Annons

Ministern går emot L och C: ”Vi kommer att få jobba hårt”

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmarks besked är glasklart och det går rakt emot Centerpartiet och Liberalerna: Las-utredningen inte kommer att genomföras rakt av.
”Det är en kraftig slagsida till arbetsgivarens fördel”, säger hon. 

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).Foto:Jonas Ekströmer/TT

Las-utredningens drygt 700 sidor följer inte direktiven, enligt Eva Nordmark (S). 

”Jag bedömer att man inte har uppnått det krav på balans mellan parterna som vi ställde. Jag ser att det är en kraftig slagsida till arbetsgivarens fördel”, säger hon.

Enligt Eva Nordmark innebär utredningens förslag en alldeles för kraftig maktförskjutning, till den fackliga sidans nackdel. Bland annat gäller det lagändringar riktade mot företag med färre än 15 anställda som hon menar kan leda till osakliga uppsägningar. 

”Det innebär att vi kommer att behöva justera förslaget. Det är uppenbart så”, säger hon. 

Har du mandat av statsministern att vara så här kategorisk om det skulle leda till att hela januariavtalet spricker?
”Jag talar för regeringen.”

Även den yttersta konsekvensen, den har du mandat för?
”Jag spekulerar inte.”

Hur ser du på Centerns och Liberalernas inställning, hur ska ni mötas?
”Jag tycker att i grunden finns det stora möjligheter att komma överens. Vi är överens om att både öka flexibiliteten och tryggheten.”

Kan du tänka dig att ge fack och arbetsgivare mer tid att förhandla?
”Nej.”

Därmed går startskottet för en förhandling mellan januaripartierna i slutet av september - om inte fack och arbetsgivare kommer överens efter åtta veckor av förhandling. 

Ni ska parallellt förhandla budget, hantera corona, eventuella nya pandemivågor, återstart av ekonomin, massarbetslöshet?
”Vi kommer att få jobba hårt”, säger Eva Nordmark som lovar att leverera på januariavtalet. 

”I coronakrisen har vi sett hur otroligt viktigt det är med tryggheten både för företagen och de anställda och vi kan göra både och”, säger hon. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?