Miljöteknikbolaget kammar hem hederspriserna: ”Vår tajming är helt rätt”

Med sin smarta teknologi för att rena luft och vatten kombinerar det femfaldiga Gasellföretaget Ozonetech en hög ambition om att lösa viktiga samhällsproblem med en stark tillväxt. Därför kammar miljöteknikbolaget hem de två hederspriserna Årets Framtidsgasell och Årets Impactgasell 2020.

Bröderna Behrang Gilanpour och Behrooz Gilanpour på Ozonetech.
Bröderna Behrang Gilanpour och Behrooz Gilanpour på Ozonetech.Foto:Amanda Lindgren

Deras företag grundar sig i en pantenterad lösning för att rena luft och vatten med ozon – en både miljösmart och energieffektiv metod. Ozonetech grundades 1993, men det var först när de båda Iran-födda bröderna Behrooz och Behrang Gilanpour klev in som ägare 2008 som tillväxtresan för bolaget, som sedan årsskiftet drivs under namnet Mellifiq, tog fart. 

”Vi var tillräckligt unga och orädda för att mitt under brinnande finanskris tro på ett bolag som bara hade kostat pengar i drygt 20 år. Men vi såg världens växande behov av rening, och bestämde oss för att hålla ut tills tajmingen blev rätt”, säger Behrooz Gilanpour, vd och delägare i bolaget. 

I dag har ni kunder inom process- och livsmedelsindustrin, stora reningsverk och jättar i läkemedelsbranschen. Hur använder de er teknologi?

”Ozonteknik bygger på miljövänlig och energieffektiv oxidationsteknik och kan användas i allt från att filtrera bort läkemedelsrester till att ta bort dålig lukt i storkök. Baserat på 'proof of concept' och kundens önskemål skräddarsyr vi reningssystem, och det händer ganska ofta att vi blir uppringda av nya kunder som har hört talas om att vi är 'mission impossible’-gänget. Vi löser problem som många i världen inte har lyckats med”, säger Behrang Gilanpour, teknikchef och delägare i Mellifiq. 

Vilka är utmaningarna för ert bolag? 

”Vi jobbar med nya lösningar på gamla problem där en utmaning är att få potentiella kunder att prova och våga satsa på en, för dem, okänd teknik. En annan är att skala upp med bibehållen effektivitet.”

Hur ser framtiden ut för ert bolag?

”Miljömedvetenheten har ökat samtidigt som krav på utsläppsminskningar för industrin har skärpts. Det är där vi kommer in, så vår tajming är helt rätt nu.”

Ni har utsetts till både Årets Framtidsgasell och Årets Impactgasell 2020. Vad betyder priserna för er? 

”Det är en kvalitetsstämpel och ett erkännande för det vi har åstadkommit, både för oss och för medarbetarna. Det är tack vare våra kunder, våra kollegor och våra föräldrar, som kom till Sverige och gav oss möjligheten att driva bolag tillsammans, som vi är här i dag”, säger Behrooz Gilanpour. 

Vilket är ert råd till andra företagare?

”Var modiga och ta beslut. Det värsta som kan hända är att man inte tar beslut och hamnar i limbo. Då händer absolut ingenting i bolaget.” 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?