1515
Annons

Minsta befolkningsökningen i Sverige på 15 år

Så lite som den svenska befolkningen växte förra året har den inte gjort på 15 år. I december förra året minskade till och med folkmängden med nästan 3.000 personer.

Foto:Christine Olsson/TT

Det visar den officiella befolkningsstatistiken som Statistiska centralbyrån (SCB) publicerar i dag.

Förra året ökade befolkningen med 51.706 personer, vilket motsvarar en ökning med 0,5 procent jämfört med året innan. Det innebär att Sveriges befolkning vid årsskiftet 2021 bestod av 10.379.295 personer som var folkbokförda i landet.

”Det är nästan en halvering av folkökningen jämfört med året före. Vi får gå tillbaka till 2005 för att hitta en mindre folkökning, både i relativa och absoluta tal”, säger Linus Garp, befolkningsstatistiker på SCB i ett pressmeddelande.

I december förra året minskade till och med folkmängden med 2.980 personer. Att folkmängden minskar under en enskild månad har bara hänt en gång tidigare under 2000-talet. Senast det inträffade var i januari 2000, då folkmängden minskade med 1.836 personer.

Anledningen till att förra året – statistiskt sett – var så annorlunda, är att den naturliga folkökningen var mindre än vanligt och att invandringsnettot var lägre än föregående år. Antalet invandrare var alltså färre än vanligt, och det dog fler än vanligt.

”Antalet invandrare under 2020 var det lägsta sedan år 2005, samtidigt som något fler utvandrade än året före”, säger Linus Garp.

I fjol avled dessutom 98.124 personer, vilket var 10,5 procent eller 9.358 fler dödsfall än under 2019.

”Det ska ses i ljuset av att det under 2019 avled relativt få personer i Sverige. Hur många som dör under ett år förändras över tid, vilket har varit tydligt de senaste åren. 2018 avled relativt många”, säger Linus Garp.

Flygplatschefen: Inget kaos på Arlanda i höst

Swedavia har fått mycket kritik för sommarens långa köer till säkerhetskontrollen på Arlanda. Bemanningen har nu förbättrats och resenärer kan förvänta sig kortade kötider, enligt det statliga bolaget. Flygplatsen väljer även att ta bort regeln att komma tidigast tre timmar före avresa.  

Charlotte Ljunggren, marknads- och försäljningschef och tillförordnad flygplatschef. Till vänster: Köer på Arlanda i juni.
Charlotte Ljunggren, marknads- och försäljningschef och tillförordnad flygplatschef. Till vänster: Köer på Arlanda i juni.Foto:Ali Lorestani/TT/Anna Bredberg

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera