1515
Annons

Miljöpartiets stenhårda krav

Miljöpartiet blev riksdagens minsta parti i valet, men har trots det ett tufft besked till talmannen: Partiet kommer att fälla alla regeringar där MP inte ingår – också om regeringsbildaren heter Stefan Löfven. 

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin var sist ut att träffa talmannen Andreas Norlén. 

Trots att Stefan Löfven pekar i riktning mot M-ledaren Ulf Kristersson, vill språkrören att Stefan Löfven bör få första chansen att försöka bilda regering. Orsaken är att alliansen är överspelat som regeringsalternativ, enligt Isabella Lövin. 

”Det är nu ett dödsdömt alternativ”, säger hon och pekar på Jimmie Åkessons besked och alliansledarnas olika positioner i frågan om budgetgarantier. 

Annie Lööfs plan B, som den presenterades på en presskonferens med ett eller flera allianspartier och Socialdemokraterna, väcker hopp hos språkrören. 

Men partiet ställer självt ett stenhårt - och betydligt mindre uppmärksammat -  krav i de förestående förhandlingarna: Miljöpartiet kommer att rösta ner alla regeringsalternativ där de själva inte ingår, enligt de båda språkrören. 

Skulle ni försöka fälla en enpartiregering med S? 

"Ja, vår utgångspunkt är att vi röstar nej till varje regering som vi inte själva sitter i”, säger Gustav Fridolin till Di efter pressträffen 

Hur påverkar det samarbetsklimatet med Socialdemokraterna? 

”Det känner Socialdemokraterna väl till.”

Hur ansvarstagande är det som riksdagens minsta parti? 

”Det bygger på att man vet att man kan lita på Miljöpartiet i en regering”, säger Gustav Fridolin. 

Nu kan ni som minsta parti bli rundande, men är det inte ett recept på politiskt kaos? 

”Det är det vi har meddelat talmannen”, säger Isabella Lövin. 


Günther Mårder: ”Avgörande med ett fungerande SAS”

VISBY. För många företag är ett fungerande SAS helt avgörande. Det säger Företagarnas vd Günther Mårder till Di i Almedalen,.

”Kanske allra mest för företagandet i Norrlands inland, de skulle uppleva enorma problem om SAS försvann”, säger han.

Günther Mårder.
Günther Mårder.Foto:Oskar Omne

Frågan om SAS överlever bubblar i Almedalen, med det kritiska läget i förhandlingarna med piloterna, men också när det gäller de stora utmaningarna på flygplatser som Arlanda,

För företagandet i landet är det helt avgörande att flygbolaget blir kvar, anser Företagarnas vd Günther Mårder.

”SAS som bolag är mer kritiskt för Sverige än för många andra länder som har nationella flygbolag, med anledning av hur vårt land ser ut. En företagare måste kunna ta sig till huvudstaden inom ett dygn, på ett rimligt sätt. Det blir ett minne blott på orter där SAS som ensam leverantör opererar”, säger han.

I många delar av landet, som i Norrlands inland, är tåg inte ett alternativ och bil är inte att tänka på, säger han.

Över tid växer det alltid fram alternativ, så fungerar marknaden, resonerar han.

”Så behöver SAS vara leverantören? Inte överallt kanske, men det finns orter där en helt privat aktör inte skulle tycka det var värt att vara på”, säger han.

Vem som äger SAS har mindre betydelse, men är inte helt oviktigt.

”Det finns en dimension kring hur säkrar vi upp förutsättningar att hela Sverige lever, att vi har företag i hela landet. Där kan Staten kan gå in och subventionera vissa rutter, det förekommer på andra områden”, säger han, men tillägger att det givetvis måste ske på ett sätt som fungerar ur konkurrensrättsligt sätt.

Han jämför med hur kommunen sponsrade biljetterna för de som tog en direktlinje till Trosa/Vagnhärad för att kommunen skulle bli ett pendlingsalternativ.

”Det var ett snillrikt sätt att stötta pendlingsmöjligheterna, och få folk att bosätta sig på orten, vilket kan ge enorma kommunalskatteintäkter på sikt. På motsvarande sätt kan det göras på andra områden, antingen genom att stötta individen eller företaget”, säger han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?