ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Ministern nobbar Vänsterpartiets AF-krav: ”Inte aktuellt”

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark kommer inte att gå med på Vänsterpartiets krav om förändring av Arbetsförmedlingsreformen. Det trots att flera partier slutit upp bakom V för att avsätta ministern.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) kommer inte böja sig för Vänsterpartiets krav på regeringen om Arbetsförmedlingen.

”Nej, det är inte aktuellt. Jonas Sjöstedt har ju ställt upp på det, han har sett Januariavtalet och vet vad han gick in i”, säger hon i en intervju med Dagens industri.

Eva Nordmarks besked innebär att man nu står inför ett dödläge med Vänsterpartiet, som hotar med att väcka misstroendeomröstning om regeringen inte gör om reformen av Arbetsförmedlingen.

Det var under torsdagsförmiddagen som Vänsterpartiet meddelade att partiet har fem krav på regeringen.

Bland annat kräver partiledare Jonas Sjöstedt att LOV, lagen om valfrihet, inte ska få vara styrande i reformen, att regeringen skjuter till mer pengar till myndigheten till nästa år och att regeringen stoppar nedläggningen av myndighetens kontor på landsbygden.

Vänsterpartiet ger regeringen två veckor på sig att agera.

Arbetsmarknadsministern säger att hon är förvånad över utspelet.

”Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet visste om när de röstade för den här regeringen exakt hur punkten som rör Arbetsförmedlingen ser ut. Det är väldigt tydligt i Januariavtalet att vi fortsatt ska ha en statlig arbetsmarknadspolitik men där vi också bygger ett nytt system där LOV-aktörer rustar och matchar de arbetssökande för de lediga jobben. Det visste de om”, säger hon.

Eva Nordmark poängterar att, i likhet med Vänsterpartiets krav, kommer mer resurser att tillföras myndigheten det kommande året. Hon säger också att regeringen nu arbetar efter den rapport som Arbetsförmedlingen utkom med nyligen gällande den fortsatta utrullningen av reformen.

”Det finns saker som Vänsterpartiet lyfter som vi arbetar oförtrutet med”, säger arbetsmarknadsministern.

Vilka av Vänsterpartiets krav anser du är uppfyllda redan?
”Jag har inte punkterna framför mig och jag tänker inte heller förhandla det på det sättet.”

Men du säger ju att det finns krav som redan är uppfyllda?
”Vi skjuter till mer till 2020. Det är en svår situation på myndigheten med stora neddragningar, kontor som lägger ner och det jag som socialdemokrat och arbetsmarknadsminister jobbar stenhårt för är att vi säkerställer lokal närvaro.”

Hur tänker du kring kravet på LOV, en minst sagt central del i reformen enligt Januariavtalet?
”Vänsterpartiet har läst detta och nu plötsligt säger de att de inte accepterar detta. Det gör de i ett läge när vi inte ens återkommit med hur det nya systemet kommer att se ut. Jag måste säga att det är häpnadsväckande. Vad är deras alternativ?”

Under torsdagen gick Moderaterna ut och sa att man ställer sig bakom en misstroendeomröstning om det sker. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson sa också att det är ”mycket sannolikt” att SD röstar för att avsätta arbetsmarknadsministern.

Trots hotet om att bli petad av riksdagen står ministern på sig om att reformen av Arbetsförmedlingen fortsätter enligt plan.

”Januariavtalet gäller, det är det som är utgångspunkten för det arbete som vi bedriver nu. Det som är vårt fokus är att se till att det blir bra, att det funkar i praktiken och att det fortsatta arbetet sker under kontrollerade former”, säger Eva Nordmark.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer