1515

Ministern: ”Smärtsamma” nedskärningar väntar Saudiarabien

Saudiarabien har drabbats av en dubbel kris och kommer att behöva vidta ”smärtsamma” åtgärder. Det säger landets finansminister Mohammed Al-Jadaan till tv-kanalen Al-Arabiya.  

Mohammed Al-Jadaan.
Mohammed Al-Jadaan.Foto:Amr Nabil

Saudiarabien har drabbats av en dubbel kris, dels coronpandemin som landet bekämpar med ett strikt utegångsförbud, dels ett oljepris som åkt rakt ner i källaren. 

Finansminister Mohammed Al-Jadaan har tidigare varit försiktig i sina uttalande, för bara en vecka sedan sa han att kungariket upplevt liknande kriser förut och skulle klara den här också. Men nu har han helt bytt fot. 

I en intervju på lördagen sa finansministern att detta är den värsta krisen kungariket upplevt de senaste decennierna och att saudiska staten kommer behöva göra stora nedskärningar i statsbudgeten. 

”Det är mycket viktigt att vi vidtar starka och tuffa åtgärder, de kan bli smärtsamma men de är nödvändiga”, säger han.

Mohammed Al-Jadaan säger att statens utgifter måste minska kraftigt, och listan över budgetposter som kommer påverkas är ”väldigt lång”.

”Så länge vi inte rör de grundläggande behoven hos folket är alla alternativ öppna,” säger finansministern.

Oljepriset mer än halverades i mars vilket gör att den saudiska statens oljeintäkter fallit med mer än 50 procent, och värdet på den saudiska centralbankens utländska tillgångar minskade med 27 miljarder dollar under månaden.

Även om oljepriset återhämtat sig något är ett pris kring 26 dollar fatet långt under de 60 dollar fatet som den saudiska statsbudgeten från december bygger på. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?