Hoppa till innehållet

Annons

Minst 19 döda i storbrand i New York

En stor brand har härjat i ett högt bostadshus i New York. Minst 19 människor har omkommit och åtminstone nio av dem uppges ha varit barn.

Foto: Yuki Iwamura

Omkring 200 brandmän ryckte ut till det 19 våningar höga bostadshuset i stadsdelen Bronx på söndagsförmiddagen lokal tid. Rök strömmade ut från en lägenhet på en av de lägre våningarna och spred sig uppåt i hela byggnaden.

32 personer har förts till sjukhus med potentiellt livshotande skador. Totalt ett 60-tal personer har skadats på något vis, av rök eller eld.

New Yorks borgmästare Eric Adams bekräftar åtminstone 19 dödsfall, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

”Detta kommer att vara en av de värsta bränder vi har upplevt här i New York på länge”, sade Adams vid ett pressframträdande.

Uppgifterna om antalet döda barn kommer från icke namngivna källor inom räddningstjänsten.

Brandmän som tog sig in i huset fann personer i behov av hjälp på nästan samtliga våningar, enligt New Yorks brandchef Dan Nigro.

Orsaken till branden är fortfarande okänd:

”Vad vi vet är att dörren till lägenheten (där branden tros ha startat) var lämnad öppen, då branden och röken spreds snabbt – vilket alltid är ett problem för oss. Fönster på nästan hela byggnaden har krossats”, säger Nigro enligt tidningen New York Post.

Fatima, som bor på nionde våningen, berättar för tidningen om flykten från branden.

”Tacka gud för att jag hittade min treåriga dotter. Vi tog oss ned för trapporna och allt var beckmörkt. Man kunde inte se något. På sjätte våningen släppte en granne in oss, och vi stannade där tills brandmännen anlände”, berättar hon för New York Posts reporter.

Branden lär vara den värsta på åtminstone tre årtionden, då borgmästaren och brandchefen jämförde med en annan brand i Bronx år 1990, när 87 människor omkom.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera