1515
Annons

Minskade investeringar till kvinnliga grundare: ”Utvecklingen går bakåt”

Endast 0,7 procent av nordiska riskkapitalinvesteringar gick till kvinnliga grundare 2020, en minskning jämfört med tidigare år. Det visar en ny rapport som det nordiska riskkapitalbolaget Unconventional Ventures har tagit fram i samarbete med Tillväxtverket.

Samtidigt visar rapporten att kvinnor är överrepresenterade som grundare av så kallade impact-bolag, som jobbar med att generera positiv social påverkan och miljöpåverkan.

Nora Bavey och Thea Messel driver det nordiska riskkapitalbolaget Unconventional Ventures.
Nora Bavey och Thea Messel driver det nordiska riskkapitalbolaget Unconventional Ventures.

För tredje året i rad sammanställer Unconventional Ventures läget på den nordiska riskkapitalscenen. I en rapport i samarbete med bland andra myndigheten Tillväxtverket och nordiska ministerrådets organisation Nordic Innovation, konstateras att inte mycket har hänt sedan sist.

2020 var återigen ett rekordår för investerat riskkapital i onoterade bolag – både i Sverige, Europa och USA. Av investeringarna i Norden gick 0,7 procent av värdet till kvinnliga grundarteam, en minskning från 1 procent under 2019. Mixade grundarteam, med både kvinnor och män, tog in 7,3 procent av investeringarna – en liten ökning från 6,6 procent året innan. 92 procent gick till bolag grundade av män. 

”Utvecklingen går bakåt och det är alarmerande. Vi har inte tid och vi har så stora utmaningar i samhället som måste lösas”, säger Nora Bavey, partner i Unconventional Ventures.

Siffrorna för Norden går i linje med dem i Dagens industris kartläggning av investeringar i Sverige, även om andelen i mixade team var högre i svenska bolag just det året.

I Unconventional Ventures rapport står det, liksom i Dagens industris granskning, också klart att det investeras större pengabelopp i bolag med enbart män i grundarteamet eller mixade team. 

Storleken på investeringar i såddrundor och a-rundor (investering efter såddfasen reds.anm) är snitt 52,5 procent mindre i bolag grundade av kvinnor. 

Utöver att titta på fördelningen av investeringar har Unconventional Ventures även undersökt vilka slags bolag som startas. Oavsett vilket land man tittar på i Europa är bolag med minst en kvinnliga grundare 73 procent mer benägna att skapa så kallade impact-bolag som innefattar minst ett av FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling. Det vill säga ett företag som jobbar med att generera positiv social påverkan och miljöpåverkan. Det är också ett område där det investeras stora pengar – 20 miljarder euro i Europa de senaste fem åren.

”Vi pratar så mycket om att vi måste skapa en mer hållbar framtid, men då behöver vi inkludera fler i innovationsutvecklingen. Nu har vi svaret på att vi behöver få in mer mångfald och inkludering för att den ska ta fart”, säger Thea Messel, partner i Unconventional Ventures.

”Vi vill alla ha en mer hållbar framtid och det är tydligt att vi måste investera mer i mångfald för att få de resultaten”, lägger Nora Bavey till.

Man har också jämfört Norden med Storbritannien och Frankrike, där en större andel investeras i bolag grundade av enbart kvinnor. Genomsnittet som investerades i kvinnliga grundarteam i Tyskland, Storbritannien och Frankrike var 2,4 procent. I Tyskland var den siffran 0,3 procent.

Rapporten visar, liksom tidigare undersökningar, att det finns en korrelation mellan vem som skriver ut pengacheckarna och vem som mottar dem.

”Diskrimineringen upprepas i alla led, bland entreprenörer och bland investerare. Vi måste få bort det här med ’lika barn leka bäst’ och kan inte uppmana fler att starta bolag om det är så här entreprenörer har det nu”, säger Nora Bavey. 

När det gäller riskkapitalfonder som drivs av kvinnor representerar de 5 procent i Europa och förvaltar 1 procent av kapitalet. 15 procent förvaltas av mixade investeringsteam, medan 84 procent av män.

”Det är inte grundare som ska ta ansvar för det, utan nu uppmanar jag investerare att titta på sin egen data. Och inte bara fördelningen utan även storleken på investeringarna. Det har aldrig någonsin funnits så mycket kapital tillgängligt som i dag, men för vem?”, säger Nora Bavey

De största investerarna i fonder i Europa är statliga myndigheter och större företag.

”De statliga aktörerna har ett ansvar, utifrån att det är skattepengar, att aktivt agera utifrån att det är diskriminering. Vad vill vi vara för föregångsland? Led vägen, vänta inte på andra”, uppmanar Nora Bavey.

Pressad rikspolischef: ”Kommer inte ge upp”

En trängd polisledning kallade på fredagen till presskonferens för att informera om vad som egentligen görs för att stoppa skjutningar och sprängdåd. Rikspolischef Anders Thornberg tillbakavisade att detta skulle vara ett sätt att försöka säkra sitt mandat hos den kommande regeringen.

”Det har ingenting med det att göra”, sa han till Di.

Rikspolischefen Anders Thornberg. Till vänster: Brottsplatsen i Enköping där flera personer skadades i en skottlossning på torsdagen.
Rikspolischefen Anders Thornberg. Till vänster: Brottsplatsen i Enköping där flera personer skadades i en skottlossning på torsdagen.Foto:Oscar Olsson; TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera