Annons

Minskad omsättning och resultat för Hifab

First North-bolaget Hifabs nettoomsättning sjönk till 98,7 under fjärde kvartalet 2019, jämfört med 101 miljoner motsvarande kvartal 2018.

Rörelseresultatet i verksamheten uppgick till -1,5 miljoner kronor (3,1) och resultat efter finansiella poster blev -2,4 miljoner kronor (2,9). 

Kassaflödet från verksamheten uppgick till 18,6 mijoner kronor (11,7). 

För helåret 2019 jämfört med helåret 2018 sjönk nettoomsättningen till 357 miljoner kronor (4039 och rörelseresultatet blev -11 miljoner kronor (13).

Styrelsen föreslår årsstämman att ingen utdelning lämnas (12 öre).

”Omsättningsminskningen avser huvudsakligen den internationella verksamheten samt minskad användning av underkonsulter i Sverige. Under fjärde kvartalet börjar tillväxten i Sverige ge effekt och bromsar in omsättningsminskningen”, skriver vd Patrik Schelin i rapporten.

Samtidigt som rekryteringen har tagit fart fortsätter personalomsättningen att minska, vilket gör att tillväxttakten ökat. Under året har numerära antalet medarbetare i Sverige ökat med över 17 procent, vilket vd beskriver som ett trendbrott. 

”Marknaden har generellt sett varit stark för alla våra marknadsområden under året men vi har drabbats av flera störningar i projektverksamheten. Några uppdrag har stoppats, avbrutits eller skjutits framåt och upphandlingar har tagit längre tid. Följden har blivit en temporär effektivitetsminskning som tillsammans med den offensiva rekryteringen bidragit till lägre debiteringsgrad. Detta är den huvudsakliga orsaken till resultatförsämringen jämfört med föregående år”, skriver vd.

Genom intensifierat marknadsarbete säljarbete på marknaden så har orderstocken ökat i både Sverige och internationellt. Utöver detta har Hifab omstrukturerat inom områden där bolaget inte lyckats öka beläggningen i tillräcklig grad. Med dessa åtgärder har debiteringsgraden förbättrats successivt under perioden och skapat bättre förutsättningar framåt, skriver vd.

Under året har vi haft kostnader av engångskaraktär motsvarande 8,0 miljoner kronor som belastat resultatet. Av dessa kostnader är 3,2 miljoner kopplade till tillväxtsatsningen, 3,8 miljoner reservering för osäkra kundfordringar samt 1,0 miljon omstruktureringskostnader i samband med effektivisering. 


Innehåll från NanexaAnnons

Nanexa växer – nytt projekt och egen produktportfölj

Nanexa skapar effektivare läkemedel för framtiden.
Nanexa skapar effektivare läkemedel för framtiden.

Att styra och förlänga frisättningen av läkemedel i kroppen är av stor vikt för att skapa effektiva läkemedel. Det kan underlätta mycket för patienten och frigör stora resurser inom vården. Det finns ett stort intresse från läkemedelsindustrin att utveckla långtidsverkande läkemedel för behandling av många sjukdomar.

Med sin patenterade teknologi PharmaShell® styr Nanexa frisättningen av läkemedel i kroppen genom att belägga extremt små läkemedelspartiklar med ett nanotunt skal som långsamt löser upp sig och frisätter läkemedel under en längre tid, från en vecka till sex månader. Nanexa utvecklar nu en egen produkt, NEX-18, baserad på PharmaShell® som förväntas förenkla behandlingen för patienter med MDS Leukemi. 

– Vi har startat ett eget produktprojekt inom cancerområdet, NEX-18, för att förbättra en befintlig produkt som används vid behandling av MDS Leukemi. NEX-18 gör att patienten kommer kunna ersätta månadsvis återkommande sju dagars injektioner med en injektion per månad. Det frigör mycket tid för både patient och vård samt möjliggör att negativa biverkningar minskar, säger David Westberg, vd på Nanexa.

Läs mer om bolaget.

Mångsidig teknologi – många fördelar

En stor fördel med PharmaShell-teknologin är att den inte är begränsad till att fungera med ett visst läkemedel utan den kan användas brett. Både små syntetiska molekyler samt biologiska såsom peptider och proteiner. Något som flera bolag inom läkemedelsindustrin har uppmärksammat under det senaste året.

– Det har varit ett väldigt spännande år för Nanexa. Vi har nu nio projekt med totalt sex olika läkemedelsbolag och veterinärmedicinska bolag som alla håller på att utvärderas. Vi har fått upp ett riktigt bra moment i bolaget, en rörelse framåt, det ska vi förvalta samtidigt som vi ser möjligheter att utöka vår portfölj med ytterligare intressanta egna produktprojekt, avslutar David Westberg. 

Fakta

Nanexa AB är ett nanoteknologiskt drug delivery-företag som fokuserar på utvecklingen av PharmaShell® som är ett nytt och banbrytande drug delivery-system som bedöms ha en stor potential inom ett flertal substanstyper och indikationsområden. Inom ramen för PharmaShell® utvecklar Nanexa egna projekt och har samarbetsavtal med flera läkemedelsbolag, däribland AstraZeneca.

Mer från Nanexa

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nanexa och ej en artikel av Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?