Sverige, som liten och exportberoende ekonomi, försöker just nu vara EU:s starkaste röst för en öppen handelsagenda. Det förklarade utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) från scenen på Di-konferensen Världen. Och Sveriges röst behövs när strömningarna på flera håll går i motsatt riktning, menade både ministern och flera av experterna i programmet.
”EU-samarbetet är vår plattform, dit 70 procent av vår export går. Samtidigt väntas 85 procent av världens tillväxt ske utanför EU så vi måste vara öppna attraktiva handelsparters. I EU finns krafter som drar åt det mer slutna hållet, det står lite och väger just nu skulle jag säga”, säger Anna Hallberg.
Hon vill se ett mer snabbfotat EU, som behöver skynda sig att avsluta och ratificera nya frihandelsavtal med exempelvis Indien.
”När EU inte levererar kommer andra länder in.”
Världshandelsorganisationen WTO är just nu inte till stor hjälp, efter att ha skadeskjutits när USA:s tidigare president Donald Trump motverkat dess regelefterlevnadsfunktion.
”Eftersom Sverige är en liten ekonomi behöver vi regelverk som stöttar oss när vi kommer in i svåra förhandlingar eller till och med handelstvister. Nu står vi vid ett vägskäl: Ska WTO bli relevant igen, genom att lyckas gå i mål med viktiga förhandlingar under 2022, eller inte?”
Anna Hallberg ser en lösning i plus-laterala förhandlingar, där ett antal länder går före och andra kan ansluta senare, i stället för multilaterala förhandlingar som tar lång tid och kan bli omöjliga.
”Jag vet att generaldirektören driver det arbetssättet. Sverige är pådrivande och konstruktiva i WTO. Jag har förhoppningar. Men jag är också realist, det kommer att bli svårt.”

Att lösa upp knutarna i Sveriges och EU:s handelsförbindelser med USA ligger också högt på ministerns agenda för 2022.
”Vi börjar se en lösning på stål- och aluminiumtullarna men hade ännu högre förväntningar på president Bidens administration när den tillträdde.”
Frida Stranne, USA-forskare vid Högskolan i Halmstad, manade konferensdeltagarna till en mer nykter syn på USA.
”Vi ska inte underskatta att USA blir mer protektionistiska. Det händer mycket just nu som spelar ut demokratiska principer, och det republikanska partiet är ett helt annat parti än det varit”, säger Frida Stranne.
President Trump gjorde realpolitik av att inte ingå i internationella organ, och den skepticismen finns kvar menar Frida Stranne.
”Biden har en annan retorik än Trump, och är i grunden för frihandel. Men han är väldigt bakbunden i ett klimat där man pratar om att sätta amerikanska jobb först. Handelsavtalen med EU har inte rört sig framåt på det sätt EU önskat.”
För Anna Hallberg är det protektionistiska ingen väg framåt. Hon är tydlig motståndare till att försöka bygga upp hela värdekedjor i Sverige eller EU, för att förebygga exempelvis komponentbrist.
”Jag är övertygad om att världshandeln är här för att stanna. Vi kan inte vrida tillbaka klockan. Genom att hitta partnerskap och öka den globala handeln utnyttjar vi spetskompetens.”