1515
Annons

Mindre än hälften av all plast återvinns

På fyra år har mängden insamlade plastförpackningar ökat med närmare 30 procent. Men fortfarande är det 60 procent som inte återvinns.
Industrin efterlyser både ökad återvinning och att mindre mängd plast används till engångsartiklar

Anders Fröberg, vd för Borealis Sverige.
Anders Fröberg, vd för Borealis Sverige.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Innehåll från St. Hunna ABAnnons

En perfekt cybersäkerhetsstorm

Redan innan Rysslands invasion av Ukraina, och den våg av cyberattacker som skett sedan dess, sågs en markant ökning av Ransomwareattacker från kriminella aktörer där amerikanska FBI gick ut och varnade för ett nyupptäckt hot i form av falska USB-minnen.

FBI varnade specifikt för att så kallade Ransomwaregrupper skickat ut falska USB-minnen till företag inom framför allt försvarsindustrin, försäkringsbranschen och transportbranschen. Falska USB-minnen, eller BadUSB på engelska, ser ut som vanliga USB-minnen innehållande dokument och filer. Men när de ansluts till datorn kan de istället agera som exempelvis ett tangentbord eller ett trådlöst nätverkskort. Detta gör att en dator kan hackas på ett ögonblick, utan att ett antivirusprogram har en chans att stoppa attacken. De här grupperna vill hacka företag och offentliga organisationer i syfte att ta kryptera all information på nätverken och därefter kräva organisationen på lösensumma, något som bland annat hände i en uppmärksammad cyberattack mot en svensk kommun 2021.

För att undvika hackare, spionage och andra hot brukar IT-system generellt utrustas med brandväggar som skydd mot attacker via internet. Känsligare system, så som styrsystem för känslig infrastruktur eller militära system, brukar dessutom vara helt frånkopplade från alla nätverk, inklusive internet. Att frikoppla system på sådant sätt kallas luftgap eller air-gap.  

Falska USB-minnen har varit kända åtminstone sedan 2010, och är ett ständigt närvarande hot mot militära luftgapade IT-system. Faktum är att alla kända, lyckade attacker mot luftgapade system har skett genom falska USB-minnen, där den mest kända attacken är den så kallade Stuxnet-attacken mot Irans kärnvapenindustri.

Det Uppsalabaserade företaget S:t Hunna AB har sedan 2015 utvecklat och sålt IT-säkerhetsutrustning för att skydda känsliga system mot den här typen av attacker och det ständiga hot från skadlig kod och virus i filer som ligger på flyttbara medier. Kundlistan involverar en lång rad kända svenska och utländska myndigheter, organisationer och företag, där Försvarsmakten och Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) är två kunder med höga krav på cybersäkerhet.

– Sedan Rysslands invasion i mars har vi haft en markant ökning av intresse från främst offentliga aktörer att få tillgång till våra produkter, säger Jonas Engfors, försäljningschef på S:t Hunna, och fortsätter:

– Många organisationer har konstaterat att de tar stora risker då de regelbundet använder information på USB-minnen och CD/DVD. Således vill de minska risken så mycket som möjligt. Med hänsyn till olika samhällsviktiga verksamheter som bedrivs finns inget utrymme för att interna system ska riskera att smittas av virus och skadlig kod – oaktat om det sker av misstag eller som resultat av en antagonistisk handling från utländska aktörer eller kriminella organisationer.

För många av S:t Hunnas kunder har det varit viktigt att systemet är utvecklat och tillverkat i Sverige av ett svenskt företag, är användarvänligt och nyttjas av aktörer inom det svenska totalförsvaret. Även om den svenska kundbasen i huvudsak består av statliga svenska myndigheter och organisationer har man även ett flertal internationella företag som kunder och produkterna används över hela världen.

Läs mer om Hunna här!

Om St Hunna 

Ett svenskt bolag grundat med omfångsrik kompetens från försvars- och informationssäkerhetsindustrin. Vi tillhandahåller produkter som förändrar informations- och cybersäkerhet för nationer, samhällen och företag till att bli bättre.

Företaget vann Bona Postulatapriset 2020, och kvalificerade sig på Delioitte Sweden Technology Fast 50 både 2020 och 2021.

Mejl: info@hunna.eu

Växel: 08-98 68 60

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med St. Hunna AB och ej en artikel av Dagens industri

”Mondos” väg till toppen skildras i ny dokumentär: ”Känns ganska pinsamt”

Stavhopparen Armand ”Mondo” Duplantis gör sin debut på bioduken i ”Born to fly”, en dokumentärfilm om hans väg till toppen.
”Jag har sett vissa delar och det känns ganska pinsamt”, säger han.

