1515
Annons
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Miljöteknikbolagets fabriker går för fullt – "men våren avgör allt"

Milljöteknikbolaget Nedermans alla fabriker producerar för fullt, utom den i Indien. ”Vi ska igenom våren först men så här långt ser det hyfsat ut. På lång sikt tror jag dessutom att krisen gör att fler får upp ögonen för behovet av ren luft vilket kommer att gynna oss”, säger Nedermans vd Sven Kristensson.

Foto:BJÖRN LINDGREN / BLIPIX

Helsingborgsbolaget Nedermans NMAN +3,09% Dagens utveckling tre fabriker i Kina stod stilla i två månader när coronapandemin började spridas i landet. De har nu börjat takta upp igen vilket betyder att Nedermans samtliga tio produktionsanläggningar i Europa, USA och Kina går på maxkapacitet eller något under just nu. Endast bolagets fabrik i Indien är på regeringens order helt stängd sedan två veckor.

”Produktionen rullar på och efterfrågan på våra produkter är i alla fall ‘hyfsad’, det är tydligt att miljöteknikindustrin har klarat sig bättre än många andra branscher som till exempel fordonssektorn”, säger Sven Kristensson, vd på Nederman.

Bolaget, som ägs till 30 procent av Latour, har sett sin aktie falla med drygt 20 procent sedan toppen i början av februari då viruset började spridas utanför Kina. Den 21 april släpps kvartalsrapporten.

”Första kvartalet präglades av nedstängningen i Kina, det kommer förstås synas i siffrorna. I det andra kvartalet är frågan hur vi påverkas av att länder i Sydeuropa stängts ned samt av den tröga logistiken för varor i Europa. De här faktorerna börjar märkas i alla leverantörskedjor men det är för tidigt att säga något bestämt än.”

Nedermans lösningar filtrerar och renar luften från rök och partiklar som bildas i tung tillverkningsindustri. En stor del av försäljningen går till nya fabriker som byggs och som måste leva upp till tuffa miljökrav.

Enligt Nedermans vd har vissa byggprojekt pausat i några veckor men de flesta löper på enligt plan.

”Det här är gigantiska projekt som man inte avbryter i första taget. Den stora frågan för vår del är istället om nya investeringarna i fabriker kommer påverkas av coronakrisen. Det kan vi först säga något säkert om, om kanske ett halvår”, säger Sven Kristensson.

Vid sidan av de stora systemen säljer Nederman också mer typiska hyllprodukter inom luftrening som fläktar och olika typer av filter. Den här delen, som ingår i det största affärsområde ”Extraction & Filtration Technology” har tagit mer stryk på grund av coronaepidemin.

”Det handlar om att bolagen sparar och drar ned, men också om att det är svårt för våra installatörer och säljare att komma ut till kunder. Vi har sett att försäljningen via vår webbshop har exploderat men det räcker inte för att täcka upp tappet.”

För att ”ta höjd för om läget förvärras” har Nederman permitterat anställda i Sverige och i flera andra europeiska länder där staten tar en del av kostnaden. Bolagets fabrik i Helsingborg är stängd en dag i veckan.

”Vi noterar att Sverige har långt ifrån de mest generösa reglerna kring permitteringar jämfört med andra EU-länder. Jag tycker regeringen har gjort en hel del bra i den här krisen men min bedömning är att det kommer behöva göras mycket mer för att undvika fler varsel”, säger Sven Kristensson som ser en stor möjlighet att Nederman på längre sikt kan gynnas av den pågående coronakrisen.

”I till exempel Japan och norra Italien har det väckt stor uppmärksamhet hur luften blivit renare när fabrikerna nu står stilla. Men det finns lösningar för att fabriker ska släppa ut mindre föroreningar och det skulle alltid kunna vara som nu. Det har länge varit vårt budskap”

Enligt forskningsrapporter, som Nederman ofta hänvisar till, avlider åtta miljoner människor i förtid av orsaker relaterade till luftföroreningar. Bara inom EU handlar det om runt 400 000 förtida dödsfall per år.

”Coronaviruset är givetvis mycket obehagligt men i relation till vad dålig luft kostar mänskligheten är det små tal. Jag tror att att den här virusepidemin kan få upp folks ögon för olika dödsorsaker och där är dålig luft bland de värsta.”

Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Hållbar fastighetsautomation med människan i fokus

Allt fler fastighetsägare har idag ett stort fokus på hållbarhet. Med Schneider Electrics system för fastighetsautomation kan de enkelt övervaka och styra sina byggnader och snabbare uppnå hållbarhetsmålen.

Fastigheter står idag för omkring 30 procent av världens energianvändning och för nästan 40 procent av de årliga koldioxidutsläppen. För att uppnå målen i Parisavtalet och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, måste 3 procent av byggnadsbeståndet i Europa renoveras varje år. Idag ligger renoveringstakten på endast 1-1,5 procent årligen och det största hindret för att investera i hållbara byggnader är finansiering. Lösningen för att säkerställa mer träffsäkra investeringar är att använda sig av digital teknik.

- En av våra lösningar för fastighetsautomation är digital tvilling, en spegling av en verklig fastighet, med vilken man kan skapa datadrivna insikter för att optimera energianvändningen i sina fastigheter. Man får här data i realtid, kan simulera energiflöden och modellera förändringar innan de tillämpas live i anläggningen. Den digitala tvillingen skapar mervärde för fastighetsägaren, som kan ta rätt beslut för att optimera driften, säger Tomas Bäckstadi, Service and Business Development Director , Schneider Electric.

En öppen plattform för byggnadens olika system

80 procent av 2050 års byggnader uppskattas redan idag vara byggda, vilket innebär att både det befintliga fastighetsbeståndet såväl som kommande byggnader behöver kunna hanteras för att uppnå hållbarhetsmålen. 

Med Schneider Electrics fastighetsautomationssystem EcoStruxure™ Building Operation (EBO) möjliggörs enkel och flexibel styrning och övervakning av fastighetens olika system i en plattform. Med systemet skapas förutsättningarna för att samla, strukturera, analysera och agera på byggnadens data. För att möjliggöra dagens och framtidens allt mer uppkopplade byggnader har systemet inbyggt stöd för effektiv hantering och lagring av stora mängder data.

- Vi ser att fyra grundpelare driver utvecklingen av dagens och framtidens byggnader och därmed våra lösningar för fastighetsautomation– de behöver vara drift-och energieffektiva, motståndskraftiga, hållbara och utformade med människan i fokus. I och med att vi tillbringar uppåt 90 procent av våra liv inomhus blir det tydligt att de byggnader som vi vistas i har en stor påverkan på vårt välmående och hälsa. Luftkvalité, temperatur och belysning är exempel på parametrar som är viktiga att ha i åtanke. Med EcoStruxure™ Building Operation kan fastighetens olika system integreras sömlöst i en framtidssäkrad och flexibel plattform och bidra till att möjliggöra en mer produktiv och hälsosam inomhusmiljö för byggnadens nyttjare, säger Linnea Lunnbäck, Offer Manager, Schneider Electric. 

”Med en digital tvilling kan man skapa datadrivna insikter för att minska sin miljöpåverkan”

Läs mer om framtidens fastigheter

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

20 år sedan visionären Jan Stenbeck dog

”Han var inte snäll mot sin kropp, Jan Stenbeck”

Så inledde Dagens industris dåvarande chefredaktör Hasse Olsson tidningens 48-sidiga minnesextra för 20 år sedan.

Samma text avslutades med orden: ”Nu är han borta. Det är ödsligt”.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera