1515
Annons

Mindre virusmängd när vaccinerade smittas

Även personer som vaccinerats mot covid-19 kan fortfarande bli smittade. Men en israelisk studie, som ännu inte granskats, visar att mängden virus är betydligt mindre än hos smittade som inte vaccinerats.

Foto:Yorgos Karahalis, Yorgos Karahalis, Yorgos Karahalis

Forskarna har jämfört mängden virus i tester tagna i näsa och hals på både vaccinerade och icke-vaccinerade personer som smittats. Hos de personer som fått en första dos vaccin minst tolv dagar tidigare var mängden virus en fjärdedel så hög som hos ovaccinerade.

Mängden virus hos en smittad person är kopplat till hur smittsam den är och också till hur svårt sjuk personen blir.

Forskarna har inte mätt virusmängd över tid hos de smittade personerna och har heller inte undersökt i vilken utsträckning de faktiskt fört smittan vidare, vilket skulle ge mer tydlig indikation på om vaccinet kan minska smittspridning. Trots det skriver forskarna i en rapport inför granskningen att ”de minskade virusmängderna pekar mot en lägre smittsamhet som ytterligare visar på vaccinets effekt mot smittspridning”.

 

Så många har vaccinerats mot corona – följ utvecklingen land för land.

Virusoro får kineser att nobba shoppingvecka: ”Inte mycket action”

HONGKONG. Det är inte mycket som glimrar under Kinas ”gyllene vecka” som pågår just nu. I stället för att turista och shoppa stannar de kinesiska konsumenterna hemma, oroade för att fastna i virusrestriktioner om de skulle bege sig ut på resor. I Hongkong ekar lyxshoppingkvarteren tomma.

Canton Road i Hongkong.
Canton Road i Hongkong.Foto:Kin Cheung

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera