Mindre sprit drar ned svensk export

Exporten av svenska råvaror minskar. Förra året var ökningen den minsta sedan finanskrisen, rapporterar ATL.

Bild:TT

En av de råvaror vars export minskat är spannmål, som används bland annat för att producera vodka. Nedgången tros bero på att Absolut vodka gått ner i produktion. Mellan 2013 och 2016 sjönk deras försäljning med nära sex procent.

"Den amerikanska marknaden är utmanande för oss. Där har vi det tufft, även om det går väldigt bra i resten av världen", säger Paula Eriksson, informationsdirektör på The Absolut Company AB, till ATL.

Även företaget Cider är viktigt för exporten men har haft problem det senaste året.

"Cider fick en smäll med brexit och ett pund som dök", säger Carl Eckerdal, chefsekonom på branschorganisationen Livsmedelsföretagen, till ATL.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?