Stavhopparen Armand ”Mondo” är aktuell med dokumentären ”Born to fly”, som handlar om hans väg till toppen.
Stavhopparen Armand ”Mondo” är aktuell med dokumentären ”Born to fly”, som handlar om hans väg till toppen.Foto:Oscar Olsson

Armand Duplantis har gjort fyra världsrekord i stavhopp och är en av världens bäst betalda friidrottare. Nu gör han sin debut på bioduken i en dokumentärfilm om hans liv, ”Born to fly”.

Dokumentärfilmaren Brennan Robideaux började följa Duplantis 2017, när stavhopparen bara var 17 år och redan ett stort namn inom sporten, men ännu inte känd för allmänheten. 

Media och beundrare var ännu inte en del av hans vardag. Han berättar att det var ”spännande, nytt och fräscht” att ha någon som följde hans steg med en kamera.

”Det kändes kul att få min resa till toppen på film. Ungefär som en dagbok. Men nu för tiden är det mycket kameror omkring mig och jag behöver definitivt inte mer. Jag vill inte bli filmad längre, absolut inte”, säger stavhopparen. 

Filmen bygger bland annat på hemmavideor från när han var en liten pojke och hoppar med små stavar i trädgården. Bakom kameran var då hans pappa och storebror.

”Min mamma ville aldrig filma mig. Hon tyckte att jag var överdrivet dramatiskt och kaotisk när jag hoppade. Och att jag grät för mycket”, berättar Armand Duplantis.

Det blir tydligt att hela hans liv har kretsat kring sporten. Som alla andra sporter på elitnivå är det träning varje dag som gäller, men i stavhoppning tränar man ensam.

”Jag har valt en väldigt ensam sport. Men jag har alltid varit bekväm i att göra saker på mitt egna vis och har därför aldrig stört mig på ensamheten. I slutändan har jag alltid min familj”, säger han.

”Det kändes kul att få min resa till toppen på film”, säger Armand Duplantis om sin kommande dokumentär.
”Det kändes kul att få min resa till toppen på film”, säger Armand Duplantis om sin kommande dokumentär.Foto:Oscar Olsson

I filmen får vi se när hans hopp inte går som förväntat. Då kryper han ihop till en boll och slår med frustation på landningsmattan.

”Jag har sett vissa delar och det känns ganska pinsamt. Inte när det kommer till stavhoppningen, det har jag alltid varit bra på, men jag var tonåring och rätt arrogant ibland”, säger Armand Duplantis.

Vid hans sida står alltid pappa Greg Duplantis och mamma Helena Duplantis. De är båda hans tränare och pappan har själv tävlat i stavhopp.

Greg Duplantis framgång blev dock aldrig så stor som sonens. I filmen hör vi pappan berätta om den avund han ibland känner för sonen utan att någonsin känna illvilja. Armand Duplantis nämner flera gånger under intervjun hur tacksam han är för sin familj. 

”De har alltid varit där för mig. Särskilt mina föräldrar. När jag vinner och slår rekord så är det inte bara tack vare mig, det är också tack vare dem”, säger stavhopparen. 

Det är Brennan Robideaux som har skapat och till en början finansierat filmen. Efter fyra år kom Red Bull Media in med finansiering och ett filmteam. Filmskaparen kommer från Lafayette i delstaten Louisiana i USA, samma stad som Armand Duplantis.

”Brennan Robideaux hörde av sig och berättade att han ville göra en dokumentär om mig. Hans pappa var stadens borgmästare så jag visste vem han var. Jag sa ja och han började filma mig mitt sista år i high school.”

Filmens titel, ”Born to fly”, är något som Armand Duplantis sedan länge använt som hashtag i sina inlägg på Instagram. Från början var uttrycket en väns idé.

”Jag var 16 år och en familjevän skrev till mig för att gratulera mig för att jag hade vunnit någon stavhoppstävling. Då skrev han att jag var 'born to fly' och jag tyckte att det lät coolt, så jag började använda det.”

Dokumentärfilmen visar mer utelämnande material än det han postar på sociala medier. Armand Duplantis är aktiv på plattformar som Instagram och Tiktok – där försöker han medvetet hålla sina inlägg ytliga för att inte lämna ut för mycket om sitt privatliv. 

När han inte lägger upp bilder och videor från sporten så är det nästan alltid tillsammans med hans flickvän Desiré Inglander. De blev ihop för två år sedan och har blivit ett populärt par på Instagram och Tiktok.

”För det mesta handlar mitt liv om två saker: sporten och henne”, säger Armand Duplantis.

Armand "Mondo" Duplantis har fyra stycken världsrekord i stavhopp – varav det senaste ligger på 6,21 meter.
Armand "Mondo" Duplantis har fyra stycken världsrekord i stavhopp – varav det senaste ligger på 6,21 meter.Foto:Oscar Olsson

Läs mer: Armand Duplantis är ekonomiskt oberoende: ”Vill inte fastna i det”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera