1515
Annons

Ministern: ”Smärtsamma” nedskärningar väntar Saudiarabien

Saudiarabien har drabbats av en dubbel kris och kommer att behöva vidta ”smärtsamma” åtgärder. Det säger landets finansminister Mohammed Al-Jadaan till tv-kanalen Al-Arabiya.  

Mohammed Al-Jadaan.
Mohammed Al-Jadaan.Foto:Amr Nabil

Saudiarabien har drabbats av en dubbel kris, dels coronpandemin som landet bekämpar med ett strikt utegångsförbud, dels ett oljepris som åkt rakt ner i källaren. 

Finansminister Mohammed Al-Jadaan har tidigare varit försiktig i sina uttalande, för bara en vecka sedan sa han att kungariket upplevt liknande kriser förut och skulle klara den här också. Men nu har han helt bytt fot. 

I en intervju på lördagen sa finansministern att detta är den värsta krisen kungariket upplevt de senaste decennierna och att saudiska staten kommer behöva göra stora nedskärningar i statsbudgeten. 

”Det är mycket viktigt att vi vidtar starka och tuffa åtgärder, de kan bli smärtsamma men de är nödvändiga”, säger han.

Mohammed Al-Jadaan säger att statens utgifter måste minska kraftigt, och listan över budgetposter som kommer påverkas är ”väldigt lång”.

”Så länge vi inte rör de grundläggande behoven hos folket är alla alternativ öppna,” säger finansministern.

Oljepriset mer än halverades i mars vilket gör att den saudiska statens oljeintäkter fallit med mer än 50 procent, och värdet på den saudiska centralbankens utländska tillgångar minskade med 27 miljarder dollar under månaden.

Även om oljepriset återhämtat sig något är ett pris kring 26 dollar fatet långt under de 60 dollar fatet som den saudiska statsbudgeten från december bygger på. 

Innehåll från ZipforceAnnons

Zipforces nylanserade elcykelkit får internationell uppmärksamhet

I en värld där allt fler sitter still medan bekväma prylar utvecklas och miljön mår sämre gäller det att tänka smart, hållbart och utanför boxen. Det menar Måns Bengtsson, grundare av Zipforce som snabbt kan förvandla vanliga cyklar till elcyklar.

– Vi har just slagit upp dörrarna för försäljning i Europa och dessutom lanserat den lättaste och det mest prisvärda elcykelkitet på marknaden, säger han.

När elcykeln introducerades på marknaden var succén snabbt ett faktum. Plötsligt kunde de som vanligtvis tog bilen till jobbet antingen cykla hela vägen eller på ett smidigt sätt ta sig till och från kollektivtrafik, och på så sätt bidra till ett minskat trafiktryck i städerna. Att investera i en ny elcykel innebär dock att ens gamla cykel lämnas i förrådet och en ny behöver produceras och transporteras, ofta från ett annat land – något som inte är optimalt för klimatet.

Brinner för återvinning

2020 lanserades den första produkten hos Zipforce, ett bolag som kombinerar smart teknologi med svensk ingenjörskonst och brinner för smart och kreativ återvinning. Det är det enda svenska bolaget som är med på EIT Urban Mobility Program, ett nytt EU-initiativ som satsar på start-ups som bidrar till ett mer hållbart och grönt sätt att transportera sig.

– Vi vill lösa trafik- och transportutmaningarna som finns i världen och samtidigt hjälpa till att reducera människans klimatpåverkan. Många äger redan en cykel i dag – varför behöva köpa en ny? Zipforce ger befintliga cyklar ett nytt liv och att den är portabel, vilket gör att den är smidig, minskar stöldrisken och gör att familjen kan dela.

Lättast på marknaden

Motorn är liten, smart och effektiv och Zipforce har sammanställt ett komplett kit med allt från batteri till pedalsensor för att göra installation och användande enkelt. Nu presenterar de två revolutionerande produkter som bara dagar efter lanseringen fått stor internationell uppmärksamhet: Zipforce Distance och den lättare versionen Zipforce Slim som enbart väger två kilo. 

– Det gör Slim till den lättaste produkten på marknaden. Båda är prisvärda, har tystare motorer och installationen är betydligt enklare då trampsensorn sitter trådlöst på cykelns pedalarm.

I samband med lanseringen har Zipforce slagit upp dörrarna för försäljning i Europa och de har redan siktet inställt på nya marknader.

– Vårt mål är att skapa ett hållbart, prisvärt och kul sätt för cykelanvändare att elektrifiera sin cykel och göra fysisk aktivitet både enklare och roligare, var man än befinner sig. Vi är glada att kunna bidra till att göra världen lite mer bekväm, utan att behöva tumma på faktorer runtomkring.

Läs mer om Zipforce här

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Zipforce och ej en artikel av Dagens industri

Chans till revansch när Norge pumpar upp ekonomin

Efter ett tungt 2020, där coronaviruset sänkte oljepriset och därmed Norges ekonomi, står landet inför revansch.

Statens rekordstora uttag ur Oljefonden sätter fart på ekonomin, vilket kan gynna statsminister Erna Solberg i höstens val.

Oljefondens vd Nicolai Tangen och Norges statsminister Erna Solberg.
Oljefondens vd Nicolai Tangen och Norges statsminister Erna Solberg.Foto:Håkon Mosvold Larsen/Fredrik Hagen

Coronasmittan slog tidigt mot Norge, när vikande global efterfrågan drog ned terminspriset på olja mot noll.

Samtidigt slog regeringen snabbt till med hårda nedstängningar och reserestriktioner. Det har gett relativt få coronasmittade och få dödsfall medan ekonomin har klarat sig bättre än i exempelvis Sverige.

Det ger Norge draghjälp när världsekonomin under våren förhoppningsvis startar om, mycket tack vare nya vaccin.

Efter ett BNP-ras på uppskattningsvis 3,4 procent under 2020 räknar exempelvis storbanken DNB med landets ekonomi växer med 4 procent under 2021.

Det ger chans till revansch för den norska kronan, som det senaste året har varit betydligt svagare än den svenska – för första gången på fyra år.

Svenskar har dock inte kunnat utnyttja det ovanliga förhållandet eftersom Norge har hållit gränsen mot Sverige stängd under stora delar av året.

Gapet mellan kronorna har som mest varit 10 procent. Det senaste halvåret har den norska valutan dock stärkts snabbare än den svenska. Förbättringen väntas fortsätta under 2021 även om den norska kronan förblir marginellt svagare.

Spekulationer att Norges Bank, som en av de första centralbankerna, ska våga höja räntan hjälper till att stärka kronan. Analytiker spår en räntehöjning 2022, eller kanske till och med mot slutet av 2021.

Mycket handlar om oljan.

Oljefondens nya vd Nicolai Tangen tog i höstas över ansvaret för 11.000 miljarder norska kronor.

Han hade en svår start, märkt av anklagelser om mutor och dubbla intressen. Dessutom har staten det senaste året plockat ut rekordhöga 400 miljarder kronor från fonden för att klara coronapandemins verkningar.

Utflödet fortsätter. Finansminister Jan Tore Sanner vill ha ytterligare 310 miljarder kronor för 2021. Samtidigt minskar intäkterna till Oljefonden, både på grund av mindre utvinning och ett långsiktigt lägre oljepris. 

Priser på 85 dollar per fat för två år sedan känns långt borta. Nu räknar analytikerna i snitt med att oljepriset ligger kvar vid den aktuella nivån 50 dollar per fat under 2021. Enstaka analytiker tror på en uppgång till 60 dollar.

Det ger ändå en stark impuls till Oslobörsen, som står inför en revansch efter det svaga 2020 där de tunga branscherna energi och sjömat tog mycket stryk.

Den fortsatta omviktningen från tillväxt- till värdeaktier borde ge medvind för energisektorn. Återöppningen av restauranger och hotell borde vara positivt för sjömaten.

Den stärkta ekonomin ger också statsminister Erna Solberg, som har styrt landet sedan 2013, ett bra utgångsläge inför stortingsvalet den 13 september. Opinionsmätningarna visar på ett stabilt väljarstöd för hennes konservativa parti Høyre.

Det största oppositionspartiet, Arbeiterpartiet, har backat under coronapandemin. En del kanske förklaras av att många norrmän anser att det socialdemokratiska systerpartiet i Sverige bär skulden för den tio gånger högre smittan på andra sidan kölen.

I stället har Senterpartiet, med partiledaren och lantbrukaren Trygve Slagsvold Vedum, gått fram starkt under hösten. Vid en mätning i december var partiet till och med störst, med över 22 procent.

På vinnarsidan finns även Fremskrittspartiet, som för ett knappt ett år sedan lämnade regeringen med buller och bång efter en schism om flyktingpolitik. Det verkar inte ha skadat partiledaren Siv Jensen.

Splittringen mellan fyra hyggligt jämnstora partier gör att det troligen blir Erna Solberg som åter får kämpa för att få ihop en regeringsduglig koalition efter valet.

Norska experter räknar dock inte med något större skillnad i statsutgifterna efter valet. Partierna har en stor samsyn, även om de naturligtvis har olika prioriteringar.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera