1515
Annons

MInistern: ”Svensk vård imponerar”

Svensk livsvetenskap är bland de bästa i världen. Det menar folkhälso- och sjukvårdsministern Gabriel Wikström (S).
”Det är många som imponeras över hur digital den svenska vården är och som vill ta efter det”, säger han.

Gabriel Wikström, folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister, ser som sin uppgift att samordna och se till så att olika aktörer inom hälsoområdet kan kommunicera.
Gabriel Wikström, folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister, ser som sin uppgift att samordna och se till så att olika aktörer inom hälsoområdet kan kommunicera.Bild:Erik Nylander

Sveriges folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister befinner sig ofta på resande fot. Nyligen kom han hem från en främjanderesa till Iran, där han bland annat träffade den iranska sjukvårdsministern.

”Irans regering har pekat ut hälsa och sjukvård som ett prioriterat område och deras intresse för Sverige har delvis handlat om kompetens och erfarenhet, men även om konkreta tjänster och produkter”, säger Gabriel Wikström till Di och fortsätter:
”Sverige är på många sätt ledande när det kommer till hälsa och sjukvård. Vi har till exempel alltid haft ett bra samarbete mellan akademi, forskning och näringsliv och mina främjanderesor handlar därför mycket om att sprida kunskap om den modell vi har. Förhoppningen är att resorna även ska fungera som dörröppnare för svenska företag.”

Resan till Iran var alltså inte den första i sitt slag. Under sina två år på ministerposten har Gabriel Wikström bland annat varit i Zambia, Norge och Nederländerna för att prata om sjukvård, hälsa och life science.

Han berättar att han ofta får frågan om hur den svenska vården har blivit så digital. Omkring 98 procent av alla läkemedel som skrivs ut i Sverige skrivs ut i form av e-recept i dag. Och nästan alla patientjournaler i Sverige är digitala.

”Att ha en så stor digital kompetens gynnar patienterna eftersom det ger en stor databas. På sikt gynnar det även forskningen som får tillgång till mycket data och många som jag träffar när jag är utomlands är imponerade över det digitala arbetet vi har inom den svenska vården”, säger Gabriel Wikström.

Men Sveriges ledande position gällande digitalisering är inte något nytt. Däremot framhåller Gabriel Wikström att sättet som svensk vård digitaliseras på har förändrats under de senaste åren.

”Man kan till exempel titta på hur life science-sektorn samverkar med andra branscher. Inom it har Sverige länge legat i frontlinjen och den senaste tiden har vi sett allt fler som kombinerar it med life science, vilket ger upphov till helt nya produkter och tjänster.”

Goda relationer med utlandet är alltså viktigt för att utveckla svensk hälsa och sjukvård. Ett av de länder som Sverige har starkast relationer med på den punkten är Storbritannien. Samarbetet gäller inte minst bekämpning av antibiotikaresistenta bakterier.

Storbritannien är även det land där den Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, har sitt säte. Men efter brexit-omröstningen har det uppstått diskussioner om vart myndigheten ska ta vägen när britterna lämnar EU.
”Det mesta tyder ju på att brexit träder i kraft och i sådana fall kommer läkemedelsmyndigheten att lokaliseras någon annanstans. Vår inriktning är att Sverige vore en bra plats”, säger Gabriel Wikström.

I början av 2016 lanserades det som kallas ”Vision e-hälsa 2025”. Visionen är ett samarbete mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, och går ut på att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitalisering och e-hälsa inom vården år 2025.

”Inom vård och life science är det många aktörer som är inblandade i vård och hälsa. Då måste man samla sig kring en gemensam idé om vart man ska.”

Vilken roll har regeringen i detta?
”Vår roll är att ta ledartröjan. Det handlar främst om att samordna och koordinera så att kommunikationen mellan alla aktörer fungerar. Sedan är det även upp till oss att se till så att sådant som lagstiftningen fungerar.”

Som minister arbetar även Gabriel Wikström nära näringslivet. En stor del av detta arbete sker inom ramen för stiftelsen Swecare.

Denna halvstatliga stiftelse arbetar bland annat för att förbättra svenska life science-bolags förutsättningar på exportmarknaden. Det gäller både för stora och små bolag.

”De stora bolagen är viktiga för branschen och svensk industri. Men man ska komma ihåg att många av dem startat som små startups, byggda på enskilda personers kompetens. Så det är väldigt viktigt att även de mindre bolagen kan ta del av utvecklingen.”


Innehåll från MölnlyckeAnnons

Mölnlycke vill utveckla sårvården med ny teknik

Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D.
Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D.

Mölnlycke, ett världsledande företag inom medicinteknik, utvecklar lösningar för att förbättra vårdkvaliteten i alla vårdmiljöer. Nu står företaget inför ett kompetensskifte när man vill utveckla nästa generations sårvård med ny teknik.

– Det handlar om att alla sår ska få optimal behandling, genom att rätt diagnos och rätt beslut kring behandling görs vid rätt tidpunkt. Man pratar om ”smarta sårvårdsprodukter”, där digitala lösningar och sensorer kan komma att vara mycket viktiga komponenter. Vi är övertygade om att detta är en del av framtiden inom sårvård, säger Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D. 

För Investor-ägda Mölnlycke är sårvård (Wound Care) det största av företagets fyra affärsenheter, där Operating Room Solutions, Gloves och Antiseptics är de andra. Det Göteborgs-baserade företaget har en lång och stolt historia inom sårvård. Det var Mölnlycke som förändrade sårbehandlingen i grunden när man i början av 90-talet utvecklade Safetac®-teknologin, en lösning som innebär både mindre smärta och minskade skador på huden för patienten vid förbandsbyten.

– Vi drivs av ett starkt kundfokus och innovationsanda. Det finns en passion och drivkraft att göra skillnad för patienter och sjukvården med våra produkter och lösningar, säger Malin. 

Mölnlycke är ett globalt företag med ungefär 8 000 anställda världen över, en storlek som möjliggör snabba beslut och öppenhet för att testa nya lösningar. Det blev tydligt under pandemins första tid, där företaget var snabbt att ställa om och hitta flexibla lösningar för att stötta sjukvården i en svår situation samtidigt som nya arbetssätt för den egna personalen utvecklades.

Behov av kompetensskifte

Mölnlycke bedömer att sårvårdsbranschen nu står inför ett teknikskifte, där ny teknik skulle kunna innebära digital diagnostisering och övervakning av sårläkningen sker i realtid. Om sådan teknik utvecklas och förfinas skulle läkningstiden av ett sår kunna bli kortare samtidigt som effektiviteten i vården för kroniska och svårläkta sår förbättras.

Mölnlycke ser ett stort behov av en rad olika kompetenser för att kunna driva på teknikskiftet. Det handlar dels om ingenjörer med erfarenhet av att jobba med kundnära produktutveckling av sjukvårdsprodukter med erfarenhet inom nya material, konstruktion och industriell design, men också att knyta till sig personer från andra branscher med kompetens inom t.ex. sensorteknik, elektronik och mjukvara. 

Det handlar om långsiktiga kunskapsinvesteringar, betonar Malin, och menar att det är en trygghet att ha en ägare som Investor, som har ett långsiktigt perspektiv och en stor tro på forskning och utveckling.

– Det är en spännande resa vi har framför oss. Vi vill göra skillnad inom sårvården och söker nya taggade medarbetare som vill vara med oss och förverkliga den här visionen, avslutar hon.

Läs mer om de tjänster inom produktutveckling som finns tillgängliga på Mölnlycke just nu.

Om Mölnlycke:
Mölnlycke är ett världsledande företag inom medicinteknik, som designar och levererar lösningar för att förbättra vårdkvaliteten i alla vårdmiljöer – från sjukhuset till hemmet. Mölnlycke har ungefär 8000 anställda världen över och ägs till 99% av Investor. 

Vill du veta mer om de lösningar som Mölnlycke erbjuder för att förbättra vårdkvaliteten, läs här.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mölnlycke och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?