ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Ministerns löfte om polisen: ”Beredd att vidta åtgärder”

  • Oron är stor att regeringen inte ska klara målet om 10.000 fler polisanställda. ”Jag är beredd att vidta nya åtgärder”, säger Mikael Damberg.

Misstron är utbredd i riksdagen mot att regeringen klarar målet om 10.000 fler polisanställda. Men inrikesminister Mikael Damberg (S) binder sig vid masten.

”Jag är beredd att vidta nya åtgärder”, säger han.

Di visade på fredagen att antalet poliser vid halvårsskiftet hade ökat med färre än 100 personer på två och ett halvt år. Det totala antalet anställda ökade under samma period med 1.729 personer. 

För ungefär lika länge sedan – i samband med terrordådet på Drottninggatan våren 2017 – ställde Socialdemokraterna för första gången ut löftet att öka antalet polisanställda med 10.000 till 2024. 

Sedan dess har polisutbildningen startat på två nya orter och rekryteringsarbetet på myndigheten intensifierats. Polisförbundets ordförande Lena Nitz kallar ändå målet för ”en gigantisk utmaning.”

Den politiska uppbackningen är i det närmaste total, men oron är stor för att regeringen misslyckas. 

”Vi tror att det med nuvarande politik blir svårt att nå”, säger Johan Forssell, rättspolitisk talesperson i Moderaterna. 

Tongångarna är snarlika från KD och SD. 

”Det är alldeles för många som avslutar polisutbildningen i förtid och som lämnar yrket i unga år. Det är därför vi lägger förslag på betald polisutbildning och även en riktad lönesatsning som vi tycker att poliserna förtjänar”, säger Johan Forssell vidare.

Också Vänsterpartiet står bakom förslaget om en större polismyndighet, men gruppledare Mia Sydow Mölleby är inte övertygad att regeringen lyckas. 

”Det återstår att se”, säger hon.

Liberalerna har i budgetförhandlingarna med regeringen slagits för ökade resurser till hela rättskedjan och partiet driver även i likhet med M, KD och SD att polisen ska få en extra särskild lönepott. Resultatet av förhandlingarna är i det närmaste klart, men trots det är L-toppen Juno Blom pessimistisk om personalmålet. 

Tror du att Sverige får 10.000 fler polisanställda till 2024?
”Nej, jag är orolig för att det inte kommer att bli på det viset. En fråga vi måste ställa oss är varför så många poliser har slutat”, säger partisekreteraren. 

Fler åtgärder för att stärka polisen – både nya verktyg och personal – är samtidigt på bordet i de inledda förhandlingarna för att stoppa kriminella gäng. För att sätta press på regeringen gav SD på torsdagen beskedet att man säger ja till Moderaternas förslag om en betald polisutbildning. Också KD håller dörren öppen. Men Mikael Damberg vill inte ge några besked i frågan. 

”Jag säger inte nej till något förslag nu, men det är inte där vi är”, säger han. 

Ett besked är desto tydligare från inrikesministern. 

 ”Om de insatser som är gjorda inte räcker, så är jag beredd att vidta nya åtgärder för vi ska nå målet om 10.000 fler polisanställda”, säger han.

SD:s rättspolitiska talesperson Adam Marttinen, som är utestängd från de inledda samtalen, låter sig inte övertygas. 

”Det finns en risk att man ruckar på målet att 6.000 ska vara poliser av de 10.000 polisanställda.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer