Annons

Misslyckas med målet – finansministern skyller på börsen

Det är börsens fel, och väljarnas. Så förklarar finansminister Magdalena Anderssons varför hon inte kunnat minska klyftorna.

Klyftorna ökade i Sverige under förra mandatperioden, trots en rödgrön regering som stödde sig på Vänsterpartiet. Finansminister Magdalena Andersson (S) menar att det är börsens fel.
Klyftorna ökade i Sverige under förra mandatperioden, trots en rödgrön regering som stödde sig på Vänsterpartiet. Finansminister Magdalena Andersson (S) menar att det är börsens fel.Foto:TT/Jonas Eng

Klyftorna ökade i Sverige under förra mandatperioden, trots en rödgrön regering som stödde sig på Vänsterpartiet. Men utvecklingen berodde inte på finanspolitiken, enligt Magdalena Andersson (S).

”Under förra mandatperioden var det väldigt tydligt att den ekonomiska politiken som jag lade fram minskade klyftorna väldigt tydligt. Den hade en väldigt fin fördelningsprofil”, säger hon till TT.

Att det trots allt inte blev detta utfall skyller hon på andra ekonomiska faktorer.

”Kapitalinkomsterna ökade mycket under förra mandatperioden, bland annat för att börsen gick väldigt bra”, säger hon.

Stockholmsbörsens OMXS-index lyfte med 34 procent mellan valet den 14 september 2014 och valet den 9 september i fjol.

Den nya rödgröna regeringen, som med januariavtalet i ryggen och stöd från Centerpartiet (C) och Liberalerna (L) i veckan presenterade en vårbudget, väntas inte vända trenden. Detta trots att det i januariavtalet slås fast att det ska genomföras en omfattande skattereform med det uttalade målet att "utjämna dagens växande ekonomiska klyftor".

I andra vågskålen ligger nämligen inte bara en rad andra mål, som sänkt skatt på jobb och företagande med hjälp av samma skattereform. Där finns även jobbskatteavdraget i M-KD-budgeten, som med stöd av Sverigedemokraterna klubbades av riksdagen i december. Och ovanpå det kommer planen för att slopa värnskatten i januari 2020 – en åtgärd som också finns med i januariavtalet och som tydligt gynnar just de med högst löner.

Jobbskatteavdraget och slopandet av värnskatten krävs dock för att finansministern och hennes rödgröna regering ska kunna fortsätta räkna med riksdagsstöd från C och L.

”Efter det här valresultatet har vi en riksdag där det finns en väldigt tydlig majoritet för partier som driver en ekonomisk politik som i stället ökar klyftorna”, säger Andersson.

”Så kan vi ha en fördelningsprofil i den ekonomiska politiken efter det här valresultatet? Nej, det är inte det som det svenska folket har röstat för”, tillägger hon.

Men trots motvinden vad gäller att bekämpa klyftorna på hemmaplan slår finansministern, på väg mot IMF:s och Världsbankens årsmöte i Washington, ett slag för vad hon kallar en mer "inkluderande tillväxt" i världen, med hjälp av skattehöjningar och omfördelningspolitik.

”I de diskussionerna behöver man komma från ord till handling. Det är en sak att säga att man tycker det är tråkigt när klyftorna ökar, men sedan behöver man ju också diskutera politik som gör att klyftorna minskar”, säger hon.

Enligt Magdalena Andersson är det tydligt vid en utblick globalt att skattenivåerna ofta ligger betydligt lägre än vad de gör i länder som Sverige.

”Där finns ju en potential för att kunna omfördela mer i samhället”, säger hon.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från GoCo Development Annons

Innovationskluster inom hälsa i Mölndal tar form

Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.
Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.

I januari tidigare i år togs det första spadtaget för det som ska bli GoCo Health Innovation City i Mölndal – ett innovationskluster vars huvudsyfte är att driva innovation inom hälsa och skapa ett bättre liv för människor. 

Det började med att AstraZeneca hade markyta som bolaget inte behövde för sin egen expansion. Istället för att exempelvis bygga logistik- och lagerlokaler vände man sig till stadsutvecklingsbolaget Next Step Group och fastighetsbolaget Vectura, som i sin tur skapade en joint venture: GoCo Development AB.

- Mölndal har många ledande aktörer inom life science och i närområdet finns redan etablerade hälsoföretag som AstraZeneca och Essity, så vi har redan en bra grund att stå på, säger Peder Wahlgren, vd på GoCo Development.

”För att vi ska nå målet krävs en bra mix av aktörer”

Målet med GoCo Health Innovation City är att driva innovation inom hälsa och i slutändan skapa ett bättre liv för människor. Det är GoCo Developments uppgift att driva projektet och skapa en attraktiv stadsdel tillsammans med olika aktörer och verksamheter. 

- För att klustret ska bli levande krävs en bra mix av aktörer. Utveckling kring nya innovationer har blivit alltmer komplex och kräver många kompetenser. Istället för att skapa allt själva, kan det vara enklare och bättre att liera sig med mindre företag som är mer agila. Vi vill att innovationsklustret ska vara som ett knytkalas – man tar med det man själv gillar och testar något nytt, säger Peder Wahlgren och fortsätter:

- Men stadsdelen ska inte bara huseras av life science-företag, utan vi vill också ha hit Chalmers och Göteborgs universitet, Västra Götalandsregionen, it-företag och staten i form av exempelvis RISE. Vi ska också bygga hotell, äldreboende och trygghetsboende. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om GoCo Health Innovation City 

Det första bolaget flyttar in hösten 2021 

I januari togs det första spadtaget, efter att detaljplanen på 100 000 kvadratmeter byggrätt blivit godkänd. Först ut är en toppmodern laboratoriebyggnad för det japanska cancerdiagnostikbolaget Fujirebo. Inflyttning sker under hösten 2021. 

- Parallellt ska vi påbörja byggnationen av vår signaturbyggnad – The House – efter semestern. Det är en 21 000 kvadratmeter stor byggnad som representerar mycket av vad vi vill uppnå med GoCo Health Innovation City. The House ska främja naturliga möten över kontorsgränserna där samarbeten och kunskapsutbyten ska frodas, säger Peder Wahlgren. 

Trots den rådande coronakrisen, har GoCo Development fortsatt drivit projektet framåt och rekryterat personal. 

- Vissa bolag har varit avvaktande, men vi fortsätter i den förutbestämda produktionstakten med övertygelsen att innovationsklustret är mer relevant än någonsin. Om det är något som pandemin har lärt oss, är det vikten av samarbete – både nationellt och internationellt, avslutar Peder Wahlgren.

Fakta GoCo Health Innovation City

* GoCo Health Innovation City ska bli Sveriges största life science-kluster.

* 100 000 kvadratmeter utvecklas i anslutning till AstraZenecas anläggning i Mölndal.

* Inom fem till åtta år ska klustret bestå av 350 stora och små företag, forskare och studenter.

* En satsning på 3,5 miljarder.

* Bakom satsningen står Next Step Group, Vectura Fastigheter och AstraZeneca.

EXTERN LÄNK: Läs mer på www.goco.se 

Mer från GoCo Development

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GoCo Development och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?