1515

Minst fem ytterligare misstänkta i insiderhärvan med Balderchefer

Insiderhärvan med två toppchefer på fastighetsbolaget Balder involverar ytterligare minst fem misstänkta, visar domstolshandlingar.

Andra dokument visar att toppchefernas misstänkta insiderbrott ska ha begåtts i januari i år – i linje med Di:s tidigare uppgifter.

På fredagseftermiddagen hålls häktningsförhandlingar mot två toppchefer på fastighetsbolagets Balder BALD B +0,81% Dagens utveckling , ekonomidirektören Magnus Björndahl och finanschefen Marcus Hansson, som båda misstänks för grovt insiderbrott.

Balder bekräftade brottsmisstankarna i ett pressmeddelande på torsdagskvällen, men det finns ännu ingen officiell information om vad misstankarna avser – förutom att det handlar om just grova insiderbrott.

Men Di kunde på torsdagskvällen berätta, med hänvisning till anonyma källor, att misstankarna rör transaktioner i januari i år och att utredningen kretsar kring nischbanken Collectors COLL +0,17% Dagens utveckling vinstvarning den 21 januari. Balder är största ägare i Collector, och fastighetsbolagets vd tillika storägare Erik Selin sitter i Collectors styrelse.

Di har på fredagen tagit del av åklagarens häktningsframställningar, och dessa bekräftar att de misstänkta brotten ska ha begåtts i januari i år. Vad gäller Marcus Hansson handlar det om grovt insiderbrott den 13 januari, och för Magnus Björndahl är misstanken grovt insiderbrott under perioden 10 januari till 17 januari.

Därutöver visar handlingar hos Stockholms tingsrätt att det finns minst fem ytterligare misstänkta i utredningen. Identiteten på dessa är belagda med sekretess, vilket beror på att de inte har begärts häktade.

Balders vd och huvudägare Erik Selin, tillika ordförande i Collector, uppgav på torsdagskvällen att han inte har delgetts någon brottsmisstanke i den aktuella utredningen.

Magnus Björndahls försvarare Jessica Sunnervall uppger för Di att han bestämt förnekar brottsanklagelsen.

”Det är hans tydliga uppfattning att det som görs gällande helt och hållet saknar grund”, säger hon.

Di har inte lyckats nå Marcus Hanssons försvarare.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?