Annons

Ministersmockan mot Carola Lemne

”Chockerande okunnigt”. Så beskriver arbetsmarknadsminister Ylva Johansson Svenskt Näringslivs vd Carola Lemnes uttalande om Las i Dagens Nyheter. Carola Lemne svarar på kritiken.

 

Ylva Johansson och Carola Lemne.
Ylva Johansson och Carola Lemne.Bild:TT

Vd Carola Lemne utvecklade arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringslivs kritik av Las, lagen om anställningsskydd, i en intervju med Dagens Nyheter på nyårsdagen. Hon hävdade att lagen hindrar företag från att ställa om sin process och kompetens, vilket driver på flytt av produktion till andra länder.

”Behöver du skifta från 200 arbetare på fabriksgolvet till 20 ingenjörer blir det jättesvårt, då kan du inte hävda arbetsbrist…”, sa Carola Lemne till DN.

Uttalandet får arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) att gå i taket.

”Det här är chockerande okunnigt och anmärkningsvärt dåligt av en VD på Svenskt Näringsliv. Lagen fungerar precis tvärt emot hur hon beskriver det”, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson till DN.

Det exempel som Carola Lemne tar upp är enligt ministern i själva verket ett ”skolboksexempel” på arbetsbrist – ett centralt begrepp i las. Lagen ger med andra ord arbetsgivaren all rätt att säga upp den kompetens som inte längre behövs (200 arbetare) och ersätta den med ny (20 ingenjörer), betonar Ylva Johansson.

Rader av fackliga företrädare reagerar också kraftigt på Carola Lemnes resonemang i DN-intervjun.

”Det är riktigt bekymmersamt när den yttersta arbetsgivarföreträdaren i Sverige argumenterar för stora förändringar av anställningstryggheten utifrån helt felaktiga grunder”, skriver tunga tjänstemannafacket Unionens ordförande på Twitter.

På TCO, Tjänstemännens Centralorganisation, slår samhällspolitiske chefen Samuel Engblom fast att Carola Lemne har fel när hon säger att svenska företag inte kan säga upp fabriksarbetare för att i stället anställa ingenjörer.

Carola Lemne medger på onsdagen att hennes exempel var "illa valt", i en skriftlig kommentar.

Samtidigt står hon fast vid vad hon velat illustrera: "omställningar och arbetsbristuppsägningar är komplicerade och förknippade med långa ledtider".

"Alltför ofta tvingas företagen betala höga ytterligare omställningskostnader i form av avgångsersättningar och liknande om man ska lyckas behålla en konkurrenskraftig kompetens efter en arbetsbristsituation", skriver Carola Lemne.

Det nya blåsvädret slår mot svenskt Näringsliv bara en dryg månad efter att ordförande Leif Östling oväntat lämnat sin post i spåren av hans uttalanden om skatter och skatteplanering. Källor uppgav för Di i november att ordförandebytet kan tvinga bort även Carola Lemne. 

En utdragen maktkamp mellan Carola Lemne och Leif Östling anses ha tyngt organisationens arbete, enligt Di:s källor.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?