1515
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Miljöteknikbolagets fabriker går för fullt – "men våren avgör allt"

Milljöteknikbolaget Nedermans alla fabriker producerar för fullt, utom den i Indien. ”Vi ska igenom våren först men så här långt ser det hyfsat ut. På lång sikt tror jag dessutom att krisen gör att fler får upp ögonen för behovet av ren luft vilket kommer att gynna oss”, säger Nedermans vd Sven Kristensson.

Foto:BJÖRN LINDGREN / BLIPIX

Helsingborgsbolaget Nedermans NMAN +1,52% Dagens utveckling tre fabriker i Kina stod stilla i två månader när coronapandemin började spridas i landet. De har nu börjat takta upp igen vilket betyder att Nedermans samtliga tio produktionsanläggningar i Europa, USA och Kina går på maxkapacitet eller något under just nu. Endast bolagets fabrik i Indien är på regeringens order helt stängd sedan två veckor.

”Produktionen rullar på och efterfrågan på våra produkter är i alla fall ‘hyfsad’, det är tydligt att miljöteknikindustrin har klarat sig bättre än många andra branscher som till exempel fordonssektorn”, säger Sven Kristensson, vd på Nederman.

Bolaget, som ägs till 30 procent av Latour, har sett sin aktie falla med drygt 20 procent sedan toppen i början av februari då viruset började spridas utanför Kina. Den 21 april släpps kvartalsrapporten.

”Första kvartalet präglades av nedstängningen i Kina, det kommer förstås synas i siffrorna. I det andra kvartalet är frågan hur vi påverkas av att länder i Sydeuropa stängts ned samt av den tröga logistiken för varor i Europa. De här faktorerna börjar märkas i alla leverantörskedjor men det är för tidigt att säga något bestämt än.”

Nedermans lösningar filtrerar och renar luften från rök och partiklar som bildas i tung tillverkningsindustri. En stor del av försäljningen går till nya fabriker som byggs och som måste leva upp till tuffa miljökrav.

Enligt Nedermans vd har vissa byggprojekt pausat i några veckor men de flesta löper på enligt plan.

”Det här är gigantiska projekt som man inte avbryter i första taget. Den stora frågan för vår del är istället om nya investeringarna i fabriker kommer påverkas av coronakrisen. Det kan vi först säga något säkert om, om kanske ett halvår”, säger Sven Kristensson.

Vid sidan av de stora systemen säljer Nederman också mer typiska hyllprodukter inom luftrening som fläktar och olika typer av filter. Den här delen, som ingår i det största affärsområde ”Extraction & Filtration Technology” har tagit mer stryk på grund av coronaepidemin.

”Det handlar om att bolagen sparar och drar ned, men också om att det är svårt för våra installatörer och säljare att komma ut till kunder. Vi har sett att försäljningen via vår webbshop har exploderat men det räcker inte för att täcka upp tappet.”

För att ”ta höjd för om läget förvärras” har Nederman permitterat anställda i Sverige och i flera andra europeiska länder där staten tar en del av kostnaden. Bolagets fabrik i Helsingborg är stängd en dag i veckan.

”Vi noterar att Sverige har långt ifrån de mest generösa reglerna kring permitteringar jämfört med andra EU-länder. Jag tycker regeringen har gjort en hel del bra i den här krisen men min bedömning är att det kommer behöva göras mycket mer för att undvika fler varsel”, säger Sven Kristensson som ser en stor möjlighet att Nederman på längre sikt kan gynnas av den pågående coronakrisen.

”I till exempel Japan och norra Italien har det väckt stor uppmärksamhet hur luften blivit renare när fabrikerna nu står stilla. Men det finns lösningar för att fabriker ska släppa ut mindre föroreningar och det skulle alltid kunna vara som nu. Det har länge varit vårt budskap”

Enligt forskningsrapporter, som Nederman ofta hänvisar till, avlider åtta miljoner människor i förtid av orsaker relaterade till luftföroreningar. Bara inom EU handlar det om runt 400 000 förtida dödsfall per år.

”Coronaviruset är givetvis mycket obehagligt men i relation till vad dålig luft kostar mänskligheten är det små tal. Jag tror att att den här virusepidemin kan få upp folks ögon för olika dödsorsaker och där är dålig luft bland de värsta.”


Innehåll från RottnerosAnnons

Rottneros sätter social hållbarhet i fokus

Vi på Rottneros är specialister på pappersmassa och tar fram material till förnybara och återvinningsbara produkter. Genom att sätta hållbarhet och människan i fokus skapar Rottneros en inkluderande, utvecklande och engagerad arbetsplats som jobbar i nära kundrelationer för att bidra till en bättre och mer hållbar värld. 

Rottneros hållbarhetsarbete fokuserar på sunda finanser, socialt ansvarstagande och miljöhänsyn. Inom området social hållbarhet arbetar bolaget med att skapa en attraktiv, inkluderande och trygg arbetsplats som medarbetarna känner sig stolta över att vara en del av.

– För oss är det viktigt med social hållbarhet och att vara en arbetsgivare som är tillgänglig för alla människor, inte minst för kompetensförsörjningen. Vi vill att alla ska se oss som en intressant arbetsgivare och vi anser att ju fler perspektiv och infallsvinklar vi har på olika frågor desto bättre blir vi, säger Ida Mörtsell, Direktör HR, Säkerhet och Kommunikation.

Berikande med ett brett perspektiv

En homogen grupp ger ett snävt perspektiv på frågeställningar. Vill man ta snabba och rätt beslut från början behöver man kunna titta på saker ur så många perspektiv som möjligt. En människa som känner sig trygg, bekräftad och sedd vågar lyfta upp idéer, vill ge det lilla extra och mår bra av att komma till jobbet. Det är resonemanget kring varför Rottneros anser att mångfald och en god social hållbarhet skapar en arbetsplats med stor affärsnytta. För att få en bättre arbetsplats jobbar bolaget kontinuerligt med att ifrågasätta normer och strukturer, vilket kan framkalla blandande känslor.

 – Ofta handlar det jobbiga om att någon som har ett privilegium behöver avstå det för att andra ska ha det bättre. Det kan vara en revidering av tjänstebilspolicyn, där vi beslutar oss att frångå praxis med byte efter tre år och förlänger det till fyra år i stället. Anledningen till det är att oavsett bilmärke så är det alltid nyproduktion som har störst miljöpåverkan och kan vi bidra till ökad hållbarhet så vill vi göra det, säger Ida Mörtsell.

Ökad tillgänglighet, en konsekvens av pandemin 

Pandemins snabba digitaliseringsresa ger fördelar till landsbygden, där Rottneros fabriker finns. Exempelvis blir allt fler utbildningar digitala, vilket skapar ökad tillgänglighet och lika villkor oavsett var man befinner sig i landet.

– Våra anställda är vår största tillgång och skapar vi en bra förutsättning för att attrahera de bästa medarbetarna och behålla dem så kommer det påverka vår finansiella hållbarhet och vi jobbar bättre, smartare och får en mer stabil verksamhet, avslutar Monica Pasanen, CFO.

Om Rottneros

Rottneros är börsnoterat på Nasdaq Stockholm och består av de två massabruken Vallviks Bruk och Rottneros Bruk, fibertrågstillverkaren Rottneros Packaging samt råvaruanskaffningsbolagen Nykvist Skogs och Rottneros Baltic. Koncernen omsatte ca 2,1 MSEK 2020 och hade 318 anställda.

rottneros.se

 

Mer från Rottneros

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Rottneros och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?