1515
Annons

Ministerns löfte om polisen: ”Beredd att vidta åtgärder”

Misstron är utbredd i riksdagen mot att regeringen klarar målet om 10.000 fler polisanställda. Men inrikesminister Mikael Damberg (S) binder sig vid masten.

”Jag är beredd att vidta nya åtgärder”, säger han.

Oron är stor att regeringen inte ska klara målet om 10.000 fler polisanställda. ”Jag är beredd att vidta nya åtgärder”, säger Mikael Damberg.
Oron är stor att regeringen inte ska klara målet om 10.000 fler polisanställda. ”Jag är beredd att vidta nya åtgärder”, säger Mikael Damberg.

Di visade på fredagen att antalet poliser vid halvårsskiftet hade ökat med färre än 100 personer på två och ett halvt år. Det totala antalet anställda ökade under samma period med 1.729 personer. 

För ungefär lika länge sedan – i samband med terrordådet på Drottninggatan våren 2017 – ställde Socialdemokraterna för första gången ut löftet att öka antalet polisanställda med 10.000 till 2024. 

Sedan dess har polisutbildningen startat på två nya orter och rekryteringsarbetet på myndigheten intensifierats. Polisförbundets ordförande Lena Nitz kallar ändå målet för ”en gigantisk utmaning.”

Den politiska uppbackningen är i det närmaste total, men oron är stor för att regeringen misslyckas. 

”Vi tror att det med nuvarande politik blir svårt att nå”, säger Johan Forssell, rättspolitisk talesperson i Moderaterna. 

Tongångarna är snarlika från KD och SD. 

”Det är alldeles för många som avslutar polisutbildningen i förtid och som lämnar yrket i unga år. Det är därför vi lägger förslag på betald polisutbildning och även en riktad lönesatsning som vi tycker att poliserna förtjänar”, säger Johan Forssell vidare.

Också Vänsterpartiet står bakom förslaget om en större polismyndighet, men gruppledare Mia Sydow Mölleby är inte övertygad att regeringen lyckas. 

”Det återstår att se”, säger hon.

Liberalerna har i budgetförhandlingarna med regeringen slagits för ökade resurser till hela rättskedjan och partiet driver även i likhet med M, KD och SD att polisen ska få en extra särskild lönepott. Resultatet av förhandlingarna är i det närmaste klart, men trots det är L-toppen Juno Blom pessimistisk om personalmålet. 

Tror du att Sverige får 10.000 fler polisanställda till 2024?
”Nej, jag är orolig för att det inte kommer att bli på det viset. En fråga vi måste ställa oss är varför så många poliser har slutat”, säger partisekreteraren. 

Fler åtgärder för att stärka polisen – både nya verktyg och personal – är samtidigt på bordet i de inledda förhandlingarna för att stoppa kriminella gäng. För att sätta press på regeringen gav SD på torsdagen beskedet att man säger ja till Moderaternas förslag om en betald polisutbildning. Också KD håller dörren öppen. Men Mikael Damberg vill inte ge några besked i frågan. 

”Jag säger inte nej till något förslag nu, men det är inte där vi är”, säger han. 

Ett besked är desto tydligare från inrikesministern. 

 ”Om de insatser som är gjorda inte räcker, så är jag beredd att vidta nya åtgärder för vi ska nå målet om 10.000 fler polisanställda”, säger han.

SD:s rättspolitiska talesperson Adam Marttinen, som är utestängd från de inledda samtalen, låter sig inte övertygas. 

”Det finns en risk att man ruckar på målet att 6.000 ska vara poliser av de 10.000 polisanställda.”

Innehåll från Nevel ABAnnons

Nevel möjliggör ökad produktionskraft och minskade utsläpp

Stefan Johnsson, försäljningsdirektör på Nevel. En av Nevels produktionsanläggningar.
Stefan Johnsson, försäljningsdirektör på Nevel. En av Nevels produktionsanläggningar.

Volatila priser, fossila utsläpp och osäkerhet kring framtida kostnader och energiförsörjning får allt fler energiintensiva företag att söka lösningar i cirkulära energi- och ekonomisystem. Det är i linje med en hållbar utveckling där övergången från fossila bränslen till förnybar energi möjliggörs.

