1515

Misstänkt terrorbrott i Vetlanda

Polisen rubricerar attackerna i Vetlanda som misstänkt terrorbrott.
En man gick till angrepp mot åtta personer och sköts senare av polis.

Foto:Mikael Fritzon/TT

Händelsen utreddes inledningsvis som misstänkt mordförsök men det finns också misstankar om terrorbrott.

”Det finns detaljer i utredningen som gör att vi utreder eventuella terrormotiv, men i nuläget kan jag inte gå in på varför”, säger polisområdeschef Malena Grann vid en digital presskonferens på onsdagskvällen.

”Vi har ett nära samarbete med Säpo i detta.” 

Polisen ryckte ut till de centrala delarna av staden vid 15-tiden på onsdagen efter larm om att den nu gripne mannen attackerat flera personer med ett tillhygge. Polisens presstalesperson Angelica Israelsson Silfver konstaterar att minst åtta personer har angripits.

”Jag förstår det som att alla åtta är skadade, men på olika sätt. Vissa lindrigare, och några också allvarligare”, säger Israelsson Silfver.

Mannen som greps är i 20-årsåldern och hör hemma i en ort på det småländska höglandet. Han är känd hos polisen sedan tidigare, misstänkt för ”mindre brott”, enligt polisen.

Han sköts under gripandet och fördes skadad till sjukhus.

”I samband med gripandet har polispatrullen avlossat sitt tjänstevapen, och den gripne har blivit skadad”, säger Israelsson Silfver.

Polisens bedömning är att den gripne mannen kan höras efter att ha vårdats och att han inte är livshotande skadad. 

Från första larmsamtalet tills det att personen är gripen rör det sig om cirka 15 till 18 minuter, enligt Jonas Lindell, chef för lokalpolisområde Höglandet.

”Där har angreppen skett under ett kortare tidsintervall”, säger han.

Polisen har spärrat av totalt fem brottsplatser i centrala Vetlanda. Det är visst avstånd mellan de fem brottsplatser som spärrats av.

”Det är några hundra meters mellanrum mellan de här platserna”, säger Lindell.

Den polisiära närvaron i staden kommer även framöver att vara omfattande.

”Vi kommer att fortsätta bedriva arbetet med en stor resurs och prioritering och kommer lägga stort fokus på att ha en hög polisiär närvaro i Vetlanda. Vi kommer att arbeta brottsförebyggande och trygghetsskapande”, säger Lindell. 

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) meddelar skriftligen att han tänker på de personer som skadats i Vetlanda och deras anhöriga.

”Jag fördömer det här fruktansvärda dådet. Vi möter dessa avskyvärda handlingar med samhällets samlade kraft”, lyder hans meddelande.

”Vi blir påminda om hur skör vår trygga tillvaro är. Jag vill uppmana alla att sända en tanke till de som drabbats av våldet och till de män och kvinnor i sjukvården, polisen och i kommunen som arbetar med att vårda skadade och återupprätta tryggheten”, fortsätter det.

Polisen uppmanar allmänheten att höra av sig om de bevittnade händelsen.

Även inrikesminister Mikael Damberg (S) kommenterar händelsen.

”Flera personer är allvarligt skadade. Det är fruktansvärda händelser och mina tankar går till de drabbade och deras anhöriga. Just nu är det oklart exakt vad som har hänt och vad motivet varit. Polisen har gripit en misstänkt gärningsman och har inlett en särskild händelse för att hantera händelseutvecklingen och skapa trygghet i Vetlanda” säger Damberg i ett pressmeddelande.


Innehåll från RTSAnnons

Nöjdare medarbetare med en funktionell digital arbetsplats

Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.
Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.

Pandemin har varit en katalysator för utvecklingen av den digitala arbetsplatsen. När många arbetsplatser inte längre är knutna till en fysisk plats behöver företag säkerställa att system och teknik fungerar minst lika bra som när alla är på samma plats. Bolaget RTS har nolltolerans mot IT-strul och hjälper företag att göra den digitala omställningen funktionell och smidig.

RTS är en verksamhetsnära specialist inom IT som bl a säljer enheter, sköter logistik och återtag inom IT. Målet är att förse arbetsplatser med de plattformar som behövs för att teknik och system ska fungera säkert och smärtfritt. Bolaget är Nordens högst certifierade partner till VMware, som bl a har utvecklat en virtualiseringsplattform för applikationer och desktop.

VMware har flera lösningar som säkerställer en väl fungerande digital arbetsplats. Det centrala oavsett lösning är att de sätter användarens unika behov i fokus genom den mest säkra och enkla åtkomsten till användarnas arbetsverktyg på den enhet som passar användaren bäst vid varje givet tillfälle, samtidigt som silverfats-upplevelsen inte längre behöver innebära en utmattad IT-avdelning.

– Det bästa är att användarna själva inte behöver hantera systemen och från ett IT-perspektiv underlättar dessa program när folk vill använda olika typer av enheter, säger Fredrik Hallgårde, Team Leader för Digital Workspace på RTS.

Underlätta för användare

För att en digital arbetsplats ska fungera smärtfritt behöver man kunna hantera alla typer av enheter över internet via en molntjänst. Identitets- och kontohantering måste kunna fungera för att man ska kunna ha ett gemensamt konto som kan säkras och appliceras på alla tjänster.

– Oavsett om du är lagerarbetare, kör lastbil och använder digitala hjälpmedel i ditt arbete, jobbar hemifrån eller på kontor ska allt vara möjligt att hanteras på en och samma plattform. En användare ska inte behöva ringa servicedesk eller åka in till kontoret för att exempelvis ändra ett lösenord eller få ny mjukvara, säger Fredrik Hallgårde.

En konkurrensfördel

RTS tror att hur väl den digitala arbetsplatsen fungerar kan ha stor påverkan på anställdas inställning till sitt arbete. En smidig digital arbetsplats kan vara avgörande för om en anställd vill arbeta kvar eller till och med användas som konkurrensfördel vid ny rekrytering.

– Tänk dig att det istället gäller kontorsmiljön. Vill du sitta med fin utsikt eller i ett skrymsle? Det är viktigt att det är härligt att jobba, om inte så kommer de anställda så småningom söka sig bort från arbetsplatsen, säger Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.

Om RTS

RTS är en helhetsleverantör inom IT-produkter, lösningar och tjänster med högt kompetenta specialister inom framförallt klienter, datacenter, virtualisering och infrastruktur. RTS är den mest certifierade partnern till VMware i Norden och den enda med 4 st Master Service Competencies inom VMware-lösningar.

Läs mer om RTS här 

 

Mer från RTS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RTS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?