1515

Ministersmockan mot Carola Lemne

”Chockerande okunnigt”. Så beskriver arbetsmarknadsminister Ylva Johansson Svenskt Näringslivs vd Carola Lemnes uttalande om Las i Dagens Nyheter. Carola Lemne svarar på kritiken.

 

Ylva Johansson och Carola Lemne.
Ylva Johansson och Carola Lemne.Bild:TT

Vd Carola Lemne utvecklade arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringslivs kritik av Las, lagen om anställningsskydd, i en intervju med Dagens Nyheter på nyårsdagen. Hon hävdade att lagen hindrar företag från att ställa om sin process och kompetens, vilket driver på flytt av produktion till andra länder.

”Behöver du skifta från 200 arbetare på fabriksgolvet till 20 ingenjörer blir det jättesvårt, då kan du inte hävda arbetsbrist…”, sa Carola Lemne till DN.

Uttalandet får arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) att gå i taket.

”Det här är chockerande okunnigt och anmärkningsvärt dåligt av en VD på Svenskt Näringsliv. Lagen fungerar precis tvärt emot hur hon beskriver det”, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson till DN.

Det exempel som Carola Lemne tar upp är enligt ministern i själva verket ett ”skolboksexempel” på arbetsbrist – ett centralt begrepp i las. Lagen ger med andra ord arbetsgivaren all rätt att säga upp den kompetens som inte längre behövs (200 arbetare) och ersätta den med ny (20 ingenjörer), betonar Ylva Johansson.

Rader av fackliga företrädare reagerar också kraftigt på Carola Lemnes resonemang i DN-intervjun.

”Det är riktigt bekymmersamt när den yttersta arbetsgivarföreträdaren i Sverige argumenterar för stora förändringar av anställningstryggheten utifrån helt felaktiga grunder”, skriver tunga tjänstemannafacket Unionens ordförande på Twitter.

På TCO, Tjänstemännens Centralorganisation, slår samhällspolitiske chefen Samuel Engblom fast att Carola Lemne har fel när hon säger att svenska företag inte kan säga upp fabriksarbetare för att i stället anställa ingenjörer.

Carola Lemne medger på onsdagen att hennes exempel var "illa valt", i en skriftlig kommentar.

Samtidigt står hon fast vid vad hon velat illustrera: "omställningar och arbetsbristuppsägningar är komplicerade och förknippade med långa ledtider".

"Alltför ofta tvingas företagen betala höga ytterligare omställningskostnader i form av avgångsersättningar och liknande om man ska lyckas behålla en konkurrenskraftig kompetens efter en arbetsbristsituation", skriver Carola Lemne.

Det nya blåsvädret slår mot svenskt Näringsliv bara en dryg månad efter att ordförande Leif Östling oväntat lämnat sin post i spåren av hans uttalanden om skatter och skatteplanering. Källor uppgav för Di i november att ordförandebytet kan tvinga bort även Carola Lemne. 

En utdragen maktkamp mellan Carola Lemne och Leif Östling anses ha tyngt organisationens arbete, enligt Di:s källor.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?


Innehåll från XenitAnnons

Virtuella skrivbord, lösningen för den hybrida arbetsplatsen

Xenits medarbetare Isabella Sinik Tinnberg och Jimmy Dao
Xenits medarbetare Isabella Sinik Tinnberg och Jimmy Dao

Allt fler företag har efter pandemin öppnat upp för en hybrid arbetsplats där medarbetarna kan mixa kontor- och hemmaarbete som de själva önskar. Den ökade friheten att kunna arbeta varifrån man vill ställer nya krav på företags IT. Krav som många företag saknar digitala lösningar för att möta.

– För två år sedan kunde ingen förutspå hur otroligt viktigt det skulle bli för företag att erbjuda en säker och enkel distansarbetsplats i molnet. När allt fler nu går mot att erbjuda sina medarbetare en hybrid arbetsplats även efter pandemin måste företag investera i rätt teknologier med bättre förutsättningar för ökad flexibilitet. Där är virtuella skrivbord en väldigt bra lösning för många. Virtuella skrivbord leder till flexibilitet och skalbara kostnader för verksamheten utan att tumma på medarbetarnas upplevelse eller säkerhet, säger Linus Lindström, vd på Xenit.

Xenit är ett av de främsta företagen i Sverige inom virtuella skrivbord i Microsoft Azure. Ett virtuellt skrivbord är ett skrivbord som man kan komma åt var som helst, när som helst och från vilken enhet som helst med alla program och applikationer man behöver i sitt arbete.

Läs mer om Xenits tjänst för virtuella skrivbord. 

– Det är viktigt att erbjuda sina medarbetare ett flexibelt arbetssätt och samtidigt skydda sin organisations data, applikationer, enheter och nätverk från cyberhot.  Med virtuella skrivbord i Azure får användarna ökad frihet i hur de vill arbeta samtidigt som verksamhetens IT får skalbara kostnader, ökad säkerhet och centralstyrda tillgångar. Virtuella skrivbord har även en positiv påverkan på verksamheters hållbarhetsarbete, dels genom molnbaserade lösningar, och dels genom att livslängden på enheterna förlängs med upp till 40%, fortsätter Linus Lindström, vd på Xenit.

Xenit är guldpartner till Microsoft som erbjuder en flexibel Virtual Desktop Infrastructure plattform i molnet. En plattform som ska kunna tillgodose så gått som alla användarscenarion.

– I Sverige bygger vi världens mest hållbara datacenters, det gör vi för att med rätt teknik kan vi tillsammans accelerera omställningen till en mer hållbar framtid. Med Microsoft som din molnpartner är du säker på att ditt val är hållbart, därför gläder det mig att Xenit är en samarbetspartner som nyttjar Microsofts molnplattform för att skapa nya affärsmöjligheter för svenska företag, säger Therése Treutiger, Director Global Partner Solutions & Innovation

Gratis guide: Så löser du 6 IT-utmaningar för morgondagens flexibla arbetsplats

 

Mer från Xenit

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xenit och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?