Energikris, miljölagstiftning och nya krav driver företag i riktning mot att bli koldioxidneutrala. Ett effektivt sätt att nå det målet är att överlåta energiproduktionen till en partner med expertkunskaper. På så sätt kan energiintensiva företag frigöra kapital, fokusera på kärnverksamheten och bli mer konkurrenskraftiga. Men Sverige ligger fortfarande långt efter andra länder när det gäller att outsourca sin energiproduktion.

– Här ser vi en stor tillväxtpotential. Industrins intresse för att välja bort olja och gas har ökat enormt i samband med energikrisen och klimatdebatten, säger Stefan Johnsson, försäljningsdirektör på Nevel. 

Nevel hjälper kunderna att bli energieffektiva och konkurrenskraftiga genom att skapa hållbara och kostnadseffektiva lösningar byggda på cirkulär ekonomi. Nevel tar samtliga kostnader för investeringar samt drift och underhåll. Bolaget administrerar även ansökningar för investeringsstöd och alla nödvändiga tillstånd. Resultatet blir en effektiv och pålitlig energileverans.

– Vi kan antingen förvärva och uppdatera kundens befintliga anläggning eller bygga en helt ny. Sedan levererar vi energi i den omfattning som behövs och när den behövs, säger Stefan Johnsson.

Nevels svenska industrikunder får för närvarande fossilfri energi till ett stabilt och förutsägbart pris. Svängningar i olje- och gaspriser påverkar inte leveransen alls. Nevel strävar efter en lokal bränsleförsörjning i så hög grad som möjligt. 

– Utöver att enbart leverera energi försöker vi hela tiden utnyttja spillvärme och andra restprodukter som uppstår i kundens egen produktion. Vi strävar alltid efter att bygga ett så hållbart och cirkulärt energisystem som möjligt. 

Nevel erbjuder även den mest sofistikerade digitala plattformen i branschen, där data från olika anläggningar sammanställs och jämförs. Utifrån detta tas beslut om exempelvis mängden bränsle, blandningen och syrgasnivån vilket också påverkar kostnader och utsläpp.

– I stället för att ha lokal övervakning på mindre anläggningar så kan vi styra och övervaka dem centralt.

Energins andel av de totala kostnaderna har för många industrier inte varit särskilt betydande tidigare. I dag har situationen förändrats radikalt och vissa företag måste antingen höja priserna eller minska produktionen. 

– Därför är det smart att dra nytta av de synergieffekter som uppstår tack vare de energianläggningar och nät vi driver. Företag bör betala för energin som en tjänst. Det är oftast billigare och definitivt smidigare.

Att ställa om till hållbarare produktion gynnar inte bara miljön utan också affärerna.

– Forskningen är tydlig. Hållbara företag har lojalare kunder och bättre företagskultur.

 

Om Nevel:

Nevel är ett infrastrukturföretag som erbjuder framtidssäkra industriella och kommunala lösningar. Nevel driver mer än 130 energiproduktionsanläggningar samt över 40 fjärrvärmenät. Företagets årliga omsättning är 100 miljoner euro. Nevel sysselsätter 150 experter i Sverige, Finland och Estland. Nevel ägs av Ardian, ett världsledande privatägt investeringshus med tillgångar på 100 miljarder USD under förvaltning eller rådgivning i Europa, Amerika och Asien.

 

Läs mer om Nevel och deras industriella infrastrukturlösningar! 

Läs mer om Nevel här!

 

Mer från Nevel AB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nevel AB och ej en artikel av Dagens industri

Hälsobolag tog honom till toppen – här är hans nya drömaktier

Peter Rimås kom tvåa i vårens omgång av Drömportföljen – mycket tack vare sina specialkunskaper inom hälsosektorn. Efter tävlingen har ett av bolagen också fått hans privata porfölj och öka ordentligt i värde.

Nu satsar han åter igen på en nischad Drömportfölj inom medicinteknik.

Peter Rimås kom tvåa i vårens omgång av Drömportföljen.
Peter Rimås kom tvåa i vårens omgång av Drömportföljen.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera