 

På redaktionen såg vi vilket oerhört engagemang och vilken enormt stöd för Ukraina det finns i näringslivet. Redan efter par veckor höjdes målet att slå det tidigare rekordet och Akelius Foundation garanterade att stötta insamlingen över miljardgränsen.

Nu, en dryg månad senare summerar vi insamlingen till 1,7 miljarder kronor tack vare en stor givmildhet från svenska företag och privatpersoner. 

Pengarna i kampanjen går till Sverige för UNHCR:s och Unicef:s Sverige och arbetet för att hjälpa i alla ukrainska flyktingar som tvingats lämna sitt land på grund av vansinnet som följer med kriget.

Ingen kan i dag säga när krigets fasor är över, men banden mellan Sverige, Ukraina och landets roll i ett framtida Europa har stärkts under krisen.

I sitt tal i Riksdagen nyligen tackade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj för det stöd Sverige bidragit med till Ukraina. Han pratade också om hur han vill att svenska företag ska bli en viktig del av det Ukraina som ska byggas när fred återigen råder i landet.

I Odessa planterar parkförvaltningen just nu hundratusentals plantor för framtiden.

Låt oss hoppas att miljardstödet som svenska företag bidragit med under de fem veckor som gått sedan krigsutbrottet inom en nära framtid kan bli till några av de små frön som krävs för att bygga upp Ukraina till ett blomstrande och fritt land igen – för den dagen måste komma.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?