Annons

Miljöteknikbolagets fabriker går för fullt – "men våren avgör allt"

Milljöteknikbolaget Nedermans alla fabriker producerar för fullt, utom den i Indien. ”Vi ska igenom våren först men så här långt ser det hyfsat ut. På lång sikt tror jag dessutom att krisen gör att fler får upp ögonen för behovet av ren luft vilket kommer att gynna oss”, säger Nedermans vd Sven Kristensson.

Foto:BJÖRN LINDGREN / BLIPIX

Helsingborgsbolaget Nedermans tre fabriker i Kina stod stilla i två månader när coronapandemin började spridas i landet. De har nu börjat takta upp igen vilket betyder att Nedermans samtliga tio produktionsanläggningar i Europa, USA och Kina går på maxkapacitet eller något under just nu. Endast bolagets fabrik i Indien är på regeringens order helt stängd sedan två veckor.

”Produktionen rullar på och efterfrågan på våra produkter är i alla fall ‘hyfsad’, det är tydligt att miljöteknikindustrin har klarat sig bättre än många andra branscher som till exempel fordonssektorn”, säger Sven Kristensson, vd på Nederman.

Bolaget, som ägs till 30 procent av Latour, har sett sin aktie falla med drygt 20 procent sedan toppen i början av februari då viruset började spridas utanför Kina. Den 21 april släpps kvartalsrapporten.

”Första kvartalet präglades av nedstängningen i Kina, det kommer förstås synas i siffrorna. I det andra kvartalet är frågan hur vi påverkas av att länder i Sydeuropa stängts ned samt av den tröga logistiken för varor i Europa. De här faktorerna börjar märkas i alla leverantörskedjor men det är för tidigt att säga något bestämt än.”

Nedermans lösningar filtrerar och renar luften från rök och partiklar som bildas i tung tillverkningsindustri. En stor del av försäljningen går till nya fabriker som byggs och som måste leva upp till tuffa miljökrav.

Enligt Nedermans vd har vissa byggprojekt pausat i några veckor men de flesta löper på enligt plan.

”Det här är gigantiska projekt som man inte avbryter i första taget. Den stora frågan för vår del är istället om nya investeringarna i fabriker kommer påverkas av coronakrisen. Det kan vi först säga något säkert om, om kanske ett halvår”, säger Sven Kristensson.

Vid sidan av de stora systemen säljer Nederman också mer typiska hyllprodukter inom luftrening som fläktar och olika typer av filter. Den här delen, som ingår i det största affärsområde ”Extraction & Filtration Technology” har tagit mer stryk på grund av coronaepidemin.

”Det handlar om att bolagen sparar och drar ned, men också om att det är svårt för våra installatörer och säljare att komma ut till kunder. Vi har sett att försäljningen via vår webbshop har exploderat men det räcker inte för att täcka upp tappet.”

För att ”ta höjd för om läget förvärras” har Nederman permitterat anställda i Sverige och i flera andra europeiska länder där staten tar en del av kostnaden. Bolagets fabrik i Helsingborg är stängd en dag i veckan.

”Vi noterar att Sverige har långt ifrån de mest generösa reglerna kring permitteringar jämfört med andra EU-länder. Jag tycker regeringen har gjort en hel del bra i den här krisen men min bedömning är att det kommer behöva göras mycket mer för att undvika fler varsel”, säger Sven Kristensson som ser en stor möjlighet att Nederman på längre sikt kan gynnas av den pågående coronakrisen.

”I till exempel Japan och norra Italien har det väckt stor uppmärksamhet hur luften blivit renare när fabrikerna nu står stilla. Men det finns lösningar för att fabriker ska släppa ut mindre föroreningar och det skulle alltid kunna vara som nu. Det har länge varit vårt budskap”

Enligt forskningsrapporter, som Nederman ofta hänvisar till, avlider åtta miljoner människor i förtid av orsaker relaterade till luftföroreningar. Bara inom EU handlar det om runt 400 000 förtida dödsfall per år.

”Coronaviruset är givetvis mycket obehagligt men i relation till vad dålig luft kostar mänskligheten är det små tal. Jag tror att att den här virusepidemin kan få upp folks ögon för olika dödsorsaker och där är dålig luft bland de värsta.”


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?