1515

Minskad aptit på fågelfrön tvingar Franks Zoofor att tänka om

BRUNNSLÖV. Den milda vintern har minskat aptiten på landets fågelbord.

Med hästmüsli för tävlingshästar, specialblandningar för gnagare – och mikrovågsbehandlad hönsmat – tänker Franks Zoofor bli mindre väderberoende.

Stefan Frank sadlade om från grisbonde till djurmatsproducent. I dag är Franks Zoofor störst i Sverige på vildfågelblandningar.
Stefan Frank sadlade om från grisbonde till djurmatsproducent. I dag är Franks Zoofor störst i Sverige på vildfågelblandningar.Foto:Björn Solfors

1986 testade den dåvarande grisbonden Stefan Frank en smågalen idé med sex krukor i söderläge. I dag finns norra Europas enda odlare av kanariefrö här, på en gård strax utanför skånska Hörby.

”Vi är både störst och minst. Vi är de enda norr om Tjeckien som odlar kanariefrö i dag”, säger Stefan Frank, grundare av djurmatsproducenten Franks Zoofor.

Tillsammans med egna odlingar av bland annat nakenhavre har han lagt grunden för svenskproducerade burfågelblandningar till papegojor, parakiter och undulater.

Den första beställningen blandade han själv i en skottkärra och levererade till en undulatklubb på Österlen. Numera säljs tolv olika burfågelblandningar – samt ytterligare tretton blandningar för vildfåglar, duvor och gnagare – till specialiserade djurfoderbutiker och lantmannabutiker i hela södra Sverige. Produktionen har effektiviserats, men grundidén är intakt.

”Vi torkar inte ner fodret så mycket som det importerade. Och ju högre vattenhalt, desto smakligare. Det är mer naturligt för fåglarna. Vi får också lite större fröer, med mindre skal och mer kärna.”

Smaklighet, unika sorter och högt näringsinnehåll gör att fågelentusiasterna är beredda att betala mer för den höga kvaliteten.

”Fåglarna äter det godaste först, precis som vi. Häller du upp en twistpåse äter du ju det godaste först, och det är alltid samma jäklar som ligger kvar på slutet. Men man ska inte fylla på skålen förrän den är helt tom. Då får fåglarna i sig allt de behöver.”

Numera är det de fritt flygande fåglarna utomhus som blivit den största konsumentgruppen. Av den årliga produktionen på 2.000 ton fågelmat blir i dag 1.500 ton till vildfågelblandningar, vilket gör Franks Zoofor till Sveriges största producent. Men årets milda vinter har drastiskt minskat efterfrågan.

”När det är tio minusgrader ute behöver en fågel äta en tredjedel av sin vikt varje dag, men vid plusgrader räcker det med en tiondel av vikten. Dessutom finns det mycket ekollon och annat i naturen att äta.”

Den minskade aptiten på landets fågelbord märks med all tydlighet i ett av lagerhusen. Här står hundra ton oanvända jordnötter kvar, till ett värde av en miljon kronor.

”Vi köper in jordnötter på kontrakt och det rullar in två containrar i månaden oavsett väder”, säger han.

I fjol nådde verksamheten omsättningsrekord på 13,5 Mkr. Men minskad försäljning slår hårt mot verksamheten, och Stefan Frank räknar med sämre lönsamhet och ett omsättningstapp på 1,5 Mkr i år. Den krassa verkligheten driver dock på nya planer och idéer.

”Vi försöker bli mer väderoberoende. Vi har bland annat börjat legotillverka gnagarblandningar till kaniner och hamstrar, som används året om. Vi legopackar till Svenska Foder, och har även fått en stor kund i Danmark. Vi säljer också mer och mer mat till hästar”, säger han.

Vid sidan av havre och nakenhavre finns majsflagor, lusernpellets, kornkross och vete bland ingredienserna i företagets hästmüsli. Även här riktar sig en hög kvalitetsfaktor till en unik kundgrupp.

”Vi borstar all vår havre, vilket gör att vi får bort damm och sporer. Tävlingshästar, som arbetar hårt, är mer känsliga. Ju mer de tränar, desto bättre mat måste de stoppa i sig.”

Ytterligare en tillväxtfaktor är hönsmat – men snåriga regler står i vägen för en expansion.

”All hönsmat i Sverige måste värmebehandlas upp till 75 grader för att garantera ett salmonellafritt foder. Så just nu får vi skicka ner receptet till Tyskland, där det produceras. Och därifrån går det bra att importera utan att det värmebehandlas. Vansinniga regler, säger Stefan Frank.

”Problemet är att ingen tillverkar värmeutrustning för så här små foderindustrier. Så en anläggning blir helt enkelt för dyr för oss.”

Stefan Frank har i stället fått upp ögonen för en ny teknik. Uppvärmning med hjälp av mikrovågor ger en snabb uppvärmning, hög energieffektivitet och förhållandevis låga investeringskostnader.

”Jag har själv provkört i en vanlig mikrovågsugn här hemma, och det fungerar bra. Vi skulle åka ner till Kina under våren och titta på en anläggning. Men nu gör ju Coronaviruset att jag varken kommer dit eller hem.”

Viljan att testa nya saker, och gå annorlunda vägar, är fortfarande ingen bristvara hos Stefan Frank. På ont och gott.

”Att vara entreprenör är som att dansa jenka. Två steg fram och ett tillbaka. Jag har gjort så många missar och testat saker som inte fungerar. Men den som inte vågar förlora något kommer heller ingenstans.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?