Annons

Ministern: Svarar upp ”väldigt väl” mot M och KD:s krav

Januaripartierna backar på två viktiga punkter i den kritiserade AF-reformen för att blidka Moderaterna och Kristdemokraterna. 

”I morse fick de mitt brev, nu återstår det att se vad de svarar”, säger Eva Nordmark (S). 

Eva Nordmark (S).
Eva Nordmark (S).Foto:Jonas Ekströmer/TT

Reformeringen av Arbetsförmedlingen har kastat in regeringen i en kris i form av ett hotande misstroendevotum mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Vänsterpartiets besked om att de ville väcka misstroendeförklaringen för vad partiledare Jonas Sjöstedt har beskrivits som en ”kaosprivatisiering” av Arbetsförmedlingen fick i torsdags gehör av Moderaternas och Kristdemokraternas partiledare Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor på två punkter. Det handlade dels om tidsplanen och dels om att reformen inte ska vila på LOV. 

Dessa två punkter ger regeringen med samarbetspartier besked om att de ska ändra. 

”Vi har svarat upp väldigt väl mot de krav som har ställts från Moderaterna och Kristdemokraterna och vi är också lyhörda framöver”, säger Eva Nordmark (S). 

Först i slutet av 2022 ska reformen vara fullt genomförd, enligt Eva Nordmark, som menar att det är bra för processen. Det motsvarar en försening med ett år. 

En kanske känsligare eftergift är att reformeringen inte ska vila på LOV, lagen om valfrihet, vilket är en av skrivningarna i Januariavtalet. Att reformen ska bygga på LOV var ett av Centerpartiets krav. I stället ska ”den eller de upphandlingsformer som är mest ändamålsenlig för respektive tjänst” användas, enligt partiernas nya besked. 

”Vår nya bedömning är att reformen inte ska vila på LOV”, säger Eva Nordmark som inte ger närmare besked om hur den betydligt mjukare formuleringen ska tillämpas. 

”Vi vill ha en mångfald av aktörer”, säger hon och trycker på att det kräver en gedigen kontrollfunktion.

Januariavtalet har nu reviderats på en punkt, medger hon. 

”Men Januariavtalet ligger fast, men det det handlar om är att Arbetsförmedlingen behöver revideras”, säger hon och fortsätter: 

”Jag ser det som en enskild fråga utifrån de krav som har ställts och utifrån att det inte har stöd i riksdagen.” 

Nu är frågan hur oppositionen ställer sig till de föreslagna förändringarna. 

”Vi har inte förhandlas med vare sig V eller med KD eller M”, säger Eva Nordmark. 

”I morse fick de mitt brev, nu återstår det att se vad de svarar”, säger hon vidare. 

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?