Sveriges folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister befinner sig ofta på resande fot. Nyligen kom han hem från en främjanderesa till Iran, där han bland annat träffade den iranska sjukvårdsministern.
”Irans regering har pekat ut hälsa och sjukvård som ett prioriterat område och deras intresse för Sverige har delvis handlat om kompetens och erfarenhet, men även om konkreta tjänster och produkter”, säger Gabriel Wikström till Di och fortsätter:
”Sverige är på många sätt ledande när det kommer till hälsa och sjukvård. Vi har till exempel alltid haft ett bra samarbete mellan akademi, forskning och näringsliv och mina främjanderesor handlar därför mycket om att sprida kunskap om den modell vi har. Förhoppningen är att resorna även ska fungera som dörröppnare för svenska företag.”
Resan till Iran var alltså inte den första i sitt slag. Under sina två år på ministerposten har Gabriel Wikström bland annat varit i Zambia, Norge och Nederländerna för att prata om sjukvård, hälsa och life science.
Han berättar att han ofta får frågan om hur den svenska vården har blivit så digital. Omkring 98 procent av alla läkemedel som skrivs ut i Sverige skrivs ut i form av e-recept i dag. Och nästan alla patientjournaler i Sverige är digitala.
”Att ha en så stor digital kompetens gynnar patienterna eftersom det ger en stor databas. På sikt gynnar det även forskningen som får tillgång till mycket data och många som jag träffar när jag är utomlands är imponerade över det digitala arbetet vi har inom den svenska vården”, säger Gabriel Wikström.
Men Sveriges ledande position gällande digitalisering är inte något nytt. Däremot framhåller Gabriel Wikström att sättet som svensk vård digitaliseras på har förändrats under de senaste åren.
”Man kan till exempel titta på hur life science-sektorn samverkar med andra branscher. Inom it har Sverige länge legat i frontlinjen och den senaste tiden har vi sett allt fler som kombinerar it med life science, vilket ger upphov till helt nya produkter och tjänster.”
Goda relationer med utlandet är alltså viktigt för att utveckla svensk hälsa och sjukvård. Ett av de länder som Sverige har starkast relationer med på den punkten är Storbritannien. Samarbetet gäller inte minst bekämpning av antibiotikaresistenta bakterier.
Storbritannien är även det land där den Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, har sitt säte. Men efter brexit-omröstningen har det uppstått diskussioner om vart myndigheten ska ta vägen när britterna lämnar EU.
”Det mesta tyder ju på att brexit träder i kraft och i sådana fall kommer läkemedelsmyndigheten att lokaliseras någon annanstans. Vår inriktning är att Sverige vore en bra plats”, säger Gabriel Wikström.
I början av 2016 lanserades det som kallas ”Vision e-hälsa 2025”. Visionen är ett samarbete mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, och går ut på att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitalisering och e-hälsa inom vården år 2025.
”Inom vård och life science är det många aktörer som är inblandade i vård och hälsa. Då måste man samla sig kring en gemensam idé om vart man ska.”
Vilken roll har regeringen i detta?
”Vår roll är att ta ledartröjan. Det handlar främst om att samordna och koordinera så att kommunikationen mellan alla aktörer fungerar. Sedan är det även upp till oss att se till så att sådant som lagstiftningen fungerar.”
Som minister arbetar även Gabriel Wikström nära näringslivet. En stor del av detta arbete sker inom ramen för stiftelsen Swecare.
Denna halvstatliga stiftelse arbetar bland annat för att förbättra svenska life science-bolags förutsättningar på exportmarknaden. Det gäller både för stora och små bolag.
”De stora bolagen är viktiga för branschen och svensk industri. Men man ska komma ihåg att många av dem startat som små startups, byggda på enskilda personers kompetens. Så det är väldigt viktigt att även de mindre bolagen kan ta del av utvecklingen.”