Annons

Miljöpartiets stenhårda krav

Miljöpartiet blev riksdagens minsta parti i valet, men har trots det ett tufft besked till talmannen: Partiet kommer att fälla alla regeringar där MP inte ingår – också om regeringsbildaren heter Stefan Löfven. 

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin var sist ut att träffa talmannen Andreas Norlén. 

Trots att Stefan Löfven pekar i riktning mot M-ledaren Ulf Kristersson, vill språkrören att Stefan Löfven bör få första chansen att försöka bilda regering. Orsaken är att alliansen är överspelat som regeringsalternativ, enligt Isabella Lövin. 

”Det är nu ett dödsdömt alternativ”, säger hon och pekar på Jimmie Åkessons besked och alliansledarnas olika positioner i frågan om budgetgarantier. 

Annie Lööfs plan B, som den presenterades på en presskonferens med ett eller flera allianspartier och Socialdemokraterna, väcker hopp hos språkrören. 

Men partiet ställer självt ett stenhårt - och betydligt mindre uppmärksammat -  krav i de förestående förhandlingarna: Miljöpartiet kommer att rösta ner alla regeringsalternativ där de själva inte ingår, enligt de båda språkrören. 

Skulle ni försöka fälla en enpartiregering med S? 

"Ja, vår utgångspunkt är att vi röstar nej till varje regering som vi inte själva sitter i”, säger Gustav Fridolin till Di efter pressträffen 

Hur påverkar det samarbetsklimatet med Socialdemokraterna? 

”Det känner Socialdemokraterna väl till.”

Hur ansvarstagande är det som riksdagens minsta parti? 

”Det bygger på att man vet att man kan lita på Miljöpartiet i en regering”, säger Gustav Fridolin. 

Nu kan ni som minsta parti bli rundande, men är det inte ett recept på politiskt kaos? 

”Det är det vi har meddelat talmannen”, säger Isabella Lövin. 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?