1515

Minister efter kaoset i Storbritannien: ”Det finns gott om bensin”

Efter kaos vid landets bensinmackar under lördagen går nu landets transportminister Grant Shapps ut och försöker lugna britterna.

”Om bara alla beter sig normalt försvinner köerna”, säger han.

Transportminister Grant Shapps.
Transportminister Grant Shapps.Foto:Tolga Akmen

Under helgen har det varit kilometerlånga köer på många bensinstationer i Storbritannien eftersom brist på lastbilschaufförer i sin tur lett till brist på både bensin och mat.

Under lördagskvällen kom så ett av många efterlängtat besked att landet ska utfärda tillfälliga visum till omkring 5 000 förare, och landets transportminister försöker nu lugna befolkningen.

”Det finns gott om bensin, det finns ingen brist alls på bränsle i landet”, säger transportminister Grant Shapps.

Han uppmanade också folk att sluta bunkra.

”Det viktigaste är att folk fortsätter att bete sig som vanligt, och tankar när man brukar. Då kommer köerna försvinna och det kommer inte att vara någon bensinbrist på macken heller”, säger han.

Sent i går beslutade Shapps och den brittiska regeringen att utfärda över 10 000 tillfälliga visum, bland annat till förare, för att lösa problemen. De tillfälliga arbetstillstånden är giltiga i tre månader och ska främst säkra leveranserna inför julhelgen.

Visumen är något som både åkerier och handlare krävt i månader, men som tidigare uteslutits. Regeringens u-sväng kommer efter att situationen blivit allt mer akut.

Förarbristen har uppstått på grund av brexit och den pågående pandemin. Dessutom har ett år av utbildning och förarprov fallit bort i och med pandemin.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?