ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Ministergranskning skakar Estlands regering

Estlands landsbygdsminister Mart Järvik anklagas för övertramp i ämbetet och för att ha gjort vilseledande uttalanden.

Premiärministern ska avgöra om han får behålla jobbet – och Järviks parti Estlands konservativa folkparti (Ekre) kan då avgöra regeringens öde.

En särskild kommission har granskat Mart Järviks förehavanden i två ärenden, rapporterar EER och Postimees. Det slås fast att han har agerat utanför sina befogenheter som minister genom att försöka lägga sig i den estniska tillsynsmyndigheten för livsmedelsarbete, när den höll på att utreda en listeriaskandal. Järvik vilseledde också allmänheten när han gav felaktiga uppgifter om sitt agerande i intervjuer om detta, enligt rapporten.

Det slås också fast att en av hans rådgivare har gjort sig skyldig till intressekonflikt, då han var juridiskt ombud för parter som låg i rättstvist om EU-bidrag med en myndighet som faller under Järviks departement.

Mart Järvik säger till tv-kanalen ETV att han inte gjort något fel och att han inte kommer avgå självmant.

Nationalistpartiet Ekre har stått bakom Järvik och sade för cirka två veckor sedan att regeringssamarbetet är över om samarbetspartierna försöker peta honom.

Premiärminister Jüri Ratas ska fatta ett beslut inom de närmaste dagarna. Regeringen vill hålla ihop och kommer att nå en gemensam slutsats, säger han i en intervju med EER.

Om Järvik får gå från sin ministerpost är han den tredje ministern som lämnar denna regering. De andra två var partikamrater till honom.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer