Annons

Missnöjda sossar sjunger ut i ny musikal

Dramatikern Klas Abrahamsson står bakom musikaler om Ingvar Kamprad, den norska oljan och fascister. I vår låter han bittra och bakfulla socialdemokrater sjunga ut sitt missnöje på Kulturhuset Stadsteaterns scen. 

”Socialdemokraterna - the musical” har premiär på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm 17 mars.
”Socialdemokraterna - the musical” har premiär på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm 17 mars.Foto:Sören Vilks

”Socialdemokraterna – the musical” utspelar sig dagen efter valet, när makten är förlorad och gravölen är slut. Nio vilsna arbetsmyror i partiets inre krets försöker förstå vad det var som gick fel. Partiet står vid ett vägskäl och söker sin nya roll i en ny framtid.

”Precis som att musikalen om Kamprad handlar om en uppblåst svensk självgodhet och vulgärkapitalism så handlar ”Socialdemokraterna – the musical” mer om nationella stereotyper än ett enskilt politiskt parti”, säger Klas Abrahamsson. 

Det är inte första gången dramatikern Klas Abrahamsson blandar politisk satir, musikal och teater. I Norge har han satt upp en musikal om den norska oljan. En av hans mest framgångsrika svenska scenföreställningar är en musikalisk samtidssatir från 2009 som både hyllar och driver med den svenska självbilden och Ingvar Kamprads livsverk Ikea. 

Bild från musikalen.
Bild från musikalen.Foto:Sören Vilks

”Mycket som man förknippar med musikal har ganska snäva ramar. Det skrivs på tok för många sånger om kärlek och för få om budgetpropositioner. Jag är väldigt förtjust i musikdramatik, man kan diskutera saker på ett annat sätt när det kontrasteras med musik. Maktspråk blir annorlunda om du sjunger det mjukt, det blir extra hotfullt.”

”Socialdemokraterna – the musical” är ursprungligen en pjäs på beställning av den norska teatern Teater Ibsen. 

”Jag och teaterchefen hamnade i en politisk diskussion där jag ställde en naiv fråga som man bara kan ställa om man kommer utifrån. Efter attentatet på Utøya, med massmord på barn aktiva i Arbeiderpartiet, så tappade de makten i valet därpå och mördarens tidigare parti Fremskrittspartiet kom in i regeringen för första gången. Jag undrade helt enkelt hur det gick till.”

Klas Abrahamssons frågeställning födde en diskussion om Arbeiderpartiet och om partiet befann sig i någon slags identitetskris. Resultatet blev musikalen ”Arbeiderpartiet – the musical”, som hade premiär våren 2021. Eftersom den norska gränsen var stängd på grund av pandemin fick Klas Abrahamsson aldrig se sin egen föreställning live. 

”Det är första gången jag får se den på en scen på Kulturhuset Stadsteatern, så för mig är det stort.” 

I ”Socialdemokraterna – the musical” har vissa norska referenser som olja och Utøya lyfts ut och svenska teman som gängkriminalitet och mordet på Olof Palme har lyfts in. 

”Om man generaliserar har sossarna haft 50 år när de var motarbetade, 50 år när de var tongivande och satte agendan. Plötsligt kom den nyliberalistiska vågen på 1970-talet med framträdande profiler som Thatcher och Reagan som Socialdemokraterna försökte anpassa sig till. Nu är det en ny, nationalpopulistisk agenda med någon slags upprustningsretorik, och då är plötsligt partiet fyra eller femma på bollen. Den konflikten ville jag se ett gäng ambitiösa socialdemokrater hantera medan de sjunger och dansar. Det är skoj, men också viktigt.”

Klas Abrahamsson konstaterar att det finns ”10 000 sätt” att skriva en musikal om Socialdemokraterna, där de givna spåren skulle kunna vara en dag i Tage Erlanders eller Olof Palmes liv. Men dramatikern ville inte göra något redovisande. 

”Jag var mer sugen på att se ett gäng bittra och bakfulla socialdemokrater som är förbannade på väljarna för att de röstar fel, samtidigt som de kämpar med att återfå geisten. Jag ville inte göra någon renodlad ”sossebashing”, det har jag ingen lust att se.”

Dramatikern Klas Abrahamsson.
Dramatikern Klas Abrahamsson.Foto:Johan Sjövall

Musikalen handlar om ett parti i kris. Du som har förkovrat dig i Socialdemokraterna, vad skulle du säga är partiets problem?

”Hade jag haft lösningen hade jag nog haft ett annat jobb. Jag skriver om saker som jag själv tycker är svåra att förstå. För mig är det intressant att Socialdemokraterna har varit ett visionsbärande parti, men det betyder inte att de måste vara det i framtiden. Personligen tror jag att det finns ett stort utrymme för stora samhällsbärande visioner, som inte nödvändigtvis behöver vara de nationalkonservativa visioner som jag just nu upplever är normgivande.”

Innehåll från EKNAnnons

Skånska exportsuccén förbättrar swingen med en liten elstöt

Laszlo Varga är vd på DeWiz Golf AB.
Laszlo Varga är vd på DeWiz Golf AB.

Genom att under samma tak erbjuda såväl fordon som banktjänster kan Nordens näst största bank sänka kundernas kostnader – och hjälpa dem att bli grönare.

– Vi har samma mål: att vara en drivande kraft i den gröna omställningen. Det gör oss till en perfect match, säger Pernilla Alkell, försäljningschef på Autolease Sverige.

Läs mer om hur du kan säkra finansiering för din fortsatta tillväxt 

– När du sätter DeWiz runt handleden mäter den din golfswing i detalj – hastighet, vinkel, drivning, lutning, tid, var din bakswing slutar och mycket mer. Den mäter allt detta i realtid så att du kan träna medvetet varje gång du slår ett slag, förklarar Laszlo Varga som är vd på det skånska wearable tech-bolaget.

Sedan tidigare finns det teknik för att mäta bollbanan och allt som händer efter slaget. Laszlo Varga förklarar att hans bolag nu kan bidra med själva ”indatan”, det vill säga vad som egentligen leder till ett visst resultat.

Att kunna mäta golfswingen är en sak, men alla golfare vet att det inte alltid räcker att veta var felet ligger. Man måste också arbeta bort den dåliga vanan. Därför har DeWiz ännu en pedagogisk egenskap – nämligen den lätta elstöten du får när du inte swingar som du borde.

– Det är egentligen snarare en lätt elektrisk impuls som signalerar att du gjorde något fel. Det här handlar om betingning – det lilla obehaget du känner får hjärnan att över tid undvika just det misstaget och i stället ändra beteende mot de swingar som inte resulterar i obehag.

Sålde slut på allt

Kombinationen av realtidsanalys och modifiering av golfswingen har lett till en formidabel exportsuccé. Efter mindre än två år säljs DeWiz i 53 länder och exportandelen är 96 procent.

– Vi tänkte export från start givet att de allra flesta av världens 70 miljoner golfare finns utomlands. Och vi tänkte rätt, så rätt att vi i slutet av förra året hade sålt slut på hela produktionen. Det var ett angenämt problem, men likväl ett problem – och det var då vi tog kontakt med EKN.

Laszlo Varga insåg att DeWiz behövde en injektion av kapital för att kunna fortsätta växa. Marknadsföring kostar pengar och samtidigt krävde produktionen resurser. En rad komponenter hade lång leveranstid och skulle dessutom betalas i förskott, vilket skulle låsa upp kapital under en period. Och att ta in mer pengar via investerare skulle späda ut aktiekapitalet.

EKN kan täcka 75 procent av bankens risk

– Ett banklån var därför rätt väg att gå. Jag hade hört talas om statliga EKN och visste att de kunde vara med och dela bankens risk när exportbolag behöver låna pengar. När jag kontaktade EKN fick jag också veta att de numera också kan hjälpa nyetablerade tillväxtbolag och täcka upp till 75 procent av bankens risk. Det gör det så klart mycket lättare för banken att säga ja.

Tack vare samarbetet med EKN, Exportkreditnämnden så sa banken mycket riktigt ja. Enligt Laszlo Varga var stödet avgörande för tillväxtresan.

– Utan EKN hade vi behövt välja mellan att satsa på försäljningen eller att låsa fast kapitalet i komponenter som levereras om ett år. Men vi behöver så klart göra både och. Med EKN och vår bank i ryggen slipper vi välja och kan tänka tillväxt både på kort och lång sikt.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa företag med bankfinansiering 

 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera