ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Ministern: Skatten viktig för giftfri vardag

  • Per Bolund, finansmarknadsminister. Foto: Amanda Lindgren

Finansmarknadsminister Per Bolund försvarar kemikalieskatten i sin nuvarande form.
”Den är ett verktyg för att minska användningen av farliga kemikalier.”

 

Krånglig för alla företag som tar in elektronikprodukter från andra länder och orättvis mot elektronikhandeln i Sverige. Så lyder kritiken mot den kemikalieskatt som införs vid halvårsskiftet.

Men finansmarknadsminister Per Bolund (MP) anser att det är ett pris värt att betala, enligt de skriftliga svar han levererar på några av Di:s frågor.

”När vi använder vår mobil eller sätter våra barn i förskola ska vi inte behöva oroa oss för farliga kemikalier. Arbetet för en giftfri vardag är därför en av de viktigaste miljöfrågorna för regeringen. Kemikalieskatten är ett verktyg för att minska användningen av farliga kemikalier”, skriver han.

För konsumenter blir det dock lätt att undvika skatten genom att köpa hemelektronik och vitvaror på utländska sajter, eftersom de inte omfattas av skatten. Men Per Bolund tror inte att det blir ett särskilt utbrett fenomen.

Han pekar på att en utredning uppskattar att det är ”en väldigt liten del av försäljningen som flyttar till utländsk e-handel, cirka 0,4 procentenheter”.

”Jag tror att det är en rimlig bedömning”, skriver han.

De 0,4 procentenheter som ministern hänvisar till innebär att e-handeln från länder utanför Sverige skulle öka sin marknadsandel från 6 till 6,4 procent, en ökning på nära 7 procent.

Samtidigt väntas försäljningen av elektronik minska med 4,5 procent totalt sett enligt utredningen.

”Kemikalieskatten för en normalstor mobiltelefon kommer ligga på mellan 1,80 och 18 kronor, vilket är en rätt liten kostnad i förhållande till telefonens pris. När det gäller tyngre produkter är skatten högre, men då är också fraktkostnaderna för direktimport betydligt högre”, skriver Per Bolund vidare.

Kapitalbehov? Låt Sveriges banker tävla om din faktura (extern tjänst)

Di:s frågor kring det krångel kemikalieskatten innebär för företag som vill köpa in elektronikvaror från andra EU-länder lämnar Per Bolund obesvarade.

Di har även sökt näringsminister Mikael Damberg – som är ansvarig för att minska företagens regelbörda – och finansminister Magdalena Andersson i samma ärende. De har dock passat frågan vidare till Per Bolund.

Utredningen som ligger till grund för kemikalieskatten tillsattes under den borgerliga regeringen 2013 och ingick som en del i regeringens budget hösten 2016.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies