1515
Annons

Misstänkt spelfusk kring Nobelpristagare

Det blåser kring Svenska Akademien. Tre ledamöter har hoppat av och nu inleder spelbolaget Unibet en granskning kring misstankar om läckor. Namnet på sju Nobelpristagare ska ha avslöjats i förväg. 

”Vi har påbörjat en granskning”, säger Alexander Westrell, kommunikationschef på spelbolaget Kindred som äger Unibet.

Spelbolaget Unibet utreder misstankar om spelfusk i härvan kring Svenska Akademien.
Spelbolaget Unibet utreder misstankar om spelfusk i härvan kring Svenska Akademien.Foto:TT och Unibet

Svenska Akademien har haft några turbulenta dagar, minst sagt. I slutet av förra veckan lämnade ledamöterna Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund akademin. 

Och i helgen kom en anmälan om brott in till Stockholmspolisen. Anmälan rör Svenska Akademins kopplingar till förlaget Forum där ledamoten Katarina Frostenson till hälften är ägare. Något som övriga ledamöter inte ska ha vetat om.

”Akademin får inte dela ut pengar till en ledamot. Så vi har brutit mot våra egna jävsregler. Ansvaret är vårt, men visst är det märkligt att vi inte fått veta", sa Svenska Akademiens ständige sekreterare Sara Danius till SvD i söndags. 

Nu kommer nästa smäll. Enligt Svenska Akademiens egen utredning, som DN tagit del av, ska Katarina Frostenson ha läckt nobelprisvinnare till sin man, den så kallade Kulturprofilen, som enligt flera vittnen ska ha läckt uppgifterna.

Unibet KIND SDB -5,32% Dagens utveckling har valt att inleda en granskning om misstänkt spelfusk.

”När vi ser misstänkta spelmönster så rapporterar vi det till de myndigheter och de organisationer som de berör”, säger kommunikationschef Alexander Westrell.

Än finns ingen information kring vad granskningen lett till men ärendet ska tas om hand ”skyndsamt”, säger Alexander Westrell. 

”Vi ska se om vi har sett någonting historiskt. Vi har påbörjat en granskning men den är inte klar”, säger han.

Enligt DN:s uppgifter ska Kulturprofilen ha känt till och spridit Nobelpristagarna vid sju tillfällen. Det handlar om 1996 då Wisława Szymborska fick priset, 2004 och Elfriede Jelinek, 2005 och Harold Pinter, 2008 och Jean-Marie Gustave Le Clézio, 2014 och Patrick Modiano, 2015 och Svetlana Aleksijevitj samt 2016 då Bob Dylan fick Nobelpriset i litteratur. 

DN skriver att det finns ”sju trovärdiga och sinsemellan oberoende vittnesmål” om att Kulturprofilen ska ha spridit de sekretessbelagda uppgifterna.

När Jean Marie Gustave Le Clézio fick Nobelpriset 2008 fanns misstankar om en läcka eftersom oddsen plötsligt gick ned från 15 till 1.


Innehåll från MölnlyckeAnnons

Mölnlycke vill utveckla sårvården med ny teknik

Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D.
Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D.

Mölnlycke, ett världsledande företag inom medicinteknik, utvecklar lösningar för att förbättra vårdkvaliteten i alla vårdmiljöer. Nu står företaget inför ett kompetensskifte när man vill utveckla nästa generations sårvård med ny teknik.

– Det handlar om att alla sår ska få optimal behandling, genom att rätt diagnos och rätt beslut kring behandling görs vid rätt tidpunkt. Man pratar om ”smarta sårvårdsprodukter”, där digitala lösningar och sensorer kan komma att vara mycket viktiga komponenter. Vi är övertygade om att detta är en del av framtiden inom sårvård, säger Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D. 

För Investor-ägda Mölnlycke är sårvård (Wound Care) det största av företagets fyra affärsenheter, där Operating Room Solutions, Gloves och Antiseptics är de andra. Det Göteborgs-baserade företaget har en lång och stolt historia inom sårvård. Det var Mölnlycke som förändrade sårbehandlingen i grunden när man i början av 90-talet utvecklade Safetac®-teknologin, en lösning som innebär både mindre smärta och minskade skador på huden för patienten vid förbandsbyten.

– Vi drivs av ett starkt kundfokus och innovationsanda. Det finns en passion och drivkraft att göra skillnad för patienter och sjukvården med våra produkter och lösningar, säger Malin. 

Mölnlycke är ett globalt företag med ungefär 8 000 anställda världen över, en storlek som möjliggör snabba beslut och öppenhet för att testa nya lösningar. Det blev tydligt under pandemins första tid, där företaget var snabbt att ställa om och hitta flexibla lösningar för att stötta sjukvården i en svår situation samtidigt som nya arbetssätt för den egna personalen utvecklades.

Behov av kompetensskifte

Mölnlycke bedömer att sårvårdsbranschen nu står inför ett teknikskifte, där ny teknik skulle kunna innebära digital diagnostisering och övervakning av sårläkningen sker i realtid. Om sådan teknik utvecklas och förfinas skulle läkningstiden av ett sår kunna bli kortare samtidigt som effektiviteten i vården för kroniska och svårläkta sår förbättras.

Mölnlycke ser ett stort behov av en rad olika kompetenser för att kunna driva på teknikskiftet. Det handlar dels om ingenjörer med erfarenhet av att jobba med kundnära produktutveckling av sjukvårdsprodukter med erfarenhet inom nya material, konstruktion och industriell design, men också att knyta till sig personer från andra branscher med kompetens inom t.ex. sensorteknik, elektronik och mjukvara. 

Det handlar om långsiktiga kunskapsinvesteringar, betonar Malin, och menar att det är en trygghet att ha en ägare som Investor, som har ett långsiktigt perspektiv och en stor tro på forskning och utveckling.

– Det är en spännande resa vi har framför oss. Vi vill göra skillnad inom sårvården och söker nya taggade medarbetare som vill vara med oss och förverkliga den här visionen, avslutar hon.

Läs mer om de tjänster inom produktutveckling som finns tillgängliga på Mölnlycke just nu.

Om Mölnlycke:
Mölnlycke är ett världsledande företag inom medicinteknik, som designar och levererar lösningar för att förbättra vårdkvaliteten i alla vårdmiljöer – från sjukhuset till hemmet. Mölnlycke har ungefär 8000 anställda världen över och ägs till 99% av Investor. 

Vill du veta mer om de lösningar som Mölnlycke erbjuder för att förbättra vårdkvaliteten, läs här.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mölnlycke och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?