1515

Ministern till elektrifierings-tvivlarna: ”De har sannolikt fel”

”Vi har kapacitet att elektrifiera transportsektorn redan i dag”. Det var budskapet från infrastrukturminister Tomas Eneroth efter att den nytillsatta elektrifieringskommissionen sammanträdde för första gången i veckan.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth.
Infrastrukturminister Tomas Eneroth.Foto:Amanda Lindgren

Många är oroliga för att det kommer uppstå brist när allt fler fordon ska kopplas upp mot elnätet. Kommer elen verkligen räcka för att elektrifiera hela transportsektorn?  Tomas Eneroth tror iallafall att den kommer göra det.

”Skeptikerna har sannolikt fel. Vi exporterar i dag mer el än vad som skulle krävas för att elektrifiera hela transportsektorn. Men vi måste hushålla och använda elen på rätt sätt genom att använda oss av smart lagring, smart näthantering och effektiva system framöver”, säger han i en intervju med Dagens industri.

Samtidigt sticker han inte under stolen med att det kommer att krävas stora investeringar i nätkapacitetsutbyggningar de närmsta åren. 

Regeringen har budgeterat 5 miljoner kronor årligen till och med 2022 för att elektrifiera transportsektorn. Kommissionen samlar aktörer från flera olika branscher – elbolag, bil- och lastbilstillverkare och batteribranschen – för att tillsammans driva på utvecklingen. På måndagseftermiddagen träffades kommissionen för första gången. Och det var en nöjd infrastrukturminister som kom ut efter mötet.

”Vi ska arbeta på två år det ska vara högt tempo och intensivt. Vi har en möjlighet att bli unika i världen eftersom vi kan göra den här omställningen med nästan bara förnyelsebar energi. Vi kommer att ta fram industriella koncept som omvärlden kommer att titta på. Det är ett stort beting”, säger Eneroth. 

Första mötet fokuserade på att inrätta en tydlig handlingsplan för arbetet de närmsta åren.

”Vi tar fram en handlingsplan för elektrifiering av de mest trafikerade vägarna i Sverige och för de regionala så kallade elektrifieringspiloterna. Det är flera konkreta projekt som ska rullas ut under de här två åren. Det blir kanske det mest påtagliga genomslaget i närtid”, säger Eneroth.

Kommissionen kommer att träffas fyra gånger per år och jobba i olika arbetsgrupper däremellan. Eneroth hoppas att man snabbt kommer igång och kan visa upp konkreta resultat – i hela Sverige. 

”Vi måste säkerställa att den här utvecklingen innefattar hela landet. Att alla känner att de är en del av omställningen. Då kan vi motverka en utveckling som vi exempelvis ser i USA”, säger han tillägger: 

”I en värld där Donald Trump får 70 miljoner röster och klimatskepticismen finns etablerad – till och med hos partier i Sverige. Då är det viktigt att vi kraftsamlar och visar att det här både skapar jobb och tillväxt och att vi dessutom klarar klimatutmaningen.”  


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?