1515

Minst två veckors ledarskapsstrid i Japan

Regerande Liberaldemokratiska partiet (LDP) i Japan kommer att utse en efterträdare till sin ledare Shinzo Abe i mitten av september, rapporterar nyhetsbyrån Kyodo.

Shinzo Abe.
Shinzo Abe.Foto:Rodrigo Reyes Marin

Premiärministern meddelade sin avgång i fredags, med hänvisning till en förvärring av en tarmsjukdom som han kämpat mot under flera år. Den som tar över som ledare för LDP kan även räkna med att bli ny premiärminister, då partiet har majoritet i parlamentets underhus.

Bland potentiella kandidater finns den nuvarande försvarsministern Taro Kono, förre försvarsministern Shigeru Ishiba, tidigare utrikesministern Fumio Kishida och Yoshihide Suga, för närvarande statsråd med samordningsansvar.

Abe avböjde att kommentera möjliga efterträdare under presskonferensen där han meddelade sin avgång. Han väntas sitta kvar på sin post till dess att valet av ny ledare har hållits, vilket enligt Kyodos uppgifter är planerat till den 15 september.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?