ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 26 MAJ Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS BEVAKNINGAR
ANNONS

Ministern: Regeringen kan inte backa om Bodström

  • Ardalan Shekarabi. Foto: Jesper Frisk

Regeringen kan inte ta tillbaka utnämningen av Tomas Bodström till landshövding, som sågats på grund av hans tidigare uppdrag i skandalbolaget Allra. Det säger civilminister Ardalan Shekarabi till SvD.

Lagt beslut ligger. Regeringens arbetsgivaransvar innebär att den inte kan ändra utnämningen av Tomas Bodström bara för att den fått kritik, enligt civilministern.

”Om det skulle dyka upp information som aktualiserar lämplighetsfrågan så finns det en ordning kring det, men vi har inga sådana underlag i det här fallet”, säger Ardalan Shekarabi till SvD.

Den senaste veckan har kritiken växt mot att Tomas Bodström fått jobbet som landshövding i Stockholm. Tre riksdagspartier, Vänsterpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna, begär att regeringen backar om beslutet.

Tomas Bodström var tidigare styrelseledamot i det skandalomsusade pensionsbolaget Allra. Bolaget är föremål för en rättsprocess och Pensionsmyndigheten överväger att stämma styrelseledamöter i Allra för de förluster som drabbat pensionsspararna. Bodström är dock inte själv under utredning i dagsläget.

Ardalan Shekarabi vidhåller att Bodströms utnämning föregåtts av sedvanlig och noggrann lämplighetsprövning. Han tillägger att resonemang kring rättsprocesserna i Allra inte ingick i den prövningen.

”Vi utgår från de kriterier som vi har i grundlagen för tjänst och skicklighet. Är det så att det i framtiden inleds en process av civilrättslig eller straffrättslig karaktär mot en myndighetschef, då hanterar regeringen det i den ordning man har. Men idag har vi inga sådana uppgifter”, säger ministern till SvD.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies