ANNONS:
Till Di.se

Minskad vinst för Bonnier

  • Bonniers vd Tomas Franzén. Foto: Joey Abrait

Bonnier som bland annat äger TV4, tidningsjättarna Dagens industri, Expressen och Dagens nyheter samt bokverksamheterna Albert Bonniers förlag och Adlibris omsatte 25,7 miljarder kronor under 2017, vilket är en marginell uppgång från 2016.

Lönsamheten sjönk och det operativa resultatet sjönk till 625 Mkr jämfört med 731 Mkr 2016.

Samtidigt gör Bonnier-koncernen en omfattande nedskrivning av godwill på 1,6 miljarder kronor som främst härör från investeringar i USA 2006-2008.

”2017 blev ett år med två olika perspektiv. Å ena sidan ett försämrat resultat, men å andra sidan gör vi många viktiga framsteg i de underliggande verksamheterna”, säger Bonniers vd Tomas Franzén.

Tillväxten för digitala prenumerationer är ett positivt område inom Bonnierkoncernen. För dagstidningarna Dagens industri, Dagens Nyheter och Sydsvenskan växte antalet digitala prenumerationer kraftigt under 2017.

Affärsområdet Bonnier News där tidningarna ingår tillsammans med Expressen ökade rörelseresultatet till 303 Mkr, jämfört med 294 Mkr 2016.

”Vi har nu över 200 000 digitala abonnenter på våra dagstidningar. Det är glädjande med den snabba tillväxten och vi kan konstatera att det finns en god betalningsvilja för tidningarnas innehåll”, säger Tomas Franzén.

Ett annat stort glädjeämnena för Bonnier är ökad räckvidd för den svenska tv-verksamheten inom TV4 och att kvällstidningen Expressen ökar sin räckvidd rejält.

”På tv-sidan har TV4 numera en bit över 50 procent av den kommersiella tv-marknaden. På tv-sidan har vi till exempel lyckats kompensera det vi tappar i det linjära tittandet på traditionell tv med tittande via digitala plattformar”, säger Tomas Franzén.

Bonnier Broadcasting, där bland annat TV4 ingår redovisar ett resultat på 423 Mkr, jämfört med 373 Mkr 2016. I affärsområdet finns dock ett av Bonnier-koncernens riktiga sorgebarn just nu, Finlands största kommersiella tv-kanal MTV.

”Vi har betydande förluster i MTV. Finsk ekonomi har haft en svag utveckling på senare år och även om den konjunkturen i stort repade sig i Finland i fjol på grund av en stark exportindustri så fortsatte tv-annonsmarknaden att backa med 5 procent”, säger Tomas Franzén.

Bonnier tvingas göra nedskrivningar av goodwill på 1,6 miljarder kronor i bokslutet för 2017. 1,3 miljarder härrör från investeringsoffensiven koncernen gjorde genom köp av tidningsmagasin i USA under åren 2006-2008.

Ett annat bakslag är att den vanligvis stabila bokverksamhetens rörelseresultat föll till 232 Mkr från 427 Mkr 2016. Orsaken är stora problem på den brittiska marknaden.

”Det går bra i de stora bokverksamheterna vi har i Tyskland och Sverige. Däremot hade den brittiska verksamheten ett tufft år efter att ha växt väldigt snabbt under några år, men under 2018 hoppas vi kommer till rätta med de problemen”, säger Tomas Franzén.

Bonnierkoncernens resultat har fallit de senaste åren, men Tomas Franzén räknar med ett bättre resultat för 2018.

”Det ska bli bättre, men jag vågar inte ge någon prognos för hur mycket bättre.”

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies