ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Ministern besviken på Swedbank: ”Kunde ha gått mer på djupet”

  • Per Bolund, finansmarknadsminister. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Finansmarknadsminister Per Bolund är inte imponerad av den av Swedbank beställda FRA-granskningen, utan hade velat att banken grävt djupare. ”Det är viktigt att man inte gör om samma misstag igen”, säger han. 

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) är kritisk efter att ha tagit del av Swedbanks rapport och åtgärdspaket inför bolagsstämman. 

”Jag tycker att man kunde ha gått mer på djupet än det verkar som att Swedbank har gjort i det här fallet.”

Vad skulle ha gjort dig nöjd? 

”Jag skulle velat se att man analyserade inte bara de uppgifter som kommit fram i Uppdrag Granskning utan också övriga affärer man haft i Baltikum för att se om man haft problem där också”, säger han. 

”Det är viktigt att man inte gör om samma misstag igen”, fortsätter han. 

Vad betyder det att frågetecknen finns kvar och att det är en bolagsstämma i antågande?  

”Det är viktigt att vi inte bara lyssnar till bankens egna ord utan att vi också gör externa egna utvärderingar”, säger han och pekar på den pågående svensk-baltiska myndighetsutredningen. 

Per Bolund har fullt förtroende för Finansinspektionen och dess generaldirektör Erik Thedéen. Han ser inget problem i att Thedéen har jävat ut sig i frågor som rör Swedbank på grund av vänskapsband med styrelseledamoten och den tidigare ministerkollegan Peter Norman.  

Kan det inte finnas ett generellt problem med att Finansinspektionen har en generaldirektör som inte får vara involverad i frågor som rör Swedbank? 

”Där har vi väldigt väl fungerande rutiner i våra myndigheter. Där är jag trygg att man hanterar det på ett betryggande sätt”, säger Per Bolund. 

”I mina ögon stärker det trovärdigheten”, säger han vidare. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies