Annons

Ministerns löfte om polisen: ”Beredd att vidta åtgärder”

Misstron är utbredd i riksdagen mot att regeringen klarar målet om 10.000 fler polisanställda. Men inrikesminister Mikael Damberg (S) binder sig vid masten.

”Jag är beredd att vidta nya åtgärder”, säger han.

Oron är stor att regeringen inte ska klara målet om 10.000 fler polisanställda. ”Jag är beredd att vidta nya åtgärder”, säger Mikael Damberg.
Oron är stor att regeringen inte ska klara målet om 10.000 fler polisanställda. ”Jag är beredd att vidta nya åtgärder”, säger Mikael Damberg.

Di visade på fredagen att antalet poliser vid halvårsskiftet hade ökat med färre än 100 personer på två och ett halvt år. Det totala antalet anställda ökade under samma period med 1.729 personer. 

För ungefär lika länge sedan – i samband med terrordådet på Drottninggatan våren 2017 – ställde Socialdemokraterna för första gången ut löftet att öka antalet polisanställda med 10.000 till 2024. 

Sedan dess har polisutbildningen startat på två nya orter och rekryteringsarbetet på myndigheten intensifierats. Polisförbundets ordförande Lena Nitz kallar ändå målet för ”en gigantisk utmaning.”

Den politiska uppbackningen är i det närmaste total, men oron är stor för att regeringen misslyckas. 

”Vi tror att det med nuvarande politik blir svårt att nå”, säger Johan Forssell, rättspolitisk talesperson i Moderaterna. 

Tongångarna är snarlika från KD och SD. 

”Det är alldeles för många som avslutar polisutbildningen i förtid och som lämnar yrket i unga år. Det är därför vi lägger förslag på betald polisutbildning och även en riktad lönesatsning som vi tycker att poliserna förtjänar”, säger Johan Forssell vidare.

Också Vänsterpartiet står bakom förslaget om en större polismyndighet, men gruppledare Mia Sydow Mölleby är inte övertygad att regeringen lyckas. 

”Det återstår att se”, säger hon.

Liberalerna har i budgetförhandlingarna med regeringen slagits för ökade resurser till hela rättskedjan och partiet driver även i likhet med M, KD och SD att polisen ska få en extra särskild lönepott. Resultatet av förhandlingarna är i det närmaste klart, men trots det är L-toppen Juno Blom pessimistisk om personalmålet. 

Tror du att Sverige får 10.000 fler polisanställda till 2024?
”Nej, jag är orolig för att det inte kommer att bli på det viset. En fråga vi måste ställa oss är varför så många poliser har slutat”, säger partisekreteraren. 

Fler åtgärder för att stärka polisen – både nya verktyg och personal – är samtidigt på bordet i de inledda förhandlingarna för att stoppa kriminella gäng. För att sätta press på regeringen gav SD på torsdagen beskedet att man säger ja till Moderaternas förslag om en betald polisutbildning. Också KD håller dörren öppen. Men Mikael Damberg vill inte ge några besked i frågan. 

”Jag säger inte nej till något förslag nu, men det är inte där vi är”, säger han. 

Ett besked är desto tydligare från inrikesministern. 

 ”Om de insatser som är gjorda inte räcker, så är jag beredd att vidta nya åtgärder för vi ska nå målet om 10.000 fler polisanställda”, säger han.

SD:s rättspolitiska talesperson Adam Marttinen, som är utestängd från de inledda samtalen, låter sig inte övertygas. 

”Det finns en risk att man ruckar på målet att 6.000 ska vara poliser av de 10.000 polisanställda.”

 


Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?