1515

Mingel på Gasellfesten i Stockholm: ”Fysiska möten är helt avgörande”

Gasellturnéns fjärde festkväll ägde rum i Stockholm under onsdagskvällen. I Vinterträdgården på Grand Hôtel hade ett hundratal inbjudna gäster samlats för att fira kvällens vinnare. I spåren av pandemin frågade Di om vikten av att ses fysiskt. 

Adel Janjon och Tholfekar Janjon från Sedir Food på Gasellfesten i Stockholm.
Adel Janjon och Tholfekar Janjon från Sedir Food på Gasellfesten i Stockholm.Foto:Pax Engström Nyström
Åsa Hedrén och Mikael Sandberg från Sandbergs lots & transport på Gasellfesten i Stockholm.
Åsa Hedrén och Mikael Sandberg från Sandbergs lots & transport på Gasellfesten i Stockholm.Foto:Pax Engström Nyström
Maria Brisheim och Anna Lannerhjelm från Mpya Finance på Gasellfesten i Stockholm.Foto:Pax Engström Nyström
Hanna Malmberg och Sascha Abdelnabi från Saschas Familjearbete på Gasellfesten i Stockholm.
Hanna Malmberg och Sascha Abdelnabi från Saschas Familjearbete på Gasellfesten i Stockholm.Foto:Pax Engström Nyström

Hur betydelsefullt är det att ses fysiskt i din bransch?

Adel Janjon, ordförande och Tholfekar Janjon, vd, Sedir Food, Tyresö.
”Det har varit väldigt viktigt för att skapa och behålla kundrelationerna. För säljteamen som jobbar ute har det varit kämpigt”, säger Tholfekar Janjon. 


Mikael Sandberg, verksamhetschef och Åsa Hedrén, ekonomiansvarig, Sandbergs Lots och Transport, Norrtälje.
”Jag tycker att fysiska möten är väldigt viktigt för oss. Det är mycket mer betydelsefulla än digitala möten. Pandemin har inte haft någon stor påverkan på hur vi träffats”, säger Mikael Sandberg.

Maria Brisheim, vice vd och Anna Lannerhjelm, vd, Mpya Finance, Stockholm.
”Det är väldigt betydelsefullt, samtidigt har vi klarat oss väldigt bra under det här 1,5 året där vi inte haft fysiska möten. Det gick bra att ställa om”, säger Maria Brisheim.
”Vi är ett kulturdrivet bolag, som jobbar mycket med personalen och bygger nära relationer. Verksamhet utan fysiska möten håller i 1,5 år men bolaget hade nog lidit av det, om det fortsatt längre”, säger Anna Lannerhjelm.

Hanna Malmberg, styrelsesuppleant och Sascha Abdelnabi, vd, Saschas familjearbete, Stockholm.
”Fysiska möten är helt avgörande, utan dem fungerar det inte i min bransch. Vi räddar liv på unga i riskzonen, de går inte att nå via ett telefonsamtal utan du måste åka ut och jobba med dem på plats”, säger Sascha Abdelnabi. 


Innehåll från EKNAnnons

Så tar du del av Norrlands investeringsboom

De kommande decennierna ska 1 100 miljarder kronor investeras i Norrland, inte minst av jättar inom gruvnäring och batteritillverkning. Det öppnar stora möjligheter för småföretagen – och EKN ökar nu sin närvaro i regionen för att kunna hjälpa ännu fler exportföretag och deras underleverantörer.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa exportföretag att växa

– Totalt rör det sig om gröna investeringar på runt 1 100 miljarder kronor. Det är investeringar som kommer att förändra Norrland i grunden, säger Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för små och medelstora företag på statliga EKN, som hjälper svenska exportföretag.

Investeringarna är till stor del kopplade till ett antal enorma satsningar som ska göras inom förnybar energi, elektrifiering och fossilfritt stål. Men investeringarna kommer i förlängningen att förändra hela näringslivet i norra Sverige – och kan även skapa stora möjligheter för många mindre företag.

Stor potential för mindre företag

– Förutom att så stora investeringar – med alla nyanställningar och krav på utbyggd service – skapar tillväxt generellt i samhället, stärker de också möjligheterna för Norrlands mindre företag att sälja till de stora.

Carl-Johan Karlsson är affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.
Carl-Johan Karlsson är affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.

Här öppnar sig dessutom en ny världsmarknad, säger Carl-Johan Karlsson.

– Ta bara den fossilfria stålframställning som nu utvecklas i Norrland – den tekniken kommer att sprida sig globalt. De företag som är med på resan kommer att få kunder världen över.

EKN har en rad olika produkter som hjälper exportföretag att göra bättre, fler och tryggare affärer. De kan till exempel vara med och dela bankens risk när exportföretag behöver rörelsekredit för att växa eller finansiera en specifik affär. Nu ökar EKN sin närvaro i Norrland med två exportrådgivare, som på plats kan träffa och hjälpa regionens företag.

– Exportföretag som vill säkra sina betalningar, eller har behov av rörelsefinansiering via sin bank, kan få hjälp av EKN. Våra finansieringsexperter i Norrland berättar gärna mer om hur vi kan hjälpa till – och sitter ofta med i det första mötet mellan företagen och banken för att ta affären framåt.

EKN kan hjälpa underleverantörer också

För Norrlands små och medelstora företag är det viktigt att veta att EKN:s garantier även är tillgängliga för underleverantörer till exportföretag.

– De flesta stora basindustrier i Norrland räknas som exportföretag så om du gör affärer med dem så ingår du i ramverket för vilka som kan få garantier från EKN, förklarar Carl-Johan Karlsson.

EKN har många olika lösningar för exportföretag och underleverantörer som behöver hjälp med likviditet och finansiering.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa exportföretag att växa

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?