Annons

Minskad metanhalt vid Nord Stream-läckorna

Halten metan i vattnet vid läckorna på Nord Stream-ledningarna har minskat kraftigt sedan explosionerna i höstas.

Gasläckan vid Nord stream 2 utanför Bornholm, bild tagen den 29 september 2022.
Gasläckan vid Nord stream 2 utanför Bornholm, bild tagen den 29 september 2022.Foto:Danska Forsvaret

Strax efter det att läckorna i Nord Stream-ledningarna i Östersjön uppstod var halterna av metangas uppemot tusen gånger högre än normalt.

Nu, drygt fyra månader senare, har nivåerna sjunkit rejält, rapporterar P4 Blekinge. I början av januari var forskare från bland annat Göteborgs universitet ute vid området kring läckan och samlade vattenprover. Det är dessa som visat att halterna nu ligger runt fem gånger över det normala.

Att halterna sjunkit beror på att gasen har dunstat och att den har spridits ut över ett större område. Forskarna ska nu fortsätta att analysera hur metanläckorna påverkar djurlivet i Östersjön i området kring läckorna.

Det var i slutet av september som totalt fyra läckor upptäcktes på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 som går från Ryssland till Tyskland genom Östersjön.

Både svenska och danska seismiska mätningar visar att explosioner ägt rum i havet några timmar innan respektive läcka upptäcktes. I november bekräftade svensk åklagare att ledningarna utsatts för grovt sabotage.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera