1515
Annons

Missförtroendeomröstning i Spanien på fredag

Som följd av förra veckans korruptionsdomar i Spanien väntar en missförtroendeomröstning om premiärminister Mariano Rajoy på fredag.

Möjligen klamrar han sig fast vid makten ett tag till – men de andra större partierna har nyval i sikte.

Bakgrunden är den stora muthärvan där företrädare för Rajoys konservativa parti Partido Popular (PP) figurerar.

I torsdags kom de första domarna i den så kallade Gürtel-affären som plågat PP i åratal. 29 personer på ett eller annat sätt kopplade till partiet dömdes till sammanlagt 351 år i fängelse.

Utredningen av korruptionshärvan handlar bland annat om företag som mutat sig till statliga kontrakt, bokföringsbrott och skattebrott.

Den förre partifinansiären Fernando Correa dömdes till 51 års fängelse och förre partikassören Luis Bárcenas till 33 år.

Bárcenas höll 2008–2009 partiet med en parallell kassa där pengar slussades in för att till exempel bekosta resor och lyxliv för partitoppar med familjemedlemmar. Dessutom gömde han miljontals euro på konton i Schweiz.

För sin roll i PP:s mutfonder dömdes han även till böter på 44 miljoner euro.

Bárcenas fördes till fängelse under måndagen, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Spaniens högsta domstol i brottmål medgav honom inte att vara fri mot borgen i väntan på överklagandet. Ytterligare två dömda PP-toppar fick också krypa direkt i fängelse.

Förra sommaren tvingades Rajoy till sin förtret att vittna om de olagliga utbetalningarna. Han förnekade all kännedom om något sådant.

Också själva partiet fälldes och ska återbetala 245 000 euro.

Domarna har skakat om Spanien – ett land som ändå härdats att tåla korruptionsskandaler på hög nivå under lång tid – och fått oppositionspartierna att vittra blod nu när rättvisan kryper allt närmare Rajoy.

Missförtroendeförklaringen mot honom är inlämnad av socialistpartiet PSOE. Det är oklart om PSOE får ihop tillräckligt med stöd för att tvinga bort Rajoy. För det krävs att flera mindre partier sluter upp för att nå absolut majoritet i parlamentet, minst 176 av 350 röster. Men såväl de baskiska som de katalanska nationalisterna har agendor som PSOE svårligen kan sammanföra.

PSOE vill att partiledaren Pedro Sánchez ska ta över som premiärminister. Nyval ska utlysas men först sedan partiet fått regera i "åtskilliga månader", sade en talesperson i helgen.

Mitten-högerpartiet Ciudadanos, samarbetspartner till PP i parlamentet trots sin skarpa antikorruptionsprofil, kräver nu att Rajoy utlyser nyval – vilket han har uteslutit. Ciudadanos kan komma att försöka lägga fram en egen misstroendeförklaring, fast det förutsätter stöd från något annat parti.

Ciudadanos stöder inte PSOE:s missförtroendeförklaring, men det gör vänsterpartiet Podemos.

Till det komplicerade parlamentariska läget i förtroendet om Rajoy, ska även infogas den katalanska frågan. Den ligger strax under kokpunkten efter det senaste försöket till regeringsbildning som provocerat centralmakten i Madrid ännu mer. Vad gäller motståndet mot Kataloniens självständighet står PP och PSOE mer eller mindre på samma sida.

Parlamentsdebatten inför misstroendebeslutet inleds på torsdag.


Innehåll från SAS InstituteAnnons

S-Bank har Finlands mest nöjda bankkunder: ”Data och nyfikenhet avgörande för alla våra beslut ”

Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.
Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.

I över tio år har finländska S-Bank konsekvent och strategiskt arbetat med att samla och dra nytta av sin data. I dag har banken nästan halva Finlands befolkning som kunder – och olika undersökningar visar att man även har landets nöjdaste bankkunder. 

Enligt Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank, är det framför allt förmågan att omvandla det svåra till det enkla som ligger bakom framgången.

Öka produktiviteten och innovationen med hjälp av data – läs mer här. 

S-Bank har fått utmärkelser för ”Finlands nöjdaste bankkunder” av bankjämförelsetjänsten Sortter Oy och ”det mest innovativa företaget i den finländska finanssektorn” från handelshögskolan Hanken.

S-Bank är del av den större kooperativa organisationen, S-Gruppen. Trots att S-bank är en jämförelsevis ung organisation, har banken aktivt arbetat med vad som har varit nyckeln till framgången: data.

Teknikfundamentet skapar möjligheter 

Många företag har ett stort fokus på att bli mer datadrivna. Men innan man på ett effektivt sätt kan börja dra nytta av all data måste de underliggande processerna fungera och samspela väl.

– Processerna för att skapa och ta hand om data behöver vara väl etablerade och dokumenterade. Lagring och strukturering av data behöver vara på plats. Du behöver också säkerställa datakvaliteten. För att kunna göra detta behöver du också ha rätt verktyg för att kunna hantera din data, säger Johanna Makkonen och fortsätter: 

– Vi började med att visualisera vår data i olika rapporter. Under de senaste åren har vår största upptäckt varit att vi inte bara använder den för att analysera historiken och titta bakåt, utan också använder den för att göra förutsägelser om framtiden.

Underlättar beslutsfattande 

Alla fördelar som ett företag har av att använda data fullt ut blir inte alltid synliga för kunderna.

– Primärt använder vi oss av data för att organisationen ska kunna fatta bättre beslut och för att kunna erbjuda våra kunder ännu bättre lösningar och tjänster, säger Johanna Makkonen. 

Enligt Iikka Kuosa som är Senior Vice President of IT and Products vid S-Bank är detta också strategin från den högsta ledningen: 

– För att kunna svara till våra kunders framtida behov använder vi data som underlag för våra strategiska beslut. Vi måste ge våra kunder service och därför måste vi också och hålla koll på vad våra kunder gör för att förstå vad som driver dem, säger han.

Data – en riktig problemlösare

Tidigare avslog S-Bank många låneansökningar. Trots att antalet ansökningar ökade, minskade andelen lån som beviljades.

– När vi tittade på vår data kunde vi se att i takt med att vi fick in allt fler ansökningar tog handläggningen för varje ansökan allt längre tid. De långa handläggningstiderna ledde till att många kunder tog tillbaka sina ansökningar, eftersom de behövde lånet snabbare än vad vi kunde handlägga deras ärenden, säger Johanna Makkonen.

Bankens processutvecklingsteam genomlyste hela låneprocessen. På så sätt kunde S-bank identifiera var i kedjan det gick långsammast och vilka slags ansökningar som var mest tidskrävande. Det gjorde det enklare att fördjupa sig i enskilda detaljer och se till att de fungerar snabbare och effektivare. Samtidigt kunde man använda data för att förutsäga framtida beteenden och hjälpa kunder att fatta bättre och ekonomiskt mer hållbara beslut.

Verktyg och nyfikenhet i samverkan

Två saker förtjänar extra uppmärksamhet här, nämligen verktygen och nyfikenheten. 

– Jag skulle säga att jag nog är ganska nyfiken, men jag är också definitivt realist. För att tillfredsställa nyfikenheten krävs också att man har full kontroll på underliggande tekniska detaljer. Då blir det mycket enklare att vara öppen och titta djupare in i frågan, berättar Johanna Makkonen. 

För att stärka analysen ytterligare samarbetar S-Bank med SAS Institute, som har försett dem med bästa tänkbara plattform för dataanalys. 

– Jag skulle inte påstå att jag blev ”förälskad” i de lösningar vi fick av SAS, men det var inte långt ifrån. Den här resan har bara börjat och jag ser verkligen fram emot vad vi kan skapa tillsammans i framtiden, avslutar Johanna Makkonen.

Förändra hur du fattar beslut – läs mer om hur data kan hjälpa dig här. 

 

Mer från SAS Institute

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAS Institute och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?