Annons

Minneapolis lägger ner polisen efter mordet på George Floyd

Minneapolis stadsfullmäktige har röstat för att upplösa polisorganisationen i staden och ersätta den med en ny typ av samhällelig säkerhetsorganisation.

Hur ett nytt säkerhetsupplägg kan se ut ska nu utredas.

Minneapolis polischef Medaria Arradondo i mitten, med borgmästaren Jacob Frey i förgrunden.
Minneapolis polischef Medaria Arradondo i mitten, med borgmästaren Jacob Frey i förgrunden.Foto:Elizabeth Flores/TT

Det var en enhällig stadsfullmäktige som röstade för förslaget om att lägga ned polisen i staden i den amerikanska delstaten Minnesota. Det närmaste året ska en ”ny transformativ modell” för att hantera säkerheten utredas genom samhällsengagemang, forskning och strukturell förändring.

Beslutet kommer tre veckor efter att 46-årige George Floyd dödades i samband med ett polisingripande i staden. Dödsfallet har lett till omfattande och bitvis våldsamma antirasistiska protester i USA och i många andra delar av världen.

”Mordet på George Floyd av poliser i Minneapolis är en tragedi som visar att inga reformer kommer att förhindra dödligt våld och övergrepp av vissa medlemmar av polisen mot medlemmar i vårt samhälle, framför allt svarta och färgade människor”, står det i beslutet.

”Tillsammans ska vi identifiera vad säkerhet innebär för alla.”

De fyra vita poliser som var inblandade i händelsen är alla misstänkta för brott, dock ej mord i nuläget.

Nu ska flera olika parter diskutera frågor om bland annat förebyggande av våld, medborgerliga rättigheter och jämlikhet och i USA:s val i november väntas Minneapolisborna kunna rösta för eller emot den planerade förändringen.

Initiativet har mött en del kritik av motståndare som hellre vill se en reform av vissa polisavdelningar i stället för att helt upplösa dem.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?