Ministern: Storbritannien redo betala för inre marknaden

Storbritannien kan komma att betala för att behålla tillgången till EU:s inre marknad efter utträdet. Det säger brexitministern David Davis vid en utfrågning i det brittiska parlamentet. Pundet studsar upp på beskedet.

David Davis.
David Davis.Bild:TT

Under en utfrågning i det brittiska parlamentet vid lunch insinuerade den brittiska brexit-ministern David Davis att Storbritannien kan vara beredda att betala för att få tillgång till EU:s inre marknad.

En ledamot från socialdemokratiska Labour undrade om regeringen kunde tänka sig att lämna ett bidrag ”i någon form” för att säkra marknadstillgången.

”Det viktigaste kriteriet är att vi får den bästa möjliga tillgången för produkter och tjänster till den europeiska marknaden. Om det inkluderar det (ledamoten) talar om kommer vi självklart överväga det”, säger David Davis.

Pundet studsade upp på nyheten och handlas vid 13:30-tiden för 1,27 mot den amerikanska dollarn och 1,19 mot euron. Mot den svenska kronan stiger pundet 11 öre till 11,66 kronor.

Investerarna ser alltså ut att tolka David Davis uttalande som ett tecken på att regeringen fortfarande kan tänkas försöka undvika det som kallas en hård brexit, det vill säga att britterna lämnar EU utan att ha säkrat tillgången till unionens inre marknad genom ett särskilt handelsavtal. Regeringen var dock snabbt med att hälla kallt vatten över förväntningarna.

”Låt oss inte tappa huvudet, vi förbereder fortfarande för förhandlingarna”, säger en talesperson för premiärminister Theresa Mays kontor till den brittiska tidningen Guardian.

Tidigare i veckan fångades en regeringsanställds anteckningar på bild när hon lämnade ett möte om utträdet ur unionen. På blocket stod bland annat att det var osannolikt att Storbritannien skulle ha fortsatt tillgång till den inre marknaden men att ingången i förhandlingarna var att regeringen ville ”ha sin kaka kvar och äta den”.


Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?