Minskning av nya covid-19-fall på IVA – ”för tidigt att tala om en topp”

Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och MSB håller sin dagliga presskonferens om coronaviruset i Sverige. Se den direkt i Di TV klockan 14.00.

Foto:Ali Lorestani/TT

Enligt senaste uppdateringen har 1,3 miljoner smittats globalt och 74.000 har avlidit till följd av viruset.

Hittills har 7.693 personer i Sverige bekräftats smittade av coronaviruset och 591 dödsfall kopplade till covid-19 har rapporterats. Detta visar Folkhälsomyndighetens senast uppdaterade siffror.

Enligt Svenska intensivvårdsregistret är det för närvarande cirka 440 coronasmittade personer som får intensivvård.

591 personer har avlidit till följd av coronaviruset.

”Vi ligger i snitt på omkring 40 avlidna per dygn, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Antalet som intensivvårdas har minskat de senaste dagarna, vilket Anders Tegnell ser som ett gott tecken.

”Som ni ser har vi sedan tre, fyra dagar en minskning. De första dagarna var i helgen och vi är vana vid att det minskar då, men sedan hoppar upp igen. Det ser bra ut att fallet under helgen var större en tidigare och ligger nu kvar på en hyfsad nivå”, Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten och fortsätter:

”Om den nedgång vi ser nu betyder att vi nått en slags topp låter jag vara osagt. Men det är viktigt att vi håller i de här åtgärderna, inte minst i påsk”.

Antalet rapporterade disponibla IVA-platser i landet var i går eftermiddag 937 stycken, berättar Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef, Socialstyrelsen.

”Det motsvarar en 80-procentig kapacitetsökning på disponibla IVA-platser i landet. I nuläget är ungefär 20 procent av dem icke-belagda. 55 procent av IVA plasterna nyttjas för att vårda andra kritiskt sjuka patienter som inte har covid-19”, säger Taha Alexandersson.

Under den senaste veckan har Folkhälsomyndigheten, med hjälp av Försvarsmakten, utfört en utvidgad testinsats i Stockholm med 700 slumpvis utvalda personer. 

”Jag hade hoppats att vi skulle kunna ha dem i dag men räknar med att vi ska kunna ha dem innan påsk”, säger Anders Tegnell.